Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018

Χαρίτσης: Θα ακολουθήσουν ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙΙ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:50:00 π.μ. | |
Χαρίτσης: Θα ακολουθήσουν ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙΙ
Την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν τους συμβασιούχους καθώς και την εφαρμογή και υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», έθεσε ως προτεραιότητα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ρ/φ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Υπάρχουν «θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, που έχουν να κάνουν με το πέρασμα στην μεταμνημονιακή περίοδο και πώς αυτό πρέπει με συμβολικούς και πραγματικούς όρους να γίνει αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία, για ζητήματα αδικιών που έγιναν την περίοδο των μνημονίων για εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, μία σειρά συμβασιούχων στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση. Είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά μέτωπα στα οποία θα δώσουμε απαντήσεις», σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης, στη συνέντευξή του σημείωσε ότι «αυτό που πάντα στηρίζαμε ως κυβέρνηση είναι η αποκέντρωση, η λαϊκή συμμετοχή στα κοινά, η αυτοδιοίκηση εν τοις πράγμασι των τοπικών κοινωνιών» και προανήγγελλε και άλλες μεταρρυθμίσεις: « Είχαμε πει στη βουλή ότι ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ήταν μία σημαντική τομή, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ, ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙΙ, τομές απαραίτητες για να λυθούν τα προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί οι Δήμοι επωμίστηκαν πολλές αρμοδιότητες, χωρίς όμως να τους δοθούν τα εργαλεία για τις φέρουν εις πέρας».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη και τα τοπικά έργα υποδομής ο νέος υπουργός Εσωτερικών απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διάλογο και συνεργασία ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο όλες αυτές οι χρηματοδοτικές δυνατότητες. «Γιατί το ζητούμενο στην μεταμνημονιακή εποχή είναι η Ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανάπτυξη χωρίς την υλοποίηση τοπικών έργων που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης και προσέθεσε: «έχουμε σταθερή πολιτική βούληση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα εκλογών ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:« Δεν είναι ώρα να μιλάμε για εκλογές. ΄Εχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.», ενώ σημείωσε ότι «Στόχος της Κυβέρνησης, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η εξάντληση της τετραετίας. Τότε θα προσφύγουμε στις κάλπες και τότε ο ελληνικός λαός θα κάνει ταμείο για το πώς παραλάβαμε τη χώρα και πώς την παραδίδουμε».

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Χαρίτση

Δεν έχει ξαναδεί η αυτοδιοίκηση τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία

Αναφερόμενος στη συζήτηση στην Βουλή για τον «Κλεισθένη» στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο κ. Χαρίτσης θύμισε ότι «είχαμε πει τότε ότι αυτός είναι ο «Κλεισθένης Ι», θα ακολουθήσουν στην συνέχεια ο «Κλεισθένης ΙΙ» και ο «Κλεισθένης ΙΙΙ», θα υπάρξει σειρά μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση, για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα που κουβαλούσε και κουβαλάει κυρίως ο πρώτος βαθμός. Οι Δήμοι επωμίστηκαν πολύ μεγάλες αρμοδιότητες και καθήκοντα το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία για να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί».

«Το λέω μετά λόγου γνώσεως, καθώς τα τελευταία τριάμιση χρόνια βασική μου αρμοδιότητα ήταν η διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα εργαλεία και οι χρηματοδοτικοί πόροι που έχει αυτή την στιγμή στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση, είναι εργαλεία που δεν είχε ξαναδεί»:
από τα ΕΣΠΑ
από το ΠΔΕ
με το νέο Ταμείο Υποδομών
με νέα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά
με το πολύ μεγάλο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι & ΙΙ

«Είναι μία χρυσή ευκαιρία, γι’ αυτό κάνω ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς της αυτοδιοίκησης να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες αυτές οι χρηματοδοτικές δυνατότητες», τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Υποδομές και Πολιτική Προστασία που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες

«Το ζητούμενο», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, «είναι το πώς η ανάπτυξη στην μετά τα μνημόνια εποχή «θα έχει αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά, πώς θα συνοδευτεί από παρεμβάσεις που θα ενισχύουν τον τοπικό και περιφερειακό της χαρακτήρα. Τέτοιου τύπου εργαλεία και άλλα που θα ακολουθήσουν, θα είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στις τοπικές κοινωνίες, να υλοποιηθούν έργα τοπικών υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, βιολογικών καθαρισμών, που εκκρεμούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν μπορεί να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, για πέρασμα σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς πολύ μεγάλο βάρος σε τέτοιου τύπου τοπικές υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές κοινωνίες».

Αναφερόμενος στον ρόλο των τοπικών έργων για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων και κινδύνων που προκύπτουν από αυτά, μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι «ο νέος φορέας για την Πολιτική Προστασία θα έχει και χαρακτήρα σχεδιασμού με επιστημονικούς όρους και εξειδικευμένο προσωπικό, των απαραίτητων έργων. Έτσι, θα μπορεί πλέον η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα που τα επόμενα χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής θα οξύνονται».

Τα ζητήματα των εκλογών στην ώρα τους, τώρα έχουμε πολλή δουλειά

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε το κυβερνητικό επιτελείο με την αυτοδιοίκηση όλο το προηγούμενο διάστημα, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019. «Αυτό που δείξαμε στις σχέσεις που αναπτύξαμε με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, είναι ότι βασίστηκαν στην ειλικρίνεια, τον διάλογο, την προσπάθεια να δημιουργήσουμε συναινέσεις όπου ήταν εφικτό», όπως είπε.

«Εμείς έχουμε πολύ σταθερή πολιτική βούληση και κατεύθυνση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμιστικών τομών που έχουν ταυτοτικά χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς, της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο με την απλή αναλογική και την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για εμβάθυνση των σχέσεων με όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για διάλογο, σύνθεση όπου είναι εφικτό, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα μεγάλα προβλήματα. Τα ζητήματα των εκλογών θα τα δούμε στην ώρα τους, δεν είναι τώρα η στιγμή. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε, για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», όπως τόνισε.

Έρχονται τομές και στην ισότητα, την ιθαγένεια, τη διαχείριση αποβλήτων, τους συμβασιούχους

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών δεν περιορίζεται στα παραπάνω, υπάρχουν τα ζητήματα της ισότητας, με νομοσχέδιο να έρχεται πολύ σύντομα στην Βουλή, της ιθαγένειας που για εμάς έχει πολύ ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και θέλουμε να επιταχύνουμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, της διαχείρισης αποβλήτων όπου το ΥΠΕΣ εμπλέκεται πολύ ενεργά, μία σειρά από άλλα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, που έχουν να κάνουν με το πέρασμα στην μεταμνημονιακή περίοδο και πώς αυτό πρέπει με συμβολικούς και πραγματικούς όρους να γίνει αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία, για ζητήματα αδικιών που έγιναν την περίοδο των μνημονίων για εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, μία σειρά συμβασιούχων στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση. Είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά μέτωπα στα οποία θα δώσουμε απαντήσεις».

«Το ζήτημα των εκλογών θα το δούμε όταν έρθει η ώρα, ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, τότε θα προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία και ο λαός «θα κάνει ταμείο» για τα πεπραγμένα, για το πού παραλάβαμε την χώρα και πού την παραδίδουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. την στιγμή», κατέληξε.


Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ