Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018

Παραλίγο να πεθάνει όταν κόπηκε από σελίδα βιβλίου - Σπάνιο σαρκοφάγο μικρόβιο του έτρωγε το δέρμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:14:00 π.μ. |
 Παραλίγο να πεθάνει όταν κόπηκε από σελίδα βιβλίου - Σπάνιο σαρκοφάγο μικρόβιο του έτρωγε το δέρμα
Ο 27χρονος Ράιαν Τέιλορ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του, διαβάζοντας ένα βιβλίο, όταν με μία λάθος κίνηση έκοψε τον παράμεσο του δεξιού του χεριού. Χωρίς να θορυβηθεί ιδιαίτερα συνέχισε τις καθημερινές του εργασίες, ώσπου αντιλήφθηκε ότι η πληγή στο χέρι του είχε επεκταθεί ταχύτατα, ενώ πύον κι αίμα έβγαιναν ασταμάτητα.

Χωρίς να υποψιαστεί ότι κάτι πήγαινε πολύ στραβά, ο Τέιλορ μετέβη στο τοπικό κέντρο υγείας, όπου οι γιατροί τον καθησύχασαν, κάνοντας λόγο για μία μικρή μόλυνση. Όμως τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα.

Λίγες ώρες αργότερα, η πληγή άρχισε να κακοφορμίζει, ενώ είχε καλύψει ολόκληρη την παλάμη του 27χρονου και επεκτεινόταν προς τον βραχίονά του. Χρειάστηκαν μερικές συμπληρωματικές εξετάσεις ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό να αντιληφθεί ότι ο νεαρός αντιμετώπιζε θανάσιμο κίνδυνο, καθώς είχε προσβληθεί από νεκρωτική περιτονίτιδα, μία ασθένεια που προκαλεί καταστροφή του λεπτού ιστού του δέρματος και στο 30% των περιπτώσεων οδηγεί στον θάνατο, ενώ ο ακρωτηριασμός των μολυσμένων μελών θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένος σε περιπτώσεις που η μόλυνση έχει προχωρήσει αρκετά.
Ευτυχώς, ο Τέιλορ, όμως στάθηκε τυχερός. Μετά από 10 χειρουργικές επεμβάσεις σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων και συνεχή καθαρισμό των ιστών από το μολυσμένο δέρμα, ο 27χρονος ιδιωτικός υπάλληλος κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ γλίτωσε κι από τον μερικό ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού. Ο ίδιος αισθάνεται αρκετά τυχερός που απέφυγε τα χειρότερα, εφιστώντας την προσοχή σε όλους σε περίπτωση που μετά από έναν αμελητέο τραυματισμό παρατηρήσουν ασυνήθιστη εξέλιξη της πληγής.

Η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotazing fasciitis) οφείλεται στην «εισβολή» στο δέρμα σαρκοφάγων ζωυφίων, τα οποία καταστρέφουν τον μαλακό ιστό και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με γρήγορη διάγνωση, χορήγησε αντιβιοτικών και συνεχείς επεμβάσεις καθαρισμού των ιστών.

Πηγή: dailymail.co.uk
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ