Ζωντανά 9 με 11 η εκπομπή "Μαζί"
με την Αλεξία Δρίτσα


Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Η ομάδα πείρα(γ)μα ζητά άνδρες και γυναίκες εθελοντές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:31:00 μ.μ. | |
 Η ομάδα πείρα(γ)μα ζητά άνδρες και γυναίκες εθελοντές
«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ “ΜΑΤΑΙΩΝ” ΠΡΑΞΕΩΝ» ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ 
ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 
Θεατράκι Ακροναυπλίας «Ευαγγελία Πρωτονοτάριου-Δεϊλάκη» 

«Μη στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις
Δεν είμαι εκεί... Δεν κοιμάμαι...»
(στίχοι των Απάτσι)

Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα...

Η θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας στο θεατράκι της Ακροναυπλίας «Ευαγγελία Πρωτονοτάριου-Δεϊλάκη», την παράσταση ιστορικής μνήμης «Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων» του Σπύρου Τζόκα, σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα.

Η παράσταση αφορά τη ζωή του Μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, από την Προύσα της Μ. Ασίας που γεννήθηκε έως και την εκτέλεση του στο σκοπευτήριο Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Η παράσταση διανύει τον τρίτο χρόνο παρουσίασης της, έχοντας στο ιστορικό της έως και σήμερα 180 εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κολεκτίβα «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» στις Βρυξέλες). Στα τρία αυτά χρόνια έχει παρουσιαστεί σε χώρους ιστορικής μνήμης και αντίστασης στη ναζιστική κατοχή κατά την περίοδο 1941-1944.

Στα πλαίσια αυτού του οδοιπορικού, η ομάδα πείρα(γ)μα έχει επιλέξει να παρουσιάσει την παράσταση σε χώρους και τόπους όπου έζησε ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης, όπως το Αρκαλοχώρι του Ν. Ηρακλείου, όπου έφτασε ως πρόσφυγας με την οικογένεια του, την Ιεράπετρα όπου εργάστηκε στην βιομηχανία «Μίνως» και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, το Ηράκλειο όπου υπήρξε από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του «Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου» το 1934, το «Μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής όπου εκτελέστηκε μαζί με τους 200 Ακροναυπλιώτες Κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944, τη Λάρισα όπου παρέμεινε σε εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής της πατρίδας μας.

Σε αυτό το οδοιπορικό, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο ιστορικός χώρος των φυλακών της Ακροναυπλίας, όπου ο Σουκατζίδης παρέμεινε ως κρατούμενος από το 1937 έως το 1941.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ομάδα πείρα(γ)μα παρουσίασε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μια και μοναδική παράσταση-εγκατάσταση σε παραγωγή της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Στην παράσταση συμμετείχαν 100 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Η παράσταση παρουσιάστηκε μπροστά σε 1200 περίπου θεατές, βιντεοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ και παρουσιάστηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ2 την Πρωτομαγιά του 2018.

Πρόθεση της ομάδας είναι να εγκαταστήσει στον ιστορικό χώρο των φυλακών της Ακροναυπλίας μια αντίστοιχη παράσταση στο θεατράκι της Ακροναυπλίας «Ευαγγελία Πρωτονοτάριου-Δεϊλάκη» το ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η ομάδα πείρα(γ)μα ζητά άνδρες και γυναίκες εθελοντές για να συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό θεατρικό εργαστήρι πάνω σε δομές αρχαίου τραγικού χορού ως μέρος μίας σύγχρονης τελετουργίας μνήμης. Δεν χρειάζεται καμία πρότερη θεατρική εμπειρία. Μόνο διάθεση κι εσωτερική ανάγκη μέσα από ένα συλλογικό βίωμα να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη, τους νεκρούς και τον αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία και αξιοπρέπεια όπου γης.

Ο γυναικείος χορός εκπροσωπεί τις μάνες, αδερφές αρραβωνιαστικιές, συντρόφους των εκτελεσμένων και ο ανδρικός χορός τους εκτελεσμένους 200 του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, οι περισσότεροι των οποίων υπήρξαν Ακροναυπλιώτες.

Γιατί η μνήμη δεν εκτελείται.

Ομάδα πείρα(γ)μα.

Για τη συμμετοχή σας μπορείτε να απευθύνεστε :

Email.: triliza@otenet.gr, FB : Ντίνα Καλογεροπούλου με μήνυμα.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ