ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:18:00 π.μ. |
Για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα
των

-Τάσου Μαυρόπουλου
μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας
και τ. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και

-Νίκου Σακούτη
,μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας
και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Με την κυβέρνηση να εμμένει σε μια κυνική επικοινωνιακή διαχείριση της μεγαλύτερης, τα τελευταία χρόνια εθνικής τραγωδίας, η ανάγκη προώθησης μέτρων ουσίας για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, για να μην ζήσει ξανά η ελληνική κοινωνία ένα πραγματικό δράμα, όπως αυτό το οποίο έλαβε χώρα στο Μάτι της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε μια πρώτη δέσμη προτάσεων, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και έχουν ως εξής:

1) Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, με αύξηση πόρων και προσωπικού.

2) Λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση, πιστοποίηση και διαρκή μετεκπαίδευση των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, των αιρετών και του προσωπικού των εμπλεκόμενων με την πολιτική προστασία φορέων, καθώς και των εθελοντικών ομάδων και εθελοντών.

3) Λειτουργία του «112» (ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης), με τη δυνατότητα προειδοποίησης πληθυσμού σε έκτακτες συνθήκες, σε πραγματικό χρόνο.

4) Κάλυψη των 4.000 κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος που καταργήθηκαν εξαιτίας των μνημονιακών νόμων, των 500 θέσεων από την παραχώρηση των πυροσβεστών στη frapport (τη Γερμανική Εταιρεία που η κυβέρνηση της παραχώρησε τα αεροδρόμια της χώρας) και την πλήρη αξιοποίηση των υπολοίπων πενταετών με την ομογενοποίησή τους. Την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανανέωση, συντήρηση, ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσων και την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την προστασία των πυροσβεστών.

5) Άμεσος σχεδιασμός ανανέωσης και ενίσχυσης του εθνικού εναέριου στόλου. Η απαξίωσή του οδηγεί στην παραχώρηση της αεροπυρόσβεσης σε ιδιωτικά συμφέροντα, καθιστώντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας σε πεδίο επιχειρηματικών ανταγωνισμών, βάζοντας τα κέρδη πάνω από τη ζωή και καθιστώντας το κράτος σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, όμηρο των επιχειρηματικών συμφερόντων και της κερδοφορίας τους.

6) Επιλογή των ηγεσιών στα Σώματα Ασφαλείας με αντικειμενικά κριτήρια, από τη Βουλή.

7) Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, την ενίσχυση σε μέσα και υλικοτεχνικές υποδομές, την αύξηση χρηματοδότησης, για την αποτελεσματική στήριξη των δράσεων διαχείρισης των δασών.

8) Άμεση κατάρτιση των σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού από την Αυτοδιοίκηση, με ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων για την ακολουθούμενη διαδικασία

9) Αύξηση της χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας και έλεγχος αξιοποίησής της. Ο έλεγχος σήμερα είναι ανύπαρκτος και η χρηματοδότηση μηδαμινή. Άλλωστε είναι γνωστό πια ότι τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από θεσμοθετημένους πόρους της αυτοδιοίκησης και προορίζονταν για τις αναγκαίες υπηρεσίες προς τους δημότες ,τα 8 μνημονιακά χρόνια ξεπερνούν τα 16 δις €. Τα γραφεία ή τμήματα πολιτικής προστασίας των δήμων που προβλέπονται, είναι υποστελεχωμένα , στις περισσότερες των περιπτώσεων με ένα υπάλληλο, χωρίς αποκλειστική αρμοδιότητα και ανεπαρκή γνώση και εκπαίδευση. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν αναποτελεσματική την εκπόνηση και υλοποίηση του όποιου σχεδίου.

10) Την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και συστημάτων στην παρακολούθηση προειδοποίηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, την έγκαιρη προειδοποίηση των φυσικών καταστροφών και τη συμβολή τους στην αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών.

Το έγκλημα είναι διαχρονικό και βαραίνει όσους κυβέρνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και κύρια όσους ανέλαβαν να διαχειριστούν τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων τα τελευταία 8 χρόνια. Βαρύνει όσους έβαλαν σε προτεραιότητα τη σωτηρία των τραπεζών και την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με αντάλλαγμα την ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και τις περιουσίες, τα οποία ούτως ή άλλως βάλλονται με τα μνημόνια και χωρίς φωτιές.

Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας το 2017 πλήρωσε για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ 5 δις $, δηλ. το 2,36 του ΑΕΠ, όταν η δασική υπηρεσία -σε πλήρη απαξίωση- χρηματοδοτείται με 0,035% του ΑΕΠ και ο προϋπολογισμός του πυροσβεστικού σώματος τα μνημονιακά χρόνια μειώθηκε κατά 120 εκ. € . Ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτό το ποσό ,να πήγαινε στην πολιτική προστασία, τα παραπάνω αναγκαία πρώτα μέτρα που προτείνουμε θα υπερκαλύπτονταν. Πόσο μάλλον αν η συνολική δαπάνη για το ΝΑΤΟ και τις τοκογλυφικές δόσεις στους δανειστές για ένα χρέος που δεν είναι του λαού, πήγαινε σε αναπτυξιακές δράσεις, δράσεις ανακούφισης της φτώχειας, σε δημόσιες επενδύσεις, παραγωγική ανασυγκρότηση και πολιτική προστασία. Το έγκλημα είναι πρωτίστως πολιτικό αλλά δεν θα διερευνηθεί, γιατί με την συνδρομή της μνημονιακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης νομιμοποιήθηκε κοινοβουλευτικά. Δικαιοσύνη στα εγκλήματα, απόρροια των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πρέπει να αποδώσει ο λαός με την ψήφο του, στην κατεύθυνση της ρήξης και ανατροπής με αριστερή διακυβέρνηση, βγαίνοντας από τα δεσμά του ευρώ σε ρήξη με την ΕΕ

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών, των γονιών τους και όλων των συμπολιτών οι οποίοι έχασαν τις ζωές τους, στο Μάτι Αττικής, τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν άμεσα για να μην ζήσουμε στο μέλλον μια ακόμη εθνική τραγωδία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ