Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Με "ελεημοσύνη" τα βγάζουν πέρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα νησιά - Σε δημοτικούς κοιτώνες η διαμονή τους στην Ύδρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:34:00 μ.μ. | |
Με "ελεημοσύνη" τα βγάζουν πέρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα νησιά - Σε δημοτικούς κοιτώνες η διαμονή τους στην Ύδρα
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με 19.480 αναπληρωτές καθηγητές . Παρόλα αυτά υπάρχουν περιοχές που υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα σπίτια και διαμερίσματα η διαμονή των καθηγητών γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Για το λόγο αυτό στην Ύδρα και στη Μύκονο θα είναι ανοικτοί οι δημοτικοί κοιτώνες.
Πρόβλημα λόγω της στροφής στη βραχυχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με δημοσίευμα τις Αυγής γενικά οι τουριστικές περιοχές, αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της στροφής των ιδιοκτητών στη βραχυχρόνια μίσθωση. Έτσι είναι δύσκολο να βρεθεί προσωρινή κατοικία. Βέβαια, το παράδειγμα των Δήμων Μυκόνου και Ύδρας αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο παρέμβασης των τοπικών αρχών προκειμένου να βρεθεί λύση, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Μυκόνου εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί δημοτικό κοιτώνα 30 δωματίων για ολιγοήμερη φιλοξενία όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και του ιατρικού προσωπικού και των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας.

H λύση με τους δημοτικούς κοιτώνες

“Βλέποντας το πρόβλημα της στέγης να διογκώνεται, αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον δημοτικό κοιτώνα για να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο μας” δήλωσε στην Αυγή ” ο δήμαρχος Μυκόνου Κώστας Κουκάς.

“Επειδή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έρχονται τον Σεπτέμβριο που είναι σε εξέλιξη η τουριστική κίνηση, αποφασίσαμε να τους διευκολύνουμε για λίγες μέρες μέχρι να βρουν σπίτι» σημειώνει, προσθέτοντας: “Παρότι δεν είναι στην ευθύνη του δήμου η εκπαιδευτική πολιτική, εμείς θέλουμε οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στο νησί να φεύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις από εμάς, γιατί ξέρουμε ότι έρχονται για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στον τόπο, μορφώνοντας τα παιδιά μας”.

Τα ενοίκια ξεκινούν από 250 ευρώ

Στη Μύκονο τη χειμερινή περίοδο τα ενοίκια σε σπίτια των 30 τ.μ. ξεκινούν από 250 ευρώ, ενώ με την έναρξη της τουριστικής περιόδου αυτά διατίθενται προς ενοικίαση στους επισκέπτες.

Πάντως, για την οικονομική ενίσχυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ο Δήμος Μυκόνου τους διαθέτει επίδομα ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ ετησίως.

Στον δε προϋπολογισμό του ο Δήμος Μυκόνου έχει εγγράψει κονδύλι 450.000 ευρώ ως επίδομα στέγασης για τους 400 κρατικούς υπαλλήλους (εκπαιδευτικοί, υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας και στο ιατρικό προσωπικό).

Στην Ύδρα, ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης αλλά και η τοπική κοινωνία αγκαλιάζουν τους εκπαιδευτικούς. Χθες, 1 Σεπτεμβρίου 2018, μετά τη λήξη του αγιασμού ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μοίρασε στους αναπληρωτές καθηγητές λίστα με τα σπίτια που διατίθενται προς ενοικίαση.

“Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τα σπίτια” λέει στην “Α” ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη η τουριστική περίοδος και άρα μπορεί τα ενοίκια να είναι τσιμπημένα. Εξηγεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι που διαθέτουν διαμερίσματα προς ενοικίαση “ρίχνουν” την τιμή για να διευκολύνουν τους αναπληρωτές καθηγητές που είναι χαμηλόμισθοι.

Για τις πρώτες μέρες διαμονής στο νησί, ο δήμος έχει ανακαινίσει ένα παλιό κτήριο και διαθέτει δωρεάν 4 δωμάτια για τους εκπαιδευτικούς μέχρι να τακτοποιηθούν.

Παράλληλα, τους εξασφαλίζει σε χαμηλές τιμές διαμονή σε ξενοδοχεία, αλλά και μεσημεριανό γεύμα. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, γιατί ξέρουμε ότι με χαμηλό μισθό δεν μπορούν να ζήσουν, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν τους καλύπτει οδοιπορικά και κάποια έξοδα για τη διαμονή τους” σχολιάζει ο δήμαρχος Ύδρας.

Πηγή: neaselida.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ