ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΚΝΕ Αργολίδας: Η μη παραταξιακή εκπροσώπηση θα λύσει τα προβλήματα της σχολής;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:36:00 μ.μ. | |
ΚΝΕ Αργολίδας: Η μη παραταξιακή εκπροσώπηση θα λύσει τα προβλήματα της σχολής;
H προσπάθεια τροποποίησης του καταστατικού στο όνομα της «μη παραταξιακής» εκπροσώπησης πρέπει να βρει αντίθετους τους φοιτητές που πραγματικά θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα, που θέλουν μαζικούς και αγωνιστικούς συλλόγους μακριά από τον εκφυλισμό και την απογοήτευση.

Με αφορμή αυτό το κάλεσμα πρέπει ένας φοιτητής να αναρωτηθεί: ποιον βολεύει ένα τέτοιο θολό επιχείρημα που λέει πως στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να δρουν γενικά τα κόμματα και οι παρατάξεις;

Το επιχείρημα αυτό βέβαια δεν είναι καινούριο. Την ίδια αντίληψη έχουμε συναντήσει κατά καιρούς:

· Όταν η πρώην Υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου είχε κάνει την εξής δήλωση: «Κόμματα και παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν λόγο στα πανεπιστήμια». Έφερε νόμο για να το επιβάλλει, πήρε όμως ηχηρή απάντηση από το φοιτητικό κίνημα.

· Όταν γνωστά κανάλια και εφημερίδες που δυσφημούν με κάθε ευκαιρία το ταξικό κίνημα όπως ο ΣΚΑΙ και η Καθημερινή έχουν ταχθεί πολλές φορές υπέρ των «ακομμάτιστων αγώνων και κινημάτων».

· Όταν οι ίδιες οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που πανελλαδικά έχουν συμβάλλει στον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος, πολλές φορές έχουν καταγγείλει γενικά τα κομματικά συμφέροντα(!), τονίζουν σε όλους τους τόνους πως είναι «ανεξάρτητοι» από τα κόμματα τους.

· Όταν στις «ανεξάρτητες και ακομμάτιστες κινητοποιήσεις» των αγανακτισμένων το 2011 βρήκε το έδαφος να εκκολαφθεί η φασιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

Όλοι αυτοί (κράτος, κυβερνήσεις, εφοπλιστές και βιομήχανοι, κόμματα της πλουτοκρατίας) που διαχρονικά στέκονται ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα εξέφρασαν και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την αντίληψη. Τους βολεύει ένα φοιτητικό κίνημα που θα το έχουν στο «τσεπάκι» τους, που αν δεν τάσσεται μαζί τους, τουλάχιστον να μην είναι εναντίων τους. Έχουν πρότυπο τους Πανεπιστήμια αποστειρωμένα από κάθε ριζοσπαστική φωνή, στα πρότυπα των αγγλοσαξονικών και αμερικάνικων κολλεγίων που πουλιέται ακριβά η γνώση και η μόρφωση.

Αυτοί που φέρνουν την πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού τι σκοπό έχουν εκτός από το να δικαιώσουν όλα τα παραπάνω;

Το πανεπιστήμιο δεν είναι σε γυάλα, είναι κομμάτι της σημερινής σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας. Ας αναρωτηθούμε:

· Για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας με τα πανεπιστήμια μας χωρίς βασικές υποδομές (όπως είναι η στέγαση ,η σίτιση για όλους, κτίρια και αίθουσες, επάρκεια σε καθηγητές), για την απαξίωση των πτυχίων μας, για την διασπορά γνώσεων που πρέπει να «αγοράσουμε» μέσα από διάφορα μεταπτυχιακά και σεμινάρια όπως πρόσφατα προσπάθησαν με την παιδαγωγική επάρκεια φταίνε γενικά τα κόμματα ή η πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ , ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;

· Για τον εκφυλισμό των συλλόγων, την ατομικιστική στάση ζωής, τις πελατειακές σχέσεις φταίνε γενικά οι παρατάξεις ή τα καλλιέργησαν τόσα χρόνια οι παρατάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια;

· Τελικά η κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία θα χτυπηθεί ή θα συνεχίζει να αναπαράγεται μέσα σε έναν «ακομμάτιστο σύλλογο»; Το Υπουργείο Παιδείας, οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις στις σχολές που εφαρμόζουν πρόθυμα κάθε αντιλαϊκό νόμο θα είναι εδώ την επόμενη μέρα. Οι φοιτητές που συνδέονται με τα κόμματα της σήψης όπως της ΔΑΠ-ΝΔ θα συνεχίσουν να δρουν ακόμα πιο εύκολα αφού ήδη από καιρό λανσάρουν το επιχείρημα πως είναι ανεξάρτητοι από το κόμμα τους.

· Σύγκρουση με την σαπίλα, την αδικία, την μόρφωση και δουλειά χωρίς δικαιώματα μπορεί να υπάρξει χωρίς την σύγκρουση και την απαξίωση των κομμάτων του κεφαλαίου και της πολιτικής τους;

Η ΚΝΕ δεν κρύβεται, σε καλεί να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο. Τους καπιταλιστές και την εξουσία τους. Οι φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στις 16/5 μπορούν να συμβάλλουν ώστε εκείνη την ημέρα να εκφραστεί πανελλαδικά η θέληση μας:

Να ενισχύσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας για πτυχία με αξία, χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια μας, στέγαση - σίτιση - μετακίνηση δωρεάν για όλους.

Να διεκδικήσουμε να δουλεύουμε στο αντικείμενο μας και με συμβάσεις όχι κάτω από 751 ευρώ.

Να αγωνιστούμε πλάι στο ταξικό εργατικό κίνημα, τους εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους γονείς μας.

Να απαιτήσουμε να μην εμπλακεί η χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς - πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αιματοκυλούν τους λαούς στην περιοχή μας. Τα 4 δις ευρώ που δίνουμε στο ΝΑΤΟ να δοθούν για τις δικές μας ανάγκες.

Να απομονώσουμε κάθε φωνή στα πανεπιστήμια που εκφράζει φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Αυτοί δεν έχουν θέση στους συλλόγους μας.

Η ψήφος στην ΠΚΣ και ο αγώνας μας «ενοχλούν» το σύστημα.

Αξίζει σαν επίλογο να θυμίσουμε πως η σπουδαιότερη στιγμή του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, γράφτηκε επειδή ακριβώς οι φοιτητικοί σύλλογοι πολιτικοποιήθηκαν, ήρθαν σε σύγκρουση με την Χούντα που διόριζε «ακομμάτιστους» εκπροσώπους, ενώθηκαν με το εργατικό κίνημα, αμφισβήτησαν τον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ. Αυτός ο προσανατολισμός του αγώνα δικαιώθηκε και ηττήθηκε κάθε φωνή που ήθελε τα πανεπιστήμια να είναι γυάλα..

Τ.Ο ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ