Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

45 Γαλάζιες σημαίες στη Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:01:00 μ.μ. |
45 Γαλάζιες σημαίες στη Περιφέρεια Πλεοποννήσου
Σε 519 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 1 σκάφος αειφόρου τουρισμού, θα κυματίζουν φέτος οι γαλάζιες σημαίες, οι οποίες απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής βράβευσης το βράδυ της Τετάρτης στο Παράλιο Αστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.


Οι ακτές και οι μαρίνες που διεκδίκησαν και αφού πληρούσαν τα 33 και πλέον κριτήρια, έλαβαν τη γαλάζια σημαία είναι περισσότερες από την περυσινή χρονιά και επιτρέπουν στη χώρα μας να παραμείνει στη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 47 χώρες και να απολαμβάνει το 12% των βραβεύσεων.
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Τα κριτήρια, αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο Ανοιχτό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Παράλιο Αστρος πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ομιλίες και κατεγράφησαν σοβαρές τοποθετήσεις.

Τη Βουλή των Ελλήνων στην εκδήλωση βράβευσης και απονομής εκπροσώπησε η πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αικατερίνη Ιγγλέση που αναφέρθηκε στη σημασία της παρακολούθησης των ακτών κολύμβησης.

Στις αυξημένες διεθνείς αφίξεις και στα Περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας αλλά και στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επιμηκύνθηκε η θερινή τουριστική περίοδος και βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση ο τουρισμός τους χειμωνιάτικους μήνες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας, φέτος βραβεύτηκε για την αειφόρο διαχείριση ενός τέτοιου σκάφους μια εταιρεία και 15 μαρίνες, 9 περισσότερες από ότι το 2017.

Για τα οφέλη που προκύπτουν από τον μόνιμο ελλιμενισμό που είναι προστιθέμενη αξία και δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας μίλησε ο Μαρίνος Κατσικάδης πρόεδρος της Ενωσης Μαρίνων Ελλάδος.

Την τοπική στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι φορείς της Ανατολικής Πελοποννήσου ύστερα από Πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάρνωνα είναι το προτεινόμενο απόθεμα Βιόσφαιρας στην περιοχή του όρους Πάρνωνα –Κάβο Μαλιά ανέπτυξε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Μαρίνης Μπερέτσος.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας που βραβεύτηκε με τέσσερις γαλάζιες σημαίες για ισάριθμες ακτές, εξελίσσεται σε σημαντικός τόπος προορισμού διακοπών.

Στο Παράλιο Αστρος, το επίνειο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αλλά και της Τρίπολης έχουν γίνει έργα αναβάθμισης, όπως η μαρίνα ελιμενισμού σκαφών και σημειώνεται ανάπτυξη που βασίζεται στην ορθολογική χρήση των πόρων, τόνισε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και οικοδεσπότης της βραδιάς Παναγιώτης Μαντάς.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο εντυπωσιακός τρόπος άφιξης και παράδοσης της γαλάζιας σημαίας. Μέσω θαλάσσης με καραβάκι που φώτισε τη βραδιά και άφησε έκπληκτους τους ντόπιους και επισκέπτες η γαλάζια σημαία παραδόθηκε στα χέρια των παιδιών, και στη συνέχεια υψώθηκε στον ιστό που βρίσκεται στο βράχο του Ανοιχτού Θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» στο Παράλιο Αστρος.

Στην εκπληκτική βραδιά απονομής και βράβευσης των ακτών που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Αρκαδία, ενώ πέρσι είχε φιλοξενηθεί στο Δήμο Γλυφάδας, έδωσαν το παρόν δήμαρχοι, εκπρόσωποι περιφέρειας, φορέων, συλλόγων και οργανώσεων ντόπιοι και επισκέπτες.Στην Πελοπόννησο συνολικά απονεμήθηκαν Γαλάζιες Σημαίες σε 45 παραλίες.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ (7)
Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων
Λουτράκι 1
Λουτράκι 2
Λουτράκι-Μπούτσι/Poseidon Resort
Δήμος Βέλου-Βόχας
Βραχάτι
Κοκκώνι
Δήμος Σικυωνίων
Πευκιάς
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Ξυλόκαστρο-Πευκιάς

ΑΡΓΟΛΙΔΑ (3)

Δήμος Ερμιονίδας
Πόρτο Χέλι/AKS Hinitsa Bay
Δήμος Ναυπλιέων
Καραθώνα
Τολό

ΑΡΚΑΔΙΑ (4)

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Άγιος Ανδρέας-Μύλος
Ατσίγγανος
Καλλιστώ
Ξηροπήγαδο

ΛΑΚΩΝΙΑ (9)
Δήμος Μονεμβασιάς
Αρχάγγελος
Μεγάλη Άμμος
Μονεμβάσια
Νεάπολη
Πλύτρα-Παχιάμμος
Πορί
Τηγάνια
Δήμος Ελαφονήσου
Μεγάλη Παραλία Σίμου-Σαρακίνικο
Δήμος Ανατολικής Μάνης
Βαθύ/Belle Helene Hotel

ΜΕΣΣΗΝΙΑ (6)

Δήμος Καλαμάτας
Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση
Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου
Βέργα- Αλμυρό
Μικρή Μαντίνεια
Δήμος Μεσσήνης
Μπούκα
Δήμος Τριφυλίας
Dunes Beach-Costa Navarino

ΗΛΕΙΑ (8)

Δήμος Πύργου
Σκαφιδιά/Aldemar
Δήμος Ήλιδας
Κουρούτα
Δήμος Πηνειού
Αρκούδι
Βαρθολομιό
Γλύφα
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Club Kyllini beach
Λουτρά Κυλλήνης 1/ Grecotel Olympia Riviera Oasis
Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel Olympia Riviera Thalasso

ΑΧΑΪΑ (8)

Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Καλογριά/Kalogria Beach
Λακκόπετρα/Lakopetra Beach
Νιφορέικα
Τηγάνια
Δήμος Αιγιαλείας
Αλυκή
Διγελιώτικα
Ελαιώνας
Πούντα

Πηγή: ert.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ