ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ομιλία Ανδριανού στη βουλή για τις συνεχείς φωτογραφικές προκηρύξεις στελεχών του Δημοσίου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:16:00 μ.μ. | |
Ομιλία Ανδριανού στη βουλή για τις συνεχείς φωτογραφικές προκηρύξεις στελεχών του Δημοσίου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα τις συνεχείς φωτογραφικές προκηρύξεις στελεχών του Δημοσίου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Συζητάμε σήμερα ένα θέμα που αφορά άμεσα την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Οι φωτογραφικές προκηρύξεις επιτελικών θέσεων στο Δημόσιο είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Και αποκαλύπτουν με τον πιο ηχηρό και απροκάλυπτο τρόπο την πρόθεση της Κυβέρνησης να στήσει ένα κομματικό κράτος.

Και μάλιστα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκρινε προβληματικές 22 προκηρύξεις θέσεων Γραμματέων Υπουργείων, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που είχαμε κάνει εμείς επανειλημμένα, η κ. Γεροβασίλη παραδέχτηκε την ανάγκη επαναπροκήρυξής τους. Αλλά όπως είπε και πριν από λίγο ο κ. Γεωργαντάς, δύο επιπλέον θέσεις δεν επαναπροκηρύχθηκαν: του Διοικητικού Γραμματέα Τουρισμού, που αν είναι δυνατόν να μην έχει άριστη γνώστη αγγλικής, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αθλητισμού, που φωτογραφικά αναφέρεται και στις συγκεκριμένες γλώσσες – την ευρωπαϊκή και τη μη ευρωπαϊκή, προφανώς τη ρωσική καθώς ο νυν Γραμματέας γνωρίζει τη ρωσική επειδή σπούδασε στην πρώην Σοβιετική Ένωση – και βεβαίως τους συγκεκριμένους 30 μήνες προϋπηρεσίας. Ακριβώς δηλαδή στα μέτρα του νυν Γενικού Γραμματέα.

Αυτά προβληματίζουν τον ελληνικό λαό, πρέπει να σας προβληματίσουν και εσάς, γιατί αυτή η τακτική δεν αρμόζει ιδιαίτερα ως απάντηση σ' αυτά τα παιδιά που φεύγουν, τους επιστήμονες με το brain drain σε καθημερινή βάση. Είδαμε σήμερα στην Καθημερινή στοιχεία ότι η ροή του έμψυχου επιστημονικού πλούτου της χώρας συνεχίζεται με ετήσια βάση 50.000 ατόμων. Βλέποντας λοιπόν αυτά τα παιδιά, με τις σπουδές με τα προσόντα που έχουν, αυτές τις τακτικές σίγουρα απογοητεύονται, και πραγματικά δεν το αξίζουν.

Οι προσπάθειες λοιπόν της κυβέρνησης να δημιουργήσει κομματικό κράτος με τις προκηρύξεις των διοικητικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών, ήταν απολύτως εμφανείς. Αυτό που κάνατε, είναι ο ορισμός της φωτογραφικής προκήρυξης. Τι έγινε στην πράξη; Για την κάθε θέση, κοιτάξατε το βιογραφικό του ήδη υπηρετούντος πολιτικού στελέχους σας και στη συνέχεια χτίσατε τα κριτήρια πάνω σ' αυτό το βιογραφικό. Αλλού ορίζετε ως προϋπόθεση την άριστη γνώση ξένης γλώσσας, αλλού απλώς την καλή γνώση. Έγινε η αποστολή παράνομα στα υπουργικά γραφεία της λίστας των υποψηφίων. Αλλού ζητάτε μία ξένη γλώσσα, αλλού δύο, αλλού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλού εκτός, όπως προείπα στην περίπτωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αθλητισμού.

Τα ίδια κάνετε βεβαίως και με τον χρόνο εργασιακής εμπειρίας, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα των 30 μηνών που ανέφερα και όπως αναφέρθηκε και από τους προλαλήσαντες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, καθυστερείτε συστηματικά την έκδοση των προκηρύξεων. Και αυτό το κάνετε όχι μόνο για να αποκτήσουν τα ήδη υπηρετούντα πολιτικά στελέχη την απαιτούμενη εμπειρία αλλά και για έναν άλλο πονηρότερο λόγο: Δεδομένου του ότι οι θητείες των νέων στελεχών είναι καθορισμένης διάρκειας, θέλετε η έναρξή τους να γίνει όσο γίνεται πιο κοντά στις εθνικές εκλογές ώστε να υπονομεύσετε μ' αυτό τον τρόπο το έργο της επόμενης κυβέρνησης.

Τα ίδια βλέπουμε να κάνετε και στην παιδεία. Το είδαμε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ όπου ο τότε Υπουργός Παιδείας έσπευσε να εξυπηρετήσει τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου τοποθετώντας τον αρχικά στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Σιβιτανιδείου, τοποθέτηση που κρίθηκε μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς το εν λόγω άτομο δεν κάλυπτε τα τυπικά προσόντα της ξένης γλώσσας. Και τι γίνεται στη συνέχεια; Τοποθετήθηκε ως πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με διαδικασία που απαλείφεται η προϋπόθεση της ξένης γλώσσας.

Το είδαμε με τις εντελώς απαράδεκτες διαδικασίες επιλογής στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης. Αντί να ξεκινήσετε τις επιλογές από την κορυφή, δηλαδή από τους Περιφερειακούς Διευθυντές όπως είναι το λογικό – και όπως καθιστά υποχρεωτικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Δεκέμβριο του 2018 για την υπόλοιπη διοίκηση– εσείς τους ορίσατε Προέδρους των Συμβουλίων Επιλογής.

Ορίζετε Προέδρους δηλαδή κομματικώς διορισμένα στελέχη, τους οποίους εξαιρέσατε από την αξιολόγηση χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ως μετακλητούς. Και μας είπατε μάλιστα ότι αυτοί οι κομματικοί διορισμένοι, οι μετακλητοί, οι μη αξιολογημένοι, θα κρίνουν τώρα αντικειμενικά και θα επιλέξουν αντικειμενικά τα υπόλοιπα στελέχη της εκπαίδευσης.

Και μάλιστα, ενώ στην περίπτωση των διοικητικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών πριμοδοτείτε τους ήδη υπηρετούντες, στην παιδεία αποκλείετε τους σημερινούς σχολικούς συμβούλους, μόνο και μόνο επειδή στήριξαν τον θεσμό της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν που αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τις πραγματικές σας προθέσεις.

Το ίδιο είδαμε, για να αναφερθώ σε ακόμη ένα παράδειγμα στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης: Παύεται από τη θέση του ο διοικητής του ΕΦΚΑ, προφανώς θεωρήσατε ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του, ο ΕΦΚΑ έμεινε επί μήνες ακέφαλος, αλλά ο συγκεκριμένος πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ αναλαμβάνει υποδιοικητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη κομματισμού και παρεοκρατίας, τότε δεν ξέρω τι είναι.

Τα ερωτήματα λοιπόν που ανακύπτουν είναι ξεκάθαρα:

Γιατί απολύτως απροκάλυπτα, οι προκηρύξεις των Διοικητικών και των λοιπόν γραμματέων έχουν τόσο διαφοροποιημένα προσόντα;

Γιατί καθυστερήσατε τόσο πολύ στην έκδοση των προκηρύξεων;

Γιατί εφόσον η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο την “αποπολιτικοποίηση”, δεν αφήσατε τον ΑΣΕΠ να ορίσει τα κριτήρια επιλογής, με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο, και να επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων, αλλά επιλέξατε μια τόσο διάτρητη διαδικασία, με τον Υπουργό μάλιστα να επιλέγει στο τέλος μεταξύ της λίστας των υποτίθεται τριών επικρατέστερων;

Γιατί τέλος δεν διασφαλίσατε πως όσοι κατέχουν σήμερα αυτές τις θέσεις δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, αλλά αντίθετα φέρατε πριν από δύο μήνες σχετική τροπολογία στη Βουλή;

Σας καλούμε να δώσετε σαφείς και πειστικές εξηγήσεις, και βεβαίως σας καλούμε άμεσα να αναθεωρήσετε τον μικροκομματικό στόχο της άλωσης του κράτους, που σαφέστατα δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε τη δημοκρατία μας”.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ