ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στο Ναύπλιο που κτίστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:22:00 μ.μ. | |
Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στο Ναύπλιο που κτίστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων κατά την παράδοση κτίστηκε μεταξύ των ετών 1825-1832 από τον Θεόδωρον Κων. Κολοκοτρώνην και την οικογένειάν του, μέσα στο κτήμα τους, στην θέση «Κιούλ Τεπέ» του Δήμου Ναυπλιέων.

Εδώ ο Γέρος του Μωριά είχε και εξοχικήν κατοικίαν -εκτός της κυρίας κατοικίας που είχε εις την Πλατείαν Πλατάνου (Συντάγματος). Αυτό το αγρόκτημα της οικογενείας Κολοκοτρωναίων το αγόρασαν το 1898 οι αδελφοί Κων/νος, Γρηγόριος & Γεώργιος Δημ. Ρετάλη από την Αγγελικήν χήρα Θεοδ. Ιωαν. Κολοκοτρώνη. 
Στο πωλητήριον συμβόλαιον (αριθ. 25777/7-8-1898 του Συμβολαιογράφου Αθηνών Τάσου Μ. Οικονόμου) το ναϊδριον παρέμεινεν εις την κυριότητα της πωλητρίας μέχρι του θανάτου της, οπότε ύστερα και αυτό περιήλθεν εις την κυριότητα των αγοραστών, αλλά με τον όρον «ίνα το επιτηρώσιν αυτό και δοατηρώσιν εις καλήν κατάστασιν». 

Οι αγορασταί αδελφοί υιοί Δημ. Ρετάλη και οι εν συνεχεία κληρονόμοι τους επιμελούνται και φροντίζουν το ναϊδριον των Αγίων Θεοδώρων & μάλιστα με δικά τους έξοδα. Το ναϊδριο αυτό των Αγίων Θεοδώρων πανηγυρίζει το Σάββατον προ της Α’ Κυριακής Νηστειών δηλ. την μνήμην του δια κολύβων θαύματος του Αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος. 

(Από το βιβλίο του Πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννου Αθ. Γιαννόπουλου)
Έλενα Γκρίντσαλη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ