Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 15 Ιούλη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:56:00 μ.μ. |

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 15 Ιούλη
Συνάδελφοι,
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Nα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.


Σε αυτά στέκονται εμπόδιο οι επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων, οι οποίοι τα θέλουν όλα! Πριν από 4 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση χέρι-χέρι με την ΕΣΕΕ, έκανε τις 2 Κυριακές το χρόνο 7. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ορίζει περιοχές ως «τουριστικές ζώνες» και «τουριστικές περιοχές» , επιτρέποντας στα πολυκαταστήματα να ανοίγουν 32 Κυριακές. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Μία ανάκαμψη που στηρίζεται στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας και θα φέρει νέα αύξηση της έντασης της εκμετάλλευσης.

Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο Εμπόριο, μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, τις μηνιαίες – 3μηνες – 6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180 – 200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό και άδειες που δεν δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων έχουν οδηγήσει τον κλάδο να έχει ένα άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπάλληλου, αλλά και τη ζωή συνολικά μιας εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της εργαζόμενο στον κλάδο του Εμπορίου.

Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές – Δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!

Καλούμε τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων του νομού, σωματεία σε κλάδους που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά την επέκταση της κατάργησης της Κυριακής αργίας αλλά και σωματεία σε κλάδους που οι εργασιακές σχέσεις είναι ήδη σμπαραλιασμένες, να πάρουν αποφάσεις οργάνωσης και στήριξης. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μας αφορά όλους!

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΜΕΤΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Έχουν περάσει δύο μήνες από τη μέρα που κήρυξαν απεργία διαρκείας για τις Κυριακές και δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους για να οργανωθεί η πάλη στον κλάδο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο, για να δυναμώσει η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς.
Με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, με αγωνιστικούς πυρήνες σε εμπορικές αλυσίδες και super market, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Να μην αισθάνεται κανένας μόνος του.

Να διεκδικήσουμε:
- Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
- Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€.

ΕΚ ΤΟΥ  Δ.Σ.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ