ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Πρώτη φωλιά Καρέτα στον Λακωνικό κόλπο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:31:00 π.μ. | |
Πρώτη φωλιά Καρέτα στον Λακωνικό κόλπο
Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαΐου 2018 εντοπίστηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά της Caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο, στην παραλία του Μαυροβουνίου.

Από τις 25 Μαΐου έχει ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα απασχολήσει στο σύνολό του πάνω από 200 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό, παρακολούθηση και προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής.
Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Λακωνικό Κόλπο (Βαλτάκι, Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, παραλία Ευρώτα από Τρίνησα μέχρι Κοκκινιά) αποτελούν τμήματα περιοχών του δικτύου Natura 2000, και υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Πρόσφατα μάλιστα θεσμοθετήθηκαν σχετικές αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς. Η σημασία των συγκεκριμένων παραλιών είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν κύριες περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του κόλπου του Λακωνικού και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λαμβάνοντας σαν ευκαιρία τον εντοπισμό και προστασία της πρώτης φωλιάς για φέτος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τηρώντας σωστά τα απλά διαχειριστικά μέτρα για την προστασία των θαλασσίων χελωνών, μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον αρχαιότερο επισκέπτη της περιοχής.
Υψίστης σημασίας είναι η συλλογή των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες έτσι ώστε να μην περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος ωοτοκίας για το προστατευόμενο είδος, τα οχήματα καθαρισμού να μην χρησιμοποιούνται από Μάιο έως και Οκτώβριο, καθώς και η μείωση της φωτορύπανσης στην παραλία (λάμπες, φακοί, φωτιές) καθώς αποπροσανατολίζει τα χελωνάκια στην έξοδό τους από τις φωλιές. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτού του πανάρχαιου ερπετού μέσα από μικρές αλλά συνειδητές πράξεις σεβασμού προς τους συντρόφους μας στον κόσμο αυτό. Καλό σας καλοκαίρι!

Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά από τέλος Ιουνίου στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραπάνω παραλίες.
Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Αργύριος Μπόγλης, Συντονιστής ΦΔ, τηλ.: 27550-22021, ampoglis@fdparnonas.gr, www.fdparnonas.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ, Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, southpelop@archelon.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ