Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Ισχυρό "όπλο" κατά του καρκίνου από έρευνα Πατρινού επιστήμονα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:27:00 π.μ. |
Ισχυρό "όπλο" κατά του καρκίνου από έρευνα Πατρινού επιστήμονα
Πίσω από την έρευνα ενός ισχυρού όπλου για την αντιμετώπιση του καρκίνου, βρίσκεται ένας νέος πατρινός επιστήμονας, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Θεόδωρος Γιαβρίδης.

Η έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Medicine, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του στην ερευνητική ομάδα του Michel Sadelain στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και αναμένεται να βρει γρήγορα εφαρμογή στην κλινική.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η "Πελοπόννησος" η έρευνα αφορούσε την ασφαλή εφαρμογή ανοσοθεραπείας με CAR-T cells στον καρκίνο.

Η θεραπεία αυτή βασίζεται στην «εκπαίδευση» των κυττάρων του ανοσοποιητικού του ίδιου του ασθενούς να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα (ένα «ζωντανό» εξατομικευμένο φάρμακο).

Ο κ. Γιαβρίδης, γιος της αγαπητής συμπολίτισσας Ζέτας Ζάχου,πραγματοποίησε τη διπλωματική του εργασία στο Εργαστήριο Γενικής Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με καθηγήτρια - οδηγότην Ζωή Λυγερού.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του, έλαβε υποτροφία Μεντζελόπουλου από το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συνέχιση των σπουδών του στην Αμερική και στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το ίδρυμα «Ωνάση».

Η ανακοίνωση του ερευνητικού αποτελέσματος και της βράβευσης του Θεόδωρου Γιαβρίδη έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά από την Πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας για την οποία αποτελεί τιμή όπως και για ολόκληρη την περιοχή και τη χώρα μας.

Πηγή: patrasevents.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ