ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

40 χρόνια θεατές στον ίδιο εφιάλτη - Οι φωτιές που μάτωσαν την Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:50:00 μ.μ. |
40 χρόνια θεατές στον ίδιο εφιάλτη - Οι φωτιές που μάτωσαν την Ελλάδα
Εκατόμβη θυμάτων, σειρά από ανθρώπινες τραγωδίες και εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης έχει αφήσει πίσω της τις τελευταίες δεκαετίες η επέλαση της πύρινης λαίλαπας.

Εκατομμύρια στρέμματα, αμέτρητες περιουσίες και τουλάχιστον 157 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών που έχουν πλήξει τα τελευταία σαράντα χρόνια την Ελλάδα. Η φωτιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική μπορεί να ήταν αυτή που προκάλεσε τον θάνατο των περισσότερων πολιτών, ωστόσο πολλές φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η χώρα έχει θρηνήσει τον άδικο και πρόωρο χαμό ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας.

Δεκάδες τραυματίες και δύο νεκροί


Το 1981 τεράστια πυρκαγιά κατέκαψε το δάσος Κοκκιναρά Κηφισιάς, με αποτέλεσμα 6.000 στρέμματα πρασίνου να αποτεφρωθούν. Οι φλόγες έκαψαν τη βόρεια πλευρά της Πεντέλης και το μέτωπο πέρασε το Μαρούσι και έφτασε μέχρι το Κτήμα Συγγρού. Σύμφωνα με τον τότε απολογισμό, περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν και δύο πέθαναν από καρδιακή προσβολή. Το 1982 σε πυρκαγιά στον Γέρακα έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμα άνθρωποι.

Έξι θάνατοι στην Καβάλα


Το 1985 σε δάσος κοντά στην πόλη της Καβάλας εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστο αίτιο. Το ίδιο χρονικό διάστημα ξέσπασε φωτιά στη Θάσο. Οι δύο πυρκαγιές έκαψαν 104.050 στρέμματα και στέρησαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Το 1989 η Θάσος παραδόθηκε και πάλι στις φλόγες με τραγικό απολογισμό: κάηκαν 96.176 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων και 23 οικίες.

Αποτεφρώθηκαν 175.000 στρέμματα
Το 1995 η Πεντέλη τυλίχθηκε στις φλόγες και οι καταπράσινες πλαγιές του βουνού έγιναν στάχτη. Περισσότερα από 150 σπίτια και 100.000 στρέμματα δάσους κάηκαν. Τρία χρόνια μετά, το 1998, η Πεντέλη επλήγη ξανά από πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Νέο Βουτζά και την Ανθούσα και κατέκαψε 75.000 στρέμματα της Δυτικής Πεντέλης.

Περιουσίες καταστράφηκαν εν μια νυκτί


Το 2000 στη Σάμο ξεσπάει η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία του νησιού. Σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις τυλίχτηκαν στις φλόγες. Μια ηλικιωμένη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο. Συνολικά, 145.000 στρέμματα και 47 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία

Το καλοκαίρι του 2007 συνέβη στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη Ιστορία της. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα γης, με αποτέλεσμα τον θάνατο 63 ατόμων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου είχαν καεί 1.500 σπίτια και 6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη. Το κόστος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, καθώς και 60.000 ζώα. Οι περιοχές που επλήγησαν βρίσκονταν στους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής, Ευβοίας και Φθιώτιδας, με την Ηλεία να δέχεται το πιο φονικό πλήγμα.

Ο εφιάλτης της Ρόδου


Στις 22 Ιουλίου του 2008 φωτιά ξέσπασε στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου του Δήμου Ατταβύρου Ρόδου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξερά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 μποφόρ. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν συνολικά 110.000 στρέμματα γης.

Τέσσερις μέρες τρόμου


Η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που άρχισε το βράδυ της 21ης Αυγούστου του 2009 από την περιοχή του Γραμματικού διήρκεσε τέσσερις μέρες και έκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Η φωτιά επεκτάθηκε στη βορειοανατολική πλευρά του νομού, από το Γραμματικό και τον Μαραθώνα μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, κατακαίοντας στο ενδιάμεσο τμήμα της Πεντέλης. Η πυρκαγιά αυτή είναι η μεγαλύτερη που είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο νομός Αττικής.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 60 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 29/7
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ