ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

"Χίλιες και μία ξενιτιές δεν κάνουν μια πατρίδα": Ετήσια χορευτική παράσταση του Περιφερειακού τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Κουτσοποδίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:10:00 μ.μ. | | |
"Χίλιες και μία ξενιτιές δεν κάνουν μια πατρίδα": Ετήσια χορευτική παράσταση του Περιφερειακού τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Κουτσοποδίου
Στον καταπράσινο και δροσερό λόφο του προφήτη Ηλία στο Κουτσοπόδι το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς παρουσίασε τη δουλειά όλης της χρονιάς.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δημήτρης Αργυρόπουλος μαζί με τους 160 χορευτές του παρουσίασε μια άρτια παράσταση και μας ενθουσίασε.Στις 9 το βράδυ ο δάσκαλος Δημήτρης Αργυρόπουλος υποδέχθηκε και ευχαρίστησε όλους για τη βοήθεια και συμπαράσταση.
Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της 2βαθμιας σχολικής επιτροπής και τη διευθύντρια του γυμνασίου Κουτσοποδιου για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου για να γίνονται τα μαθήματα χορού, το Λύκειον των Ελληνίδων Αργούς για τη στήριξη και την παραχώρηση των φορεσιών,την κ. Ρούλα Φουρλα έφορο ιματιοθηκης για τη βοήθεια στο ντύσιμο των χορευτών, τους 50 περίπου χορηγούς του ,το πολιτιστικό και εξωραϊστικό σύλλογο Κουτσοποδιου “η Αγία Κυριακή που πάντοτε βρίσκεται δίπλα του ηθικά και υλικά και τέλος τους 180 χορευτές που εργάζονται σαν μια ομάδα ,μία παρέα,την επιτομή πρόεδρο του Λυκείου κ. Αγγελική Σχοινοχωριτη γιατί στη δική της προεδρία και με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το παράρτημα στο Κουτσοπόδι.
Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα την πρόεδρο του Δ.Σ.του Λυκείου κ.Εφη Δημοπουλου Κωρου και την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου “η Αγία Κυριακή” Η πρόεδρος του Λυκείου αναφέρθηκε στον τίτλο της φετινής παράστασης στο Νόστο που κάθε ξενιτεμένος έχει στην καρδιά του την επιστροφή στην πατρίδα .Ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν και ευχήθηκε σε όλους καλό καλοκαίρι. Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο χαιρετισμός της προέδρου του συλλόγου η Αγία Κυριακή. Το χορευτικό τμήμα προσέφερε από μια ανθοδέσμη στην πρόεδρο και στην επίτιμη πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς.
Η μοναδική ορχήστρα του κ.Γιαννη Παυλόπουλου με τους καταξιωμένους μουσικούς άρχισε το πρόγραμμα με δύο τραγούδια της ξενιτιάς και το πρώτο τμήμα μικρών παιδιών ξεκίνησε το χορευτικό μέρος της βραδιάς με χορούς από το Ανατολικό Αιγαίο. Μας έφεραν τον αέρα της θάλασσας μέσα από την Αιγαιοπελαγίτικη μουσική χορό και το τραγούδι.
Το Αιγαίο διαδέχθηκε η Ήπειρος με το συρτό στα δύο και στα τρία και το Μένουση και ανεβαίνουμε πιο βόρεια στη Μακεδονία με χορούς και φορεσιές της περιοχής και καταλήγουμε με το Μακεδονία Ξακουστή που όλοι γνωρίζουμε και όλοι τραγουδήσαμε.
Από τη βόρεια Ελλάδα το ταξίδι συνεχίστηκε μέσα από χρώματα , ήχους και τραγούδια στην Καππαδοκία με τις φορεσιές των 32 χορευτών να γεμίζουν τη σκηνή. Χοροί ,αρκετοί άγνωστοι για μας,άψογα εκτελεσμένοι και συγχρονισμένοι μας εντυπωσίασαν.
Είδαμε και απολαύσαμε το χορό των μαχαιριών που χορεύεται από άνδρες, το συρτό ,το ζεϊμπέκικο,το βάρα κ.α.
Επιστροφή και πάλι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία με το. Μπερατι, Καραγκούνα καγκελαρη και τον άψογο συγχρονισμό ορχήστρας,τραγουδιστή και χορευτών που με κέφι, μεράκι και γνώση χορεύουν και μεταδίδουν αυτή τη ζωντάνια και την αγάπη τους για το χορό σε όλους εμάς.
Φεύγοντας από τη Θεσσαλία πάμε πάλι στο Αιγαίο και ειδικότερα στις Κυκλάδες συρτό, μπάλο, πολκα όλοι οι χοροί χαρούμενοι με μικρά και ζωηρά βήματα μας έκαναν να θέλουμε και εμείς να χορέψουμε μαζί τους.
Μεταφερόμαστε και πάλι εκτός Ελλάδας στον Πόντο αγαπημένη αλλά όχι λησμονημένη πατρίδα. Φορεσιές προσεγμένες με τη βοήθεια του Γιώργου Θεοδοσιάδη που οι χορευτές με σεβασμό τις φορούν και παρουσιάζουν τους ποντιακούς χορούς. Κότσαρι, ομαλ, κοτσαγκελ με την ποντιακή λύρα να τους συνοδεύει..
Πλησιάζουμε στο τέλος της παράστασης και πάμε στο Ιόνιο με χορούς από τα Επτάνησα,χορούς με εμφανή την επίδραση της ιταλικής κουλτούρας και μουσικής,χοροί ανάλαφροι με πολύχρωμες φορεσιές και καταλήγουμε στη Θράκη και Ανατολική Ρωμυλία με συρτό, Συγκαθιστο, Μπαιτουσκα,Τσετο και τελειώνουμε τον μαντηλατο.
Στο κλείσιμο της βραδιάς όλοι οι χορευτές μικροί και μεγάλοι πιασμένοι χέρι χέρι σε ένα τσάμικο με αναφορά στην ξενιτιά πουλάκι ξένο ξενιτεμένο να διασχίζουν το χώρο γύρω από τον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία και να καταλήγουν με χορούς κυκλωτικούς στην εξέδρα.
Μία παράσταση που ήταν άψογη από πλευράς οργάνωσης καιπαρουσιασης όλοι οι χορευτές σαν μια παρέα έτοιμοι να βοηθήσουν,να αστειευθουν να γελάσουν,πράγμα που οφείλεται στον ακούραστο δάσκαλο τους Δημήτρη Αργυρόπουλο που είναι πάντα παρών και ενδιαφέρεται πραγματικά για όλους και για όλα.
Του ευχομεθα να είναι γερός και να χορεύει με το ίδιο κέφι και να μεταδίδει αυτή την αγάπη του για το χορό στους νεώτερους.
Τα φώτα αρχίζουν να σβήνουν σιγά σιγά ,η μουσική να χαμηλώνει, οι χορευτές κουρασμένοι αλλά ευχαριστημένοι να αποχωρούν για να γευθούν ένα κέρασμα και ένα αναψυκτικό από το σύλλογο.
Οι γονείς, οι φίλοι και εμείς τα μέλη του Δ.Σ του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς να ανταλλάσσουμε ευχές για πάντα τέτοιες ωραίες εκδηλώσεις για συνέχεια στο παράρτημα του Κουτσοποδιου ώστε να απολαύσουμε τη 13η ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους ξεκινώντας από το δάσκαλο το Δημήτρη που δίνει την ψυχή του ,και σε όλους τους συνεργάτες του από τον πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο Κουτσοποδιου “η Αγία Κυριακή”.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου και τους συνεργάτες του που πάντοτε δημιουργούν το κατάλληλο μουσικό περιβάλλον για να ντύσουν μια ανάλογη διοργάνωση. Το Γιάννη Παυλόπουλο στο βιολί και το τραγούδι,το Θοδωρή Τασουλα στο κλαρίνο, το Θοδωρή Γιαννόπουλο στο λαούτο τον Χαρίτωνα Χαρίτωνιδη στην γκάιντα και την τσαμπούνα το Χαράλαμπο Μουρούζη στην ποντιακή λύρα, το Θάνο Σαμπάνη στο ακορντεόν και τη ν τρομπέτα τον Περικλή Κατσωτη, στα κρουστά τη Μαριάνθη Λιουδακη στο τραγούδι και τον μικρό δικό μας Στυλιανό Ντεβε στο κανονάκι.
Παράλειψη αν δεν αναφέρουμε την Λαμπρινή Καλαμουδακου η οποία επιμελήθηκε τον καμβά με το δένδρο και τα πουλιά που πετούν μακριά και στόλιζε τη σκηνή,τα παιδιά μας που ξενιτεύονται και πετούν μακριά,τα παιδιά της Ελλάδας που την εγκαταλείπουν για μια καλύτερη τύχη.

Νόστος νόστιμον ημαρ κατά τον Ομηρο, η επιστροφή στην πατρίδα ας είναι για όλους τους ξενιτεμένους μας το όνειρο που δεν θα μείνει απλώς όνειρο.
Το σημαντικότερο μέρος της παράστασης νομίζω ήταν η ανακοίνωση που έκανε ο ίδιος ο Δημήτρης ότι αντί να σπαταλήσουν τα χρήματα σε βεγγαλικά η κεράσματα τα προσφέρουν στη συμπολίτισσα μας Ειρήνη Κούγια που μετά από τροχαίο βρέθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ευχόμεθα στην Ειρήνη με τη βοήθεια του Θεού και όλων μας να γίνει γρήγορα καλά και να μπορέσει κάποτε να χορέψει μαζί μας. Για το σκοπό αυτό υπάρχει λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα .Ας βοηθήσουμε όλοι και από το υστέρημα μας,ώστε αυτή η νέα γυναίκα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Εθνική Τράπεζα:Αριθμός λογαριασμού:314/991527-39
IBAN:GR6501103140000031499152739
BIC:ETHNGRAA
Δικαιούχος: Κούγια Ειρήνη Ιωάννης

Στην όμορφη αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της 2βαθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Άργους Μυκηνών κ.Παναγιωτης Σκουφης , οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Νικος Δελης και Δημήτρης Κριγκος η πολιτευτής κ.Σονια Τανταρου Κριγκου, η πρόεδρος και πολλά μέλη του Δ.Σ.του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς γονείς και φίλοι των παιδιών.

Καλό καλοκαίρι σε όλους ,παιδιά σας ευχαριστούμε για αυτό που μας προσφέρατε,Δημήτρη και πάλι τις ευχές μας για κάθε καλό για σένα και την οικογένειά σου.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ