Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε Αρκαδία και Λακωνία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:52:00 μ.μ. | |
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε Αρκαδία και Λακωνία
 Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου 2018 σε διάφορες περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

Το χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών, αμπελιών και οπωροφόρων δέντρων σε Νεοχώρι, Στενό, Αγιωργίτικα, Λιθοβούνια, Στάδιο και Ρίζες στην Αρκαδία, ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο παραγωγής, στη συγκομιδή.

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στη Λακωνία (Σελλασία, Αφυσσού, Κλαδά, Κοκκινόραχη, Αμύκλες, Βουτιάνοι, Μυστράς, Άγιος Ιωάννης, Παρόρι, Λογγάστρα, Παλαιοπαναγιά, Ξηροκάμπι κ.α) σε πορτοκαλιές, οπωροκηπευτικά, ελιές και άλλες καλλιέργειες που είχαν ανηρτημένη παραγωγή. Δηλαδή κόποι και σοδειά, που αποτελούσαν το εισόδημα της φετινής χρονιάς, “εξανεμίστηκαν”.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε δραματική κατάσταση τόσο από τις ζημιές που έπαθαν όσο και από τη γενικότερη επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου από την εφαρμοζόμενη πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ που στόχο έχει την αναδιάρθρωση της παραγωγής με το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοπαραγωγών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

· Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.

· Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγροτοπαραγωγοί για το 100% των ζημιών.

· Να παγώσει κάθε οφειλή (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτοπαραγωγών και να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.

· Να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες.

Οι βουλευτές 

Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης


Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ