Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018

Αργολίδα: Χασαποσέρβικο για Γκίνες χόρεψαν στη Νέα Κίο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:21:00 μ.μ. |
Ο Δήμος Άργους Μυκηνών και η ΚΕΔΑΜ υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς & Νήσων και σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Ψαράδων Αργολίδας ¨Οι Άγιοι Απόστολοι¨, διοργάνωσαν τη «Γιορτή της Θάλασσας» που πραγματοποιηθηκε σήμερα Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 στη Νέα Κίο.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.Φρέσκο ψάρι, ζωντανή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα σε μια αναβίωση ενός Μικρασιατικού εθίμου με βαθιές πολιτισμικές ρίζες στα βάθη των χαμένων πατρίδων.
Θέλοντας να διατηρήσουν  τη μνήμη ζωντανή και να τιμήσουν τους Έλληνες που ήρθαν από την Μικρά Ασία στον τόπο μας, φέρνοντας μαζί τους τα πολιτιστικά τους ήθη και έθιμα, οι διοργανωτές ξανα-ζωντάνεψαν το χορό που χορεύονταν σε όλα τα γλέντια και αυτοί ονόμαζαν Κιώτικο Σέρβικο (Ταταύλιανο).
Δεν είναι άλλος από τον γρήγορο χασάπικο (χασαποσέρβικο) που χορευόταν στα παραλία της Ιωνίας, στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και στα περίχωρα.
Έτσι το απόγευμα της Κυριακής μια "θαλασσα" χορευτών από τοπικά χορευτικά συγκρότημα και πολίτες αναβίωσαν τον παραδοσιακό χορό κερδίζοντας το χειροκρότημα του κόσμου που συγκεντρώθηκε, στέλνοντας εικόνες ελληνισμού και παράδοσης μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. 
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ