Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018

Ανδριανός: Γιατί καθυστερεί η δημοπράτηση της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Ερμιονίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:55:00 π.μ. | |
Ανδριανός: Γιατί καθυστερεί η δημοπράτηση της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Ερμιονίδα
 Μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σ. Αραχωβίτη με θέμα τη καθυστέρηση της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Ερμιονίδα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέρχομαι με νέα Ερώτηση στο ζήτημα της συνεχιζόμενης και αδικαιολόγητης καθυστέρησης της δημοπράτησης του έργου επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Ερμιονίδα.


Ένα έργο που ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση από το τέλος του 2014 και ενταγμένο στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», άρα ώριμο αφού έχει παραληφθεί η σχετική οριστική μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου στην Τρίπολη ανέφερε ότι θα προχωρήσουν τα έργα επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου σε Ερμιονίδα, χωρίς βεβαίως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο απελθών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα τον Απρίλιο του 2017, διαπίστωσε τόσο την αναγκαιότητα του έργου όσο και τις καθυστερήσεις και δεσμεύθηκε ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι υπάρχει το κριτήριο της συμπληρωματικότητας του έργου. Από αυτή την επίσκεψη και τις δεσμεύσεις έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στη σχετική 2941/26-1-2018 Ερώτησή μου που απαντήθηκε γραπτά από τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Αντικείµενο της µελέτης του έργου «Έργα µεταφοράς και διανοµής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στον ∆ήµο Ερµιονίδας Ν. Αργολίδας» αποτελεί η κατασκευή έργων µεταφοράς και διανοµής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας, για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρ. περίπου (σύµφωνα µε την καθορισµένη πλέον αρδευτική περίµετρο). Τα έργα αναµένεται ότι θα συνεισφέρουν και στην αποκατάσταση των επιβαρυµένων, εξαιτίας της υπεράντλησης, φυσικών πόρων (κυρίως γεωτρήσεων), απ’ όπου αρδεύεται σήµερα η περιοχή, βελτιώνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υπογείων υδάτων“.

Τούτων δοθέντων, και δεδομένου του ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει το πρόβλημα της λειψυδρίας, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει επικίνδυνα γεγονός το οποίο απειλεί τις υπάρχουσες καλλιέργειες και δεν επιτρέπει στους αγρότες να σχεδιάσουν με ασφάλεια την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, και καθώς βαδίζουμε πλέον στον τέταρτο χρόνο ενώ έχει παραληφθεί η οριστική μελέτη και ενώ ήταν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Πότε θα δημοπρατηθεί αυτό το σημαντικό αρδευτικό και περιβαλλοντικό έργο και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

2. Ποια βήματα έχουν γίνει από την ημερομηνία σύνταξης της ως άνω γραπτής απάντησης στην προηγούμενη σχετική Ερώτησή μου».

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ