ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Οι θυσίες του ελληνικού γένους στην Πινακοθήκη Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:29:00 π.μ. |
Οι θυσίες του ελληνικού γένους στην Πινακοθήκη Ναυπλίου
Το Ναύπλιο, η πόλη που κατορθώνει να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον ιστορικό χαρακτήρα της και έντονες μνήμες των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων, προσκαλεί όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν μέσα από εκλεκτά έργα τέχνης τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων στον Αγώνα του 1821.

Σε ένα κτίριο-κόσμημα του Ναυπλίου, ένα διώροφο νεοκλασικό (έτος κατασκευής 1905) στην οδό Σιδηράς Μεραρχίας 23, στεγάζεται η Πινακοθήκη Ναυπλίου, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην αργολική πρωτεύουσα.
Η Πινακοθήκη Ναυπλίου ιδρύθηκε το 2004, επί διευθύνσεως Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα και κατόπιν πρωτοβουλίας του επιφανούς ναυπλιώτη Απόστολου Μπότσου, επίτιμου προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης επί σειράν ετών. 
Το νεοκλασικό στο οποίο φιλοξενούνται τα εκθέματα παραχωρήθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων, ενώ αποκαταστάθηκε και διαμορφώθηκε σε μουσειακό χώρο με δαπάνες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση.
Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων κατά το 19ο αιώνα, ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, όπως συνηθίζουμε να τον ονομάζουμε, είναι ο θεματικός πυρήνας των εκθεμάτων (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπλα των αγωνιστών) της Πινακοθήκης Ναυπλίου.
Η μόνιμη έκθεση των έργων ζωγραφικής, που είναι διαρθρωμένη σε πέντε ενότητες, αποσκοπεί στο να συγκινήσει, να διδάξει και να παραδειγματίσει τους επισκέπτες, αναδεικνύοντας το δράμα των πρωταγωνιστών, τις ψυχικές συγκρούσεις, το πάθος και τα συναισθήματα των ηρώων.
Έργα ευρωπαίων φιλελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από συγκλονιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Αγώνα, προβάλλουν τον ηρωισμό των ελλήνων αγωνιστών, αναδεικνύουν τις θυσίες του ελληνικού γένους, διαμορφώνουν πρότυπα αρετής και ανδρείας.
Οι έλληνες καλλιτέχνες, από τη δική τους πλευρά, επηρεασμένοι από το κίνημα του φιλελληνισμού, επιχειρούν να διασώσουν την ιστορική μνήμη του Αγώνα, υπογραμμίζουν τη σχέση των Νεοελλήνων με τους αρχαίους Έλληνες και εξυμνούν την ελληνική λεβεντιά.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ