ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία των ελληνογαλλικών σχέσεων σε εκδήλωση στην Ερμιόνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:58:00 π.μ. | |
Ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία των ελληνογαλλικών σχέσεων σε εκδήλωση στην Ερμιόνη
Στις 3 Μαρτίου του 1829, η γαλλική πολεμική φρεγάτα με το αρχαίο όνομα CYBELE (Κυβέλη) που, 22 μέρες πριν σαλπάρισε από την Τουλώνη (Toulon), πιάνει τον όρμο του Ναυαρίνο και αποβιβάζει ένα στρατιωτικό σώμα και τα μέλη της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής για το Μοριά. 

Είχε προηγηθεί σειρά σημαντικών γεγονότων μεταξύ των οποίων και ολόκληρη η προετοιμασία οργάνωσης της Αποστολής που έγινε πραγματικότητα και επισημοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1828 όταν οι τρεις ρυθμίστριες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) αποφάσισαν με το πρωτόκολλο του Λονδίνου (19 Ιουλίου 1828) την αποστολή στο Μοριά γαλλικού εκστρατευτικού σώματος. Η προετοιμασία είχε ήδη επιτευχθεί με τις πιέσεις των Γάλλων Φιλελλήνων στη γαλλική κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την αποστολή και το πρωτόκολλο έδωσε απλά την τυπική έγκριση για την εκκίνηση της γαλλικής αποστολής.

Βρισκόμαστε στο έβδομο έτος του Απελευθερωτικού Αγώνα. Δέκα μήνες πριν, ο συμμαχικός στόλος είχε καταναυμαχήσει τον τουρκικό στο Ναυαρίνο (20 Οκτωβρίου 1827) ανοίγοντας το δρόμο για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Επτά μήνες μετά η ελπιδοφόρα άφιξη του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια (8 Ιανουαρίου 1828), θα σημάνει την προσπάθεια οργάνωσης ενός κράτους και, παράλληλα οι διεθνείς συγκυρίες δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον για την ελληνική υπόθεση με την έναρξη του νέου ρωσοτουρκικού πολέμου στις 27 Απριλίου 1828. Αυτό είναι το πλαίσιο των γεγονότων μέσα στο οποίο εξελίσσεται μια από τις σημαντικότερες γαλλικές πρωτοβουλίες που ονομάστηκε «Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά». Το έργο της θα αποτελέσει μια εξαιρετική βάση πληροφοριών σε διάφορους ζωτικούς τομείς για την ανάπτυξη του νέου κράτους.

Οι σχέσεις που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δυο χωρών είναι ιδιαίτερες και αναπτύχθηκαν πολύπλευρα. Βεβαίως, οι διπλωματικές σχέσεις, όπως και οι προσωπικές, καλλιεργούνται. Η πλήρης ένταξη της Ελλάδας, το Νοέμβριο του 2006, στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, δημιούργησε μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δυο χωρών και ενίσχυσε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας σε μια σειρά από τομείς πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Η Ελλάδα είναι παρούσα και μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την παρουσία της μέσω του γαλλόφωνου δικτύου σχέσεων. Βεβαίως, «ιδιαίτερες» σχέσεις δεν σημαίνει «αποκλειστικές» σχέσεις. Όμως, δεν είναι τυχαία η προτίμηση των γαλλόφωνων για τη χώρα μας. Μπορούμε μάλιστα, ιδιαίτερα για την Αργολίδα, να ισχυριστούμε πως πρόκειται για έναν από του σημαντικότερους γαλλόφωνους προορισμούς στην Ελλάδα και γενικότερα τη Μεσόγειο.

Οι κοινότητες των Γάλλων στη χώρα μας αποτελούν δυναμικά στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από παραδείγματα όπως η γαλλική κοινότητα της Ερμιόνης, μια κοινότητα δυναμική που ενισχύει σε τοπικό επίπεδο την εικόνα της Αργολίδας. Οι δράσεις της κοινότητας αυτής εκτός από οικονομικές είναι εκπαιδευτικές και πολιτισμικές υπογραμμίζοντας ακόμη περισσότερο την κοινή πορεία των δυο κοινοτήτων.

Η συνάντηση της Ερμιόνης το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, θα προσπαθήσει μέσα από τις τέσσερεις αυτές θεματικές να καταγράψει ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία των ελληνογαλλικών σχέσεων, προσδιορίζοντάς τα με μια «αργολική» οπτική. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η οριοθέτηση μιας διαχρονικής συνάντησης δυο κοινοτήτων που αναφέρονται σε κοινές πολιτισμικές καταβολές και αυτοπροσδιορίζονται από αυτές.

(Γ.Κόνδης)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ