ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ανδριανός σε Αποστόλου: Δύο χρόνια έχουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που εκρίζωσαν δέντρα εξαιτίας της τριστέτσας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:42:00 μ.μ. | | | |
Ανδριανός σε Αποστόλου: Δύο χρόνια έχουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που εκρίζωσαν δέντρα εξαιτίας της τριστέτσας
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, με νέα Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης και ενταντικοποίησης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της προσβολής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον καταστροφικό ιό της τριστέτσας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Με νέα ερώτησή μου επανέρχομαι στην επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης και ενταντικοποίησης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της προσβολής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον καταστροφικό ιο της τριστέτσας.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που έχουν προβεί σε εκριζώσεις έχουν δύο χρόνια να αποζημιωθούν. Επίσης σύμφωνα με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, πλανόδιος φυτωριούχος που διέθετε φυτώριο σε όμορο νομό διέθετε μολυσμένα από τον ιό της τριστέτσας δενδρύλλια στην Αργολίδα.

Υπενθυμίζω ότι στις 14-3-2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα το πρόβλημα της τριστέτσας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, τους συνάδελφους βουλευτές, τον κ. Βάγια, Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κ. Αποστόλου, τον κ. Δημήτρη Δήμου, Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η κ. Κωνσταντίνα Σπανού, προϊστάμενη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου, οι οποίοι παρουσίασαν με επιστημονικά τεκμήρια τον κίνδυνο να προσβληθεί από τον καταστροφικό ιό όλη η παραγωγή των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τη σύσκεψη, έθεσα στον υφυπουργό τρία κυρίως ζητήματα:

-Να ενισχυθεί άμεσα η υπηρεσία ελέγχων με προσωπικό, καθώς ενώ έχει γίνει η προμήθεια των αντιδραστηρίων, και ενώ έχουν κατατεθεί πάρα πολλά αιτήματα από παραγωγούς για να γίνει επιτόπιος έλεγχος στις καλλιέργειές τους, το σημερινό προσωπικό που επιφορτίζεται και με την εξαγωγική δραστηριότητα δεν επαρκεί.

-Να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης της προσπάθειας των αρμοδίων για την αντιμετώπιση του ιού από φοιτητές του γεωπονικού πανεπιστημίου και σπουδαστές ΤΕΙ αντίστοιχου αντικειμένου που θα κάνουν την πρακτική τους, σε συνεργασία με τα ιδρύματα αυτά και βεβαίως σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αργολίδας.

-Να τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο συντονισμός και η αντιμετώπιση του προβλήματος με αίτημα εκτός των άλλων και την επιτακτική ανάγκη τουλάχιστον διπλασιασμού της αποζημίωσης για την εκκρίζωση δέντρων λόγω τριστέτσας, που σήμερα είναι μόλις περίπου 20 ευρώ ανά δέντρο και δεν καλύπτει την σημαντική ζημιά που υφίσταται ο παραγωγός.

Έκτοτε, και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση αυτή, με την έλλειψη του προσωπικού να παραμένει και να έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο εκτός των άλλων και λόγω των πολυεπίπεδων υποχρεώσεων. Ακόμη, υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων δεν έχουν κληθεί οι ΔΑΟΚ και η αρμόδια υπηρεσία φυτωρίων του Υπουργείου σε κοινή σύσκεψη για την εκτίμηση, την αντιμετώπιση και συστηματικό έλεγχο της κατάστασης η οποία πλήττει και τους σωστούς επαγγελματίες και τους φυτωριούχους που τηρούν όλους τους κανόνες πιστοποίησης.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Ποιες δράσεις έχουν αναληφθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της προσβολής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον καταστροφικό ιό της τριστέτσας και ποιο το εφεξής χρονοδιάγραμμα.

2. Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν εκριζώσει τα δένδρα τους εδώ και 2 χρόνια και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ”.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ