ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Η μεγάλη φυγή των γιατρών - 18.000 έφυγαν την τελευταία 10ετια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:16:00 μ.μ. |
Η μεγάλη φυγή των γιατρών - 18000 έφυγαν την τελευταία 10ετια
Με ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αντιμέτωπο τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας «ξεμένουν» από ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι επιλέγουν ένα πιο σίγουρο μέλλον στο εξωτερικό.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Το Έθνος», στο οποίο σημειώνεται ότι 18.000 γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία, ενώ 6.500 γιατροί υπολογίζεται ότι λείπουν σήμερα από το ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες υποψήφιοι για τις ιατρικές σχολές της χώρας περιμένουν με αγωνία τις βάσεις εισαγωγής και ονειρεύονται να γίνουν γιατροί, τα νοσοκομεία της χώρας ξεμένουν από ειδικευόμενους.

Οι γιατροί είδος εξαφάνισης στα νοσοκομεία


Ειδικότερα, πριν από περίπου έναν μήνα οι δύο ειδικευόμενοι ιατροί που υπηρετούσαν στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας αποχώρησαν με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες της Κλινικής αλλά και οι εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Στην κλινική ΩΡΛ του Ευαγγελισμού πάλι έχει παραμείνει μόλις ένας γιατρός με αποτέλεσμα να κινδυνεύει n εφημέρευσή της.

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης από τέσσερις θέσεις ειδικευόμενων καρδιολόγων υπάρχει μόνο ένας. Την ίδια στιγμή, στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι ακάλυπτες και οι πέντε θέσεις. Αυτές είναι κάποιες από τις περίπου 6.500 περιπτώσεις απουσίας γιατρών που υπολογίζεται ότι λείπουν σήμερα από το ΕΣΥ.

Γιατί οι έλληνες γιατροί επιλέγουν το εξωτερικό

Από τους ειδικευόμενους γιατρούς οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν την ειδικότητά τους σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως σε Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο, Ελβετία και Σουηδία και κατόπιν να βρουν μια καλά αμειβόμενη θέση εργασίας στο σύστημα υγείας των κρατών που επέλεξαν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών την τελευταία δεκαετία 3.635 ειδικευόμενοι και 7.480 ειδικευμένοι γιατροί της Αθήνας έφυγαν για το εξωτερικό.

Αν κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις το συμπέρασμα είναι ότι από τους σχεδόν 1.500 απόφοιτους ιατρικών σχολών που παράγει κάθε χρόνο η ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν απομένουν και πολλοί να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας της χώρας.

Οι βασικές αιτίες του ιατρικού «brain drain»


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ηλία Σιώρα οι βασικές αιτίες του ιατρικού «brain drain» είναι οι διορισμοί που γίνονται με το «σταγονόμετρο», οι μικροί μισθοί και οι εξαντλητικές εφημερίες.

Στην Αθήνα σε 5-6 νοσοκομεία το 20% των θέσεων είναι κενές, ενώ ένα άλλο 20% είναι οι λεγόμενοι παρατασιούχοι, δηλαδή αυτοί που έχουν τελειώσει την ειδικότητα και τους κρατάνε με παράταση.

«Στην επαρχία ψάχνεις ειδικευόμενους με το τουφέκι», λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η κρίση ανέστρεψε τις μεγάλες αναμονές για ειδικότητα


Ενώ στο παρελθόν τα χρόνια αναμονής για πολλές ειδικότητες στην Ελλάδα ήταν πολλά, σήμερα υπάρχουν ακόμη και κενές θέσεις ειδικευόμενων σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αφού οι νέοι γιατροί επιλέγουν άλλους επαγγελματικούς δρόμους.

Η μετανάστευση των γιατρών τα χρόνια πριν από την κρίση οφειλόταν ακριβώς στη μεγάλη αναμονή για ειδικότητα Με ακραία παραδείγματα ειδικότητες όπως ενδοκρινολογία και δερματολογία η αναμονή στις οποίες είχε φτάσει στα 9 με 10 χρόνια Μετά την κρίση η πραγματικότητα αυτή ανατράπηκε.

Οι «κουρεμένες» αμοιβές των ειδικευομένων, η εξοντωτική εργασία και η έλλειψη εργασιακής προοπτικής οδήγησαν πολλούς σε φυγή στο εξωτερικό για ειδικότητα. Βοήθησε σε αυτό και η έλλειψη γιατρών στη Δυτική Ευρώπη.

Έτσι, σήμερα σε αρκετές κλινικές σε όπως η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία και η Αναισθησιολογία δεν υπάρχει καν λίστα αναμονής αφού δεν υπάρχει και ενδιαφερόμενος για έναρξη ειδικότητας.

Έντονο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει σε ειδικότητες όπως η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία n Αναισθησιολογία, ενώ ακόμα και σε ειδικότητες όπως η Καρδιολογία δεν έχουν πια τόσο μακρά λίστα αναμονής.

ΠΗΓΗ: Εθνός
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ