ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ανδριανός και βουλευτές της ΝΔ: H συνεχιζόμενη αδυναμία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για την τοποθέτηση της διοίκησής του

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:57:00 π.μ. | |
Ανδριανός και βουλευτές της ΝΔ:  H συνεχιζόμενη αδυναμία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για την τοποθέτηση της διοίκησής του
Ο Βουλευτής Αργολίδας και αν. Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε ως πρώτος υπογράφων στη Βουλή Ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν οι βουλευτές του κόμματος Νίκη Κεραμέως, Μαρία Αντωνίου και Χρήστος Κέλλας με θέμα τη συνεχιζόμενη αδυναμία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις ανησυχίες που προκαλεί η τοποθέτηση της διοίκησής του.


Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, (ν. 4505/2017, άρθρο 16) καταργήθηκε η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) εξοπλίζοντας με εκτελεστικές αρμοδιότητες τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός με την 190919/Γ1 απόφασή του άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος μετά από καταγγελία του τότε Διοικητικού Συμβουλίου εις βάρος του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου, την οποία και είχαμε επισημάνει με παλαιότερη ερώτησή μας. Με την προαναφερόμενη Υ.Α. ορίστηκε Πρόεδρος του ΔΣ ο μαθηματικός κ. Δημήτριος Ζέρβας.

Η μέχρι τούδε πορεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν δικαιώνει τις επιλογές του κ. Γαβρόγλου να αλλάξει το σχήμα διοίκησης του Ιδρύματος, με την κατάργηση της θέσης του Δ/ντος Συμβούλου και να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες διακυβέρνησης στο πρόσωπο του Προέδρου.

Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες εξακολουθεί να είναι έντονα προβληματική με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φοιτητική Εστία Αθηνών, για την οποία έχουμε καταθέσει παλαιότερα Ερώτηση. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με ανακοίνωσή τους τον Φεβρουάριο του 2018, κατήγγειλαν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων του προηγούμενου σχολικού έτους. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των ΙΕΚ ενημερώθηκαν ότι οι συμβάσεις τους για την τρέχουσα χρονιά υπογράφονται από τις 20/02/2018. Ειδικά δε για την κατηγορία των μη πιστοποιημένων εκπαιδευτικών, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν ήταν σε θέση να αναγράψει και να δεσμευτεί για την ωριαία αντιμισθία. Ακολούθησε την πρωτόγνωρη για τα ΔΙΕΚ τακτική της αναφοράς της νομοθεσίας βάσει της οποίας θα υπολογιστεί η ωριαία αντιμισθία κατά την εκκαθάριση της δαπάνης. Αλλά και στο σκέλος της γενικής Διά Βίου Μάθησης οι επιδόσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ακόμη εκκρεμεί η έναρξη των μαθημάτων στα Δημοτικά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο σχετικής συγχρηματοδοτούμενης πράξης που υλοποιεί το ΙΕΝΔΙΒΙΜ, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεταφορά κονδυλίων από τα ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. σ’ άλλες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Όλα τα παραπάνω θέτουν επιτακτικά ζήτημα για τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τόσο για το σχήμα διακυβέρνησής, όσο και για το πρόσωπο του Προέδρου του.

Ο κ. Ζέρβας υπήρξε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά έως το Σεπτέμβριο του 2015. Στα τέλη του 2015 τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Διευθυντή στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Η τοποθέτησή του κρίθηκε μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο διότι ο κ. Ζέρβας δεν κάλυπτε τα τυπικά προσόντα της θέσης, και συγκεκριμένα, τη γνώση ξένης γλώσσας. Έτσι, τα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Επίτροπος, Κλιμάκιο προληπτικού ελέγχου, Τμήμα) με διαδοχικές αποφάσεις τους, δεν ενέκριναν το χρηματικό ένταλμα (ν. 31/2016) για την πληρωμή του κ. Ζέρβα ως Γενικού Διευθυντή.

Παρά την προσπάθεια του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων την τοποθέτηση με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση (ν. 4403/2016, άρθρο 41), ο κ. Ζέρβας οδηγήθηκε σε παραίτηση στις αρχές του 2017.

Επισημαίνεται ότι σε προηγούμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή του Δ/ντος Συμβούλου του Ιδρύματος (29-6-2015) είχε συμπεριληφθεί ως προαπαιτούμενο για τη θέση του Δ/ντος η γνώση ξένων γλωσσών, ιδίως δε της αγγλικής. Προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι ενώ οι αρμοδιότητες του Δ/ντος Συμβούλου μεταφέρθηκαν στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν απαιτείται ο Πρόεδρος να διαθέτει τα προσόντα του Δ/ντος Συμβούλου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
Με ποια κριτήρια επελέγη ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ο οποίος ασκεί και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου; Για ποιο λόγο δεν κρίνεται απαραίτητη η γνώση ξένης γλώσσας αν και το Ίδρυμα είναι Εθνική Μονάδα Συντονισμού του τομέα Νεολαίας του Προγράμματος Erasmus και ενώ στην πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 29/6/2015 για την επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου υπήρχε ως προαπαιτούμενο η γνώση ξένης γλώσσας και ιδίως της Αγγλικής;
Πώς αποτιμά το Υπουργείο τις έως σήμερα επιδόσεις του νέου σχήματος διοίκησης χωρίς Δ/ντα Σύμβουλο σ’ όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και με τις αρμοδιότητες να τις ασκεί ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ;
Πώς και πότε θα λυθούν τα ως άνω επιτακτικά ζητήματα που αφορούν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ;”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ