ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Αλαλούμ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:17:00 μ.μ. | |
Αλαλούμ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό προκαλεί σε δεκάδες καταναλωτές η μη έκδοση λογαριασμού ρεύματος από τη στιγμή που υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Μάλιστα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν πολίτες που, ενώ υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον Φεβρουάριο, τέσσερις μήνες αργότερα δεν έχουν λάβει κάποια σαφή απάντηση από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο ανήκουν. Το γεγονός, δε, ότι έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα και το συγκεκριμένο σύστημα θα λειτουργούσε υπέρ των δικαιούχων, τώρα φαίνεται πως θα ανατρέψει αυτό το δεδομένο τουλάχιστον για την πρώτη φορά και αυτό γιατί θα κληθούν να πληρώσουν όλο το ποσό συνολικά.

Παράλληλα, αναμένονται και αναπροσαρμογές για τους σημερινούς 450.000 δικαιούχους του ΚΟΤ αφού, μετά τη φορολογική δήλωση, όσοι εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του 2016 κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός. Αντιστοίχως, το ίδιο θα συμβεί και σε όσους έχουν μικρότερο και πλέον θα πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια για ένταξη.

Καμία εξήγηση

«Εχω καταθέσει αίτηση για να ενταχθώ στο Κοινωνικό Τιμολόγιο από τις 22 Φλεβάρη και από τότε δεν μου έχει έρθει λογαριασμός ρεύματος. Εγώ τώρα πρέπει να πληρώσω και τους τέσσερις μήνες; Αν είχα χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες γιατί να μπω σε αυτή τη διαδικασία;», λέει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο ο Γ.Σ., που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως εξήγησε, όταν απευθύνθηκε στην εξυπηρέτηση πελατών της ΔΕΗ ώστε να μάθει περισσότερα για την καθυστέρηση δεν είχαν εικόνα για το πότε θα παραλάμβανε το λογαριασμό του. Μάλιστα, όπως τονίζει, όταν ερωτήθηκαν για το τι θα γίνει αν το ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι μεγάλο, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Τι να σας πούμε και εμείς».

Σύμφωνα πάντως με τα όσα υποστηρίζουν οι πάροχοι, αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη καθώς η κυβέρνηση είχε ορίσει η εκκαθάριση των τελικών δικαιούχων (παλιοί, νέοι) να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου. Προβλεπόταν τα στοιχεία που είχε συλλέξει η ΗΔΙΚΑ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία να τα δώσει στον ΔΕΔΔΗΕ, που με τη σειρά του θα τα προωθούσε στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για να προχωρήσουν στις αποστολές λογαριασμών.

Λάθη

Βέβαια, δεν έχουν λείψει και τα λάθη σε μερίδα πολιτών που τελικά έλαβαν τους λογαριασμούς ρεύματος, με την ανάλογη όμως καθυστέρηση. Οπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» η Ο.Α., χθες έφτασε μετά από τέσσερις μήνες το αποδεικτικό λογαριασμού, ωστόσο όμως καλείται να πληρώσει ποσό για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου – Μαΐου ακόμη και αν τον Ιανουάριο είχε καταβάλει το αντίτιμο για το έναντι.

Ακτινογραφία…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (8 Μαρτίου), για την κατηγορία ΚΟΤ 1 είχαν εγκριθεί περισσότερες από 63.814 αιτήσεις. Για το ΚΟΤ 2 είχαν εγκριθεί περισσότερες από 216.072 αιτήσεις. Οπως αναφέρουν πηγές από το ΥΠΕΝ, αυτή τη στιγμή δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου είναι περισσότεροι από 450.000 πολίτες ενώ ο αριθμός αυτός τείνει να επαναπροσαρμοστεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων. Ετσι, όσοι κατά το 2016 δήλωσαν μεγαλύτερο εισόδημα αλλά πέρσι περιορίστηκε μπορούν να κάνουν εκ νέου αίτηση. Αντίστοιχα, όσοι είχαν μεγαλύτερο κινδυνεύουν να βγουν εκτός της κοινωνικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο καινούργιες κατηγορίες και αφορούν όσους πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι λαμβάνουν έκπτωση έως και 70%, αλλά και όσους πολίτες έχουν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος και έχουν έκπτωση έως και 35%.
Κριτήρια

Για το ΚΟΤ Α’, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Για το ΚΟΤ Β’, η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο με αναπηρία 67% και άνω, τα εισοδηματικά όρια ένταξης στο ΚΟΤ αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ ανά κατηγορία. Παράλληλα, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ