Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Η αποκατάσταση των ANZACS στην ελληνική ιστορία - Επιτακτική η ανέγερση μνημείου στο Τολό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:16:00 μ.μ. |
 Η αποκατάσταση των ANZACS στην ελληνική ιστορία - Επιτακτική η ανέγερση μνημείου στο Τολό
Του Νίκου Λυγερού

Σιγά σιγά στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση των ANZACS στην ελληνική ιστορία. Λόγω ιστορικών που είχαν σταλινικά κατάλοιπα και βέβαια ιδεολογική προσέγγιση των πάντων, οι Αυστραλοί και ΝεοZηλανδοί στρατιωτικοί, ενσωματώθηκαν απλοϊκά σε μία ιμπεριαλιστική ιστορία εξεπίτηδες για να μην αναγνωριστούν οι θυσίες τους. 

Τώρα όμως που υπάρχουν όλο και περισσότεροι ερευνητές και επιστήμονες που ξεπέρασαν αυτό το ιδεολογικό εμπόδιο κι έχουν αρχίσει να αξιοποιούν άμεσα τις μαρτυρικές πηγές σε κάθε περιοχή που εντοπίστηκε η παρουσία των ANZACS, τα πράγματα αλλάζουν. 

Οι ANZACS δεν είναι πια μόνο οι νεκροί στρατιώτες που βρίσκονται στα πανέμορφα κοιμητήρια στην Ελλάδα, είναι όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους για να υλοποιηθεί μία στρατηγική θυσία που είχε ως στόχο να ενισχύσει την ελληνική άμυνα αφενός και να καθυστερήσει τη ναζιστική εισβολή αφετέρου. 

Το αποτέλεσμα ήταν το όραμα του Άγγλου πρωθυπουργού Winston Churchill αφού η ναζιστική Γερμανία δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της και να καταλάβει τη Ρωσία. Έτσι οι ιστορικοί του κόκκινου παρελθόντος απέκρυψαν στοιχεία που επέτρεψαν να σωθεί μία χώρα που θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Ανοιχτή επιστολή στις αρχές και τους φορείς του Ναυπλίου για την ανέγερση μνημείου των ANZAC που πολέμησαν στο Τολό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά από τον συντονισμό του ΣΕΤ, του κυρίου Νίκου Λυγερού, του κυρίου Μπάμπη Αντωνιάδη και του συλλόγου Παλαμήδη, και λόγω των σημαντικών εξελίξεων που προέκυψαν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία των ερευνών αναφορικά με την ανέγερση μνημείου υπέρ των Αυστραλών και Νεο-Ζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) που πήραν μέρος στη μάχη στο Τολό στις 27-04-1941 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζεται η τοπική κοινωνία στο Τολό έχει εκφράσει την πρόθεση να τιμήσει τους ANZAC που πολέμησαν στην περιοχή, σε αυτό το πλαίσιο ήρθε να προστεθεί η δυνατότητα ένταξης του μνημείου σε ένα γενικότερο μονοπάτι των ANZAC στην Ελλάδα που φιλοδοξεί να δημιουργηθεί η Παναργολική και Πανκορινθιακή κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώρια. Τα στοιχεία αυτά μας παραδόθηκαν από τον Αυστραλό ιστορικό Jim Claven ο οποίος έχει κάνει αντίστοιχή έρευνα μετά από αίτημα των συγκεκριμένων κοινοτήτων. Επιπρόσθετα μας έδωσε επιπλέον ιστορικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει στον αυστραλιανό τύπο σχετικά με τους ANZAC στην Αργολίδα. Πρέπει επίσης εδώ να τονιστεί η παράλληλη έρευνα από Ελλάδα και Αυστραλία που δηλώνει την κοινή ανάγκη που νιώθουμε και ενισχύει τους δεσμούς μας.

Οι εξελίξεις αυτές κρίνονται σημαντικές αφού ενισχύουν το πλαίσιο αναγνώρισης του μνημείου από τις Αυστραλιανές αρχές ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται αφού εντάσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Την ίδια ώρα ο κ. Λυγερός έχει αναπτύξει διάλογο με τις ενδιαφερόμενες πρεσβείες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Τολό, τοποθετούνται στο Κωρονήσι οστά στρατιώτη ANZAC που πέθανε εκεί κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τους να επιβιβαστούν στα Βρετανικά πλοία, κάτι που είδαμε αλλά πρέπει να εξακριβωθεί άμεσα και αμέσως με επίσημο τρόπο.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παραπάνω ένα τέτοιο μνημείο αποτελεί πράξη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που πολέμησαν, αιχμαλωτίστηκαν και πέθαναν από τη μαύρη βαρβαρότητα του ναζισμού.

Τώρα μένει να δούμε αν οι αρμόδιοι θα αγκαλιάσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια για να ζήσει η μνήμη και το Τολό να αποκτήσει ένα ακόμα στίγμα στην ιστορία.

Αριστείδης Θωμάς
Μαθητής Ν. Λυγερού
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ