ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

109D project στο Πόρτο Χέλι: Η επιτομή της αρχιτεκτονικής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:10:00 μ.μ. | |
109D project στο Πόρτο Χέλι: Η επιτομή της αρχιτεκτονικής
Είδαμε για πρώτη φορά την «109° residence» μεταξύ των διαφημιστικών εικόνων της 9ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και αναζητώντας στο ελληνικό διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες ανακαλύψαμε μία σχετικά πρόσφατη συνέντευξη της Ηλιάνας Κερεστετζή, αρχιτέκτονα και ιδρύτριας της ομάδας MOLD architects, των βασικών δημιουργών του «Infinity», όπως ονόμαζαν αρχικά το εντυπωσιακό project τους.
Έχοντας σαν έδρα την Αθήνα αλλά και τη Σέριφο, από το 2011 οι MOLD architectsέχουν αναπτύξει ένα εντυπωσιακό portfolio με αξιοσημείωτα κτίρια στο κυκλαδίτικο νησί και έχουν λάβει πλείστες διακρίσεις και βραβεία σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής, ενώ ήδη από το 2014, κατέκτησαν τον τίτλο του «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2013» από το ΔΟΜΕΣ 2014.
Σε εκείνη την συνέντευξη της, στο huffingtonpost.gr, η Ηλιάνα Κερεστετζήπροανήγγειλε την ολοκλήρωση του «Infinity project», ενός εντυπωσιακού στα σχέδια ακινήτου, σε οικόπεδο 11,25 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι: «Στο παραθαλάσσιο οικόπεδο υφίσταται ένα 7όροφο ξενοδοχείο 9.000 τμ από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Για την χωροθέτηση του στην επικλινή πλαγιά προηγήθηκε μια μαζική εκσκαφή που αλλοίωσε ριζικά το φυσικό ανάγλυφο. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κατεδάφιση αυτού του κτίσματος και την επαναφορά του φυσικού αναγλύφου στην αρχική του κατάσταση. Το νέο κτίσμα ακολουθεί την φυσική κλίση της πλαγιάς και οι κατοικήσιμοι χώροι είναι υπόσκαφοι. Τα δώματα φυτεύονται κι έτσι το κτιριακό αποτύπωμα ελαχιστοποιείται και αφομοιώνεται από το φυσικό τοπίο» συμπλήρωνε η αρχιτέκτονας.
Σήμερα, το «109D project» βρίσκεται στα προς πώληση ακίνητα της εταιρείας Golden Land Goutos, χωρίς παρ’ όλα αυτά να γίνεται λόγος για την τιμή, ούτε για το αν ο τελικός σχεδιασμός προβλέπει τη χρήση ως ξενοδοχείο ή ως εξοχική κατοικία. Όπως και να ‘χει, τα σχέδια των MOLD architects είναι εντυπωσιακά, τόσο ως προς την εξωτερική όψη όσο και εσωτερικά.
Καταρχάς, πρόκειται για ένα ακίνητο 1.200 τετραγωνικών μέτρων χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου αλλά σε απόσταση μόλις 40 μέτρων από την ακτή, το οποίο έχει πάρει το όνομα του από την χωροθέτηση του στην επικλινή πλαγιά, με γωνία 109 μοιρών, που προσφέρει στους φιλοξενούμενους του απίστευτη θέα προς την Ύδρα και τις Σπέτσες, στα ανατολικά και προς το δάσος με πεύκα της Κορακιάς, στα δυτικά.
Σύμφωνα με την Golden Land Goutos πρόκειται για μία βίλα διαιρεμένη σε δύο διαφορετικές κατοικίες, το κυρίως οίκημα και τον ξενώνα και η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από 10 μέχρι και 12 υπνοδωμάτια. Η εντυπωσιακότερη ίσως ιδέα όλης της κατασκευής είναι η μήκους 100 μέτρων πισίνα υπερχείλισης, στην οποία η βίλα δείχνει να «επιπλέει» αρμονικά και που στο νερό της έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι χώροι της κατοικίας. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είναι διαμπερείς, τόσο προς τα νότια όσο προς τον βοριά, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό την εκπληκτική αίσθηση του «μέσα-έξω» αλλά σε έναν απόλυτα προστατευμένο και υψηλής αισθητικής χώρο. Επιπλέον, στο πίσω μέρος του συγκροτήματος έχει δημιουργηθεί ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο στα πρότυπα των αρχαίων θεάτρων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων μέσα σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ηρεμίας περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους MOLD architects, οι χώροι της κατοικίας τοποθετούνται στο σχέδιο σε σειρά και εφαπτόμενοι στο τόξο της όλης κατασκευής και κάθε ένας από αυτούς προσφέρει διαφορετικές στιγμές της ίδιας θέας προς τη θάλασσα. Παράλληλα, ενδιάμεσα στους χώρους δημιουργούνται μικροί ιδιωτικοί κήποι, ενισχύοντας και με το παραπάνω την αίσθηση του «μέσα-έξω».
Μεγαλύτερη ανάλυση πάντως δεν χρειάζεται για το εντυπωσιακό «109° residence». Οι εικόνες τα «λένε όλα» και με ανυπομονησία περιμένουμε να το δούμε στην τελική του μορφή…


Πηγή: tamtam.news
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ