ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Π. Τατούλης: Προϋπόθεση ανάπτυξης η ανασυγκρότηση του πολιτικού κόσμου μέσα από τη συνεννόηση των διαφορετικών κόσμων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 π.μ. |
Π. Τατούλης: Προϋπόθεση ανάπτυξης η ανασυγκρότηση του πολιτικού κόσμου μέσα από τη συνεννόηση των διαφορετικών κόσμων
«Η περιφερειακή ολοκλήρωση αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την επίτευξη της παγκοσμιοποίησης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Governance and regional Arteries for Growth: Europe’s momentum – Greece’s impetus» που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Λουτράκι στις 10 και 11 Μαΐου 2018.

Ο κ. Τατούλης έθεσε ωστόσο ως το πιο κρίσιμο ερώτημα αν θα μπορέσει ποτέ αυτή η ιστορική εξέλιξη να προσεγγίσει την πολιτιστική δημιουργία και την πολιτισμική παράδοση, για να ενσωματώσει τις βασικές αξίες στο ιστορικό γίγνεσθαι. «Το ερώτημα δεν είναι Ελληνικό, δεν είναι Ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο».

Η συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου σε 146 οικονομικούς οργανισμούς αποτελεί μια εξέλιξη και συγχρόνως μια απειλή για την παγκοσμιοποίηση. Και αυτό γιατί η παγκόσμια οικονομία είναι πολυσύνθετη, η εξέλιξη της οποίας θα πρέπει κυρίως να έχει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους. Η απάντηση είναι η περιφερειακή ολοκλήρωση και η ολιστική περιφερειακή συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε οι κίνδυνοι θα παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή την περίοδο καταρτίζεται ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και η νέα προγραμματική περίοδος 2020 – 2027. Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί, κυρίως αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα μετά το Brexit, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ακόμα ο κ Τατούλης και πρόσθεσε ότι η εξειδίκευση αυτού του προϋπολογισμού αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία, ιδιαίτερα δε για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε κρίση για πολλά χρόνια, «κρατιέται σε αυτή την κατάσταση, και όχι μόνο με ευθύνη της χώρας μας, αλλά όλων των συμβαλλομένων μερών, γιατί υπάρχουν διαρκή λάθη και διαρκείς απώλειες των ευκαιριών που δίνονται».

Ο κ. Τατούλης ακολούθως αναφέρθηκε σε τομείς που θα συγκεντρώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια όπως οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές εφαρμογές, που υπολογίζονται σε εννέα φορές περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης για πρώτη φορά θα τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων της Ευρώπης, αλλά και για πρώτη φορά η Ευρώπη πρακτικά μιλά για την ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.
«Η εικόνα που παρουσιάζεται για τη χώρα μας δεν είναι ακριβώς έτσι» υποστήριξε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. «Έχει τεράστιες δυνατότητες για να δώσει πολύ γρήγορα απαντήσεις στα προβλήματα που την απασχολούν. Θέλει όμως ρηξικέλευθες πολιτικές, θέλει αλλαγή πλεύσης και πάνω απ’ όλα θέλει ανασυγκρότηση του πολιτικού κόσμου της χώρας».

Δεν μπορεί να επικρατεί λογική αντιπαραθέσεων, στείρων και άγονων, μεταξύ του πολιτικού κόσμου, υποστήριξε ο κ Τατούλης. «Όπως είπα και στον Πρωθυπουργό στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλη η κοινωνία δεν μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα. Θα πρέπει να πιστέψουμε στη διαφορετικότητα των κόσμων που συγκροτούν μια κοινωνία. Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας απαγορεύσει να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης γιατί οι νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης θέλουν εκτεταμένες συνεργασίες. Γιατί μόνο έτσι είναι εφικτή η αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση. Έχουμε πλέον απαλλαγεί από ιδεοληψίες και δόγματα και έχει γίνει κατανοητό ότι οι μικτές λειτουργίες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης».

Σε ότι αφορά τη ρητορική της Κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι» δεν μπορείς να μεταρρυθμίσεις μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αποτελεί κανόνα για τη χώρα. Η θέσπιση της Περιφερειακής εξουσίας είναι ένα νέο δεδομένο για τη χώρα με διάρκεια 7 έτη. Έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν μπορείς σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να μιλάς για μεταρρύθμιση. Ασφαλώς ωστόσο απαιτείται μια σωστή αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού για τη βελτίωση του θεσμικού του πλαισίου».

Υπάρχει μια γενικευμένη φοβία που κυρίως απορρέει από κομματικές αντιλήψεις, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τον εκλογικό νόμο, αλλά θέλουμε καθαρές απαντήσεις σε αυτό το θεσμό. Θέλουμε ουσιαστικά η βελτίωση αυτού του θεσμού να μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε περιβάλλον αντίστοιχο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών περιφερειών».



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ