ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

18 Μαΐου 1821: Η ηρωική μάχη στα Δολιανά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:53:00 μ.μ. |
18 Μαΐου 1821: Η ηρωική μάχη στα Δολιανά
Στις 18 Μαΐου 1821 ο Νικηταράς σημείωσε μια μεγάλη νίκη κατά των Οθωμανών στα Δολιανά Αρκαδίας. Με 300 άντρες κατάφερε να νικήσει τον πολυάριθμο οθωμανικό στρατό και άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς.

Ο τουρκικός στρατός υπό τον κεχαγιάμπεη του Μοριά Μουσταφάμπεη βάδιζε προς τα Δολιανά με σκοπό να καταστρέψει το ελληνικό στρατόπεδο στα Βέρβαινα και στη συνέχεια να επιτεθούν στον Μυστρά και τη Μεσσηνία. Ο τούρκος μπέης είχε στη διάθεση του 6.000 άντρες.

Ο Νικηταράς κατευθυνόταν προς το Ναύπλιο, όμως πληροφορήθηκε τις κινήσεις των Τούρκων και μαζί με τους άντρες του οχυρώθηκαν στα σπίτια των Δολιανών. Παράλληλα θέσεις μάχης είχαν πάρει οι οπαρχηγοί Μητρομάρας Αθανασίου, Ηλίας Κωνσταντόπουλου, Θόδωρος Τερζάκης και Κώστας Καρζής.

Στις 18 Μαΐου οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ εναντίον των Ελλήνων επαναστατών, οι οποίοι με την καθοδήγηση του Νικηταρά κατάφεραν να κατατροπώσουν την εχθρική επίθεση. Την ίδια στιγμή μια δεύτερη τουρκική δύναμη επιτέθηκε στο ελληνικό στρατόπεδο στα Βέρβαινα, όπου οι Έλληνες αμύνθηκαν με σθένος.

Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω ενώ οι Έλληνες αγωνιστές τους κυνήγησαν μέχρι τα Δολιανά. Εκεί ενώθηκαν μαζί με τους άντρες του Νικηταρά και ανάγκασαν τους Τούρκους σε υποχώρηση. Το βράδυ ο Μουσταφάμπεης έφυγε από το πεδίο της μάχης και επέστρεψε στην Τριπολιτσά.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Νικηταράς ανέλαβε ηγεσία στρατιωτικού σώματος και χάρη στη γενναιότητα που επέδειξε στο πεδίο της μάχηςονομάστηκε τουρκοφάγος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ