ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Αναβίωσε το έθιμο των "Μωμόγερων'' στην ετήσια εκδήλωση του Εργαστηρίου Ελληνικού Χορού στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:35:00 π.μ. | |
Αναβίωσε το έθιμο των "Μωμόγερων'' στην ετήσια εκδήλωση του Εργαστηρίου Ελληνικού Χορού στο Ναύπλιο (βίντεο)
Η ετήσια εκδήλωση του Εργαστηρίου Ελληνικού Χορού του Χρήστου Λεβέντη, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο στο Ναύπλιο την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Η φετινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων , ήταν αφιερωμένη στους αγώνες του λαού μας να γλιτώσει τη φλούδα γης που του έλαχε για πατρίδα από τους επίδοξους κατακτητές και από τον κακό του εαυτό...
Φέτος στην χορευτική εκδήλωση αναβίωσε το έθιμο των Μωμόγερων. Πρωταγωνιστές είναι γέρικα πρόσωπα και η κίνησή τους (μίμος-γέρος) περιέχει στοιχεία διακωμώδησης, επιρροή του σκωπτικού αρχαιοελληνικού θεού Μώμου.
Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προχριστιανικούς χρόνους, αλλά οι Πόντιοι το εκχριστιάνισαν.
Κάποιοι συμμετέχοντες φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων, ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων.
Στα τέλη του 2016 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της 'Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας»της UNESCO το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.
Τον συντονισμό και την ευθύνη της παρουσίασης του εθίμου έχει επωμιστεί ο Σύλλογος «Πυρρίχιος Ακαδημία»
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Εργαστήρι Ελληνικού Χορού και στον Χρήστο Λεβέντη για την προσφορά του στον πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την ευκαιρία που έδωσε στην περιοχή μας ώστε να απολαύσουμε αυτό το σπάνιο θέαμα.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο αποσπάσματα από την εκδήλωση:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ