ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Έκθεση: Στους Δρόμους του Μοριά - Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:22:00 μ.μ. |
Έκθεση: Στους Δρόμους του Μοριά - Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829
 Η ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα και το Δήμο Καλαμάτας, διοργανώνουν την Έκθεση «Στους Δρόμους του Μοριά – Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρον Χορού Καλαμάτας. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δύο εκδόσεων της ΜΟΡΕΑΣ με αντικείμενο την ιστορική αυτή αποστολή.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο ευρύ κοινό της άγνωστης γαλλικής επιστημονικής αποστολής στην Πελοπόννησο του 1829, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλικής κυβέρνησης, σε ανταπόκριση αιτήματος του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για τεχνική βοήθεια κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο κατά την οποία θεμελιωνόταν το Ελληνικό κράτος.

Οι είκοσι περίπου Γάλλοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, καθώς και οι είκοσι οκτώ συμπράττοντες αξιωματικοί-τοπογράφοι του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Σώματος Μηχανικού, έφεραν σε πέρας ένα σύνθετο έργο αναλυτικής χαρτογραφικής αποτύπωσης του χώρου και απογραφής του πληθυσμού, καθώς και συστηματικής απογραφής των φυσικών πόρων και των μνημείων της Πελοποννήσου.

Η έκθεση παρακολουθεί τις εξερευνήσεις των Γάλλων επιστημόνων με τη μορφή ταξιδιωτικού ημερολογίου. Παρουσιάζει την κατάσταση της Πελοποννήσου στα τέλη της Ελληνικής Επανάστασης, την φύση, τους κατοίκους και τα μνημεία της, αλλά και τις πρώτες προσπάθειες συγκρότησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Την έκθεση συμπληρώνει μια ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή, μια σύγχρονη ανασύσταση του ανθρώπινου, φυσικού και ιστορικού τοπίου της Πελοποννήσου, όπως τα κατάγραψε η μεγάλη Γαλλική επιστημονική εξερεύνηση του 1829.

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου, Μέγαρον Χορού Καλαμάτας

Ώρες Λειτουργίας: 19:00 – 22:00
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ