ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τζόναθαν Τζάκσον αφιέρωσε το Emmy στην Παναγία και στη μονή Βατοπεδίου - Πως στράφηκε στην ορθοδοξία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:27:00 π.μ. |
Ο Τζόναθαν Τζάκσον αφιέρωσε το Emmy στην Παναγία και στη μονή Βατοπεδίου - Πως στράφηκε στην ορθοδοξία
Η αίθουσα της απονομής ήταν γεμάτη από όλο τον επιφανή κόσμο της τηλεόρασης και του σινεμά – από διάσημους αστέρες που στα πόδια τους σκορπίζονται περιουσίες και το όνομά τους δεσπόζει στην πρώτη γραμμή του Χόλιγουντ έως μεγαλοπαραγωγούς τύπου Γουάινστιν. 

Ο λόγος για την επίσημη τελετή των βραβείων Emmy το 2012, όπου στην κατηγορία των τηλεοπτικών σειρών ο Τζόναθαν Τζάκσον σάρωσε όλα τα ρεκόρ: κάτοχος ήδη τεσσάρων Emmy για τη συμμετοχή του στο «Γενικό Νοσοκομείο», ο 37χρονος σήμερα πολυτάλαντος ηθοποιός και τραγουδιστής θα ανέβαινε και πάλι τα σκαλιά της κατάμεστης αίθουσας στο Μπέβερλι Χιλς για να παραλάβει το πέμπτο βραβείο, για το οποίο άλλοι προσπαθούν μια ολόκληρη ζωή.

Εξαιρετικός συνάδελφος, με την καλύτερη φήμη στον χώρο και με ξεχωριστό ήθος, ο Τζάκσον έχει γίνει γνωστός στην τηλεόραση, ενώ φήμες τον ήθελαν ως πρώτο επιλαχόντα για τον ρόλο του Λουκ Σκάιγουοκερ στην πρόσφατη επαναφορά του «Πολέμου των άστρων». Επίσης έχει διακριθεί πρωταγωνιστώντας στο πλευρό του Αλ Πατσίνο στο περίφημο «Insomnia». Εκτός, όμως, από τον ρόλο του Λάκι Σπένσερ στο «Γενικό Νοσοκομείο» που τον έκανε διάσημο, αυτό τον καιρό οι φαν του τον απολαμβάνουν στον ρόλο του Κάιλι Ράιζ στη διάσημη σειρά του FOX «Terminator: The Sarah Connor Chronicles», καθώς και σε αυτόν του Αϊβερι Μπέρκλεϊ, στην επίσης πολυσυζητημένη σειρά «Nashville».
Ο Τζόναθαν Τζάκσον με τη γυναίκα του, Καναδή ηθοποιό Λίζα Βουλτάτζιο, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Και οι πέντε τους έχουν βαπτιστεί χριστιανοί ορθόδοξοι

Η καταλυτική παρουσία του ηγούμενου Εφραίμ στη ζωή του

Ολα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία αν ο Τζάκσον, κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο, δεν έκανε εκείνο το βράδυ τη μεγάλη έκπληξη: αφού ευχαρίστησε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, αφιέρωσε το βραβείο στους «μοναχούς του Ορου Αθως που αδιάκοπα προσεύχονται για τη ζωή του κόσμου». Ο λόγος που απηύθυνε άφησε έκπληκτους τους λαμπερούς παρευρισκομένους στην αίθουσα. Δείχνοντας το πόσο μεγάλη σημασία είχε για τον ίδιο, έναν βαπτισμένο χριστιανό ορθόδοξο, θα αποφάσιζε όχι μόνο να αφιερώσει τη σπουδαία αυτή διάκριση στους ηγούμενους του Αγίου Ορους -εννοώντας κυρίως τον Εφραίμ με τον οποίο έχει αναπτύξει στενές και ουσιαστικές θέσεις-, αλλά και να μεταφέρει το σημαντικότερο από τα βραβεία του στη μονή Βατοπεδίου. Ο λόγος; Θεωρεί ότι η βάπτισή του σε χριστιανό ορθόδοξο είναι αυτή που του έδωσε τη Θεία Χάρη και του άλλαξε τη ζωή, ότι τον έκανε να ανακαλύψει το νόημα της ταπεινότητας, της θρησκείας. Τα ταξίδια του στο Αγιον Ορος είναι μάλιστα τακτικά και η σχέση του με τον ηγούμενο Εφραίμ στενότατη: έχουν διοργανώσει από κοινού ημερίδα για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και τέχνης στο «Divani Caravel», ενώ έχουν συναντηθεί πολλές φορές τόσο στη μονή Βατοπεδίου όσο και σε διάφορα μετόχια της μονής. «Μαζί του αισθάνομαι την παρουσία του Χριστού. Είδα την αγάπη του Χριστού μέσα του», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του για τον ηγούμενο, ενώ έχει πει ότι το Αγιον Ορος είναι το μοναδικό μέρος που τον γαληνεύει πραγματικά. «Το Αγιον Ορος άγγιξε την καρδιά μου. Εχω διαβάσει πολλά, γι’ αυτό και ήταν μεγάλη μου επιθυμία να το επισκεφθώ», δήλωνε την πρώτη φορά που διέμειναν με τον μεγαλύτερο γιο του στη Μονή Βατοπεδίου για μία ολόκληρη εβδομάδα.Οπως δηλώνει με κάθε ευκαιρία, η βάπτισή του σε χριστιανό ορθόδοξο είναι αυτή που του έδωσε τη Θεία Χάρη, του άλλαξε τη ζωή και τον έκανε να ανακαλύψει το νόημα της ταπεινότητας και της θρησκείας
Αφιέρωσε το Emmy στην Παναγία και στη μονή

Ο βαπτισμένος πλέον Ιωανάθαν, όπως τον αποκαλούν όλοι οι μοναχοί, ακολουθούσε μάλιστα τυπολατρικά το αγιορείτικο τυπικό και το αυστηρό μοναστικό πρόγραμμα, μαθαίνοντας τι σημαίνει τάλαντο και ψαλμοί, ενώ συμμετείχε και στην αγρυπνία, για την οποία είναι γνωστό ότι πρέπει κανείς να σηκωθεί άγρια μεσάνυχτα. Μόνο που την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τη μονή Βατοπεδίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Κοίμησης της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο, είχε ετοιμάσει και μια έκπληξη: αποφάσισε να χαρίσει το πέμπτο του Emmy, το οποίο είχε κερδίσει το 2012, στην Παναγία, ανακοινώνοντάς το κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής αγρυπνίας στο Συνοδικό, όπου οι πατέρες τού προσέφεραν το παραδοσιακό κέρασμα. Ιδιαίτερα συγκινημένος και δείχνοντας μεγάλο σεβασμό, ο διάσημος ηθοποιός σηκώθηκε και παρέδωσε το αγαλματίδιο στον επίσης φιλοξενούμενο Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο, ο οποίος με τη σειρά του το παρέδωσε στον Εφραίμ. Ο τελευταίος ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη, για τον οποίο είχε κατά καιρούς μιλήσει με τα καλύτερα λόγια, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια γνήσια ποιητική ψυχή που, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δέχτηκε τη θεία χάρη. Καμία σημασία δεν είχε για τον ηθοποιό αν το όνομα του ηγούμενου είχε ακουστεί, έστω επί ματαίω, ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, με διεθνείς μάλιστα διαστάσεις – για το οποίο ωστόσο ακολούθησε αθωωτική απόφαση.

Ούτε ότι το «Vanity Fair» είχε αφιερώσει ουκ ολίγες σελίδες στις ύποπτες επιχειρηματικές δοσοληψίες του ηγούμενου και στα διάφορα παράδοξα πλάνα της μονής. Αντίθετα με ό,τι θεωρούσαν για καιρό οι δημοσιογράφοι, ο ίδιος ο ηθοποιός πιστεύει ότι στον Εφραίμ οφείλει τη θεία χάρη – και δεν πρέπει να θεωρηθεί διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ηγούμενος ήταν και παραγωγός CD που έβγαλε με το συγκρότημά του ο Τζάκσον, στο οποίο έδωσε πνευματικό περιεχόμενο. Για την ακρίβεια, παραγωγός υπήρξε ο οργανισμός που υπάγεται στη μονή Βατοπεδίου και φέρει τον τίτλο «Πεμπτουσία», η οποία χρηματοδότησε το άλμπουμ του συγκροτήματος του Τζόναθαν Τζάκσον, Enation, στο οποίο μάλιστα συμμετάσχει και ένας θείος του! Ο τίτλος -«Basileia ton Ouranon»- και η μουσική είναι ένα κράμα κάντρι μουσικής, την οποία αγαπά και για οικογενειακούς λόγους ο ηθοποιός-τραγουδοποιός, με ολίγον από U2, δηλαδή το αγαπημένο του ροκ συγκρότημα, αλλά με στίχους που δεν κρύβουν το θεολογικό τους περιεχόμενο. Ιδιαίτερα ερωτικό θεωρείται το «I see God In You», το οποίο φυσικά δεν παραλείπει να τονίζει την πανταχού παρουσία του Θεού, ακόμα και στο θέμα της θεόσταλτης ερωτικής επιλογής. Εννοείται ότι δεν είναι τυχαία η προσωπική αναφορά του ίδιου στον τρόπο που γνώρισε και ερωτεύτηκε μοιραία τη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά: τον Κέιλεμπ, την Αντόρα και τον Τίτους.
Με τη συμπρωταγωνίστριά του στην τηλεοπτική σειρά «Nashville», Χέιντεν Πανετιέρ

Πώς στράφηκε στην Ορθοδοξία

Μπορεί ο έρωτάς του για τη γυναίκα του, Καναδή ηθοποιό Λίζα Βουλτάτζιο, η οποία έχει επίσης βαπτιστεί χριστιανή ορθόδοξη, να ήταν κεραυνοβόλος, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με την προσχώρησή του στη δική μας Εκκλησία, η οποία έγινε σταδιακά. Η πίστη ήταν κάτι που χαρακτήριζε ανέκαθεν το σεβάσμιο σπιτικό της οικογένειας Τζάκσον, με τους γονείς τους να ασπάζονται ένα από τα άπειρα δόγματα που υπάρχουν στην Αμερική, φτιάχνοντας μάλιστα και τη δική τους εκκλησία, στην οποία προσηλύτιζαν πιστούς, με τον ίδιο τον γιο τους να φανατίζεται από μικρή ηλικία πολύ περισσότερο από τους γονείς του. Στο σχολείο ήταν γνωστός διαπρύσιος εχθρός της κατανάλωσης αλκοόλ και… του προγαμιαίου σεξ. Η επαφή του ωστόσο με την Ορθοδοξία ήρθε αρκετά αργότερα, με τον ίδιο να βαπτίζεται το 2015, αφότου είχε μάθει σε βάθος όλα τα δόγματα, τις αρχές και τις λειτουργίες. Είχε γοητευθεί από τα κείμενα των ιερών πατέρων, αν και εκείνο που τον έκανε να ασπαστεί την Ορθοδοξία ήταν «η ανοιχτοσύνη και η ταπεινότητά της», όπως λέει. «Την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την αλήθεια της ορθόδοξης πίστης ήταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τη γυναίκα μου στη Ρώμη, μια που μέχρι τότε ήμουν ξεκάθαρα ένας προτεστάντης που δεν γνώριζε τίποτα για την Ορθοδοξία», ομολογούσε στην κάμερα μιας χριστιανικής ιστοσελίδας εξηγώντας με ακρίβεια το μεταφυσικό αλλά πραγματικό ταξίδι του προς την ορθόδοξη θρησκεία.
«Τότε, λοιπόν, ήταν που με τη γυναίκα μου νιώσαμε συντριβή όταν, περπατώντας στα ίδια μέρη όπου είχαν κάποτε περιπλανηθεί ο Πέτρος και ο Παύλος, ανακαλύψαμε έναν τεράστιο σταυρό ακριβώς πίσω από το Κολοσσαίο, αντιλαμβανόμενοι φυσικά ότι αντιστοιχούσε στο σημείο μαρτυρίου των χριστιανών. Ενώ, λοιπόν, είχα διαβάσει τις Γραφές, κατάλαβα ότι ήξερα ελάχιστη χριστιανική ιστορία και αγνοούσα τι είχε συμβεί με εκείνους τους μάρτυρες και αγίους. Διαβάζοντας τους αγίους πατέρες άρχισα να αναζητώ την πραγματική αλήθεια και την ουσία της πίστης και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να είμαι πλέον ούτε προτεστάντης, αλλά ούτε και καθολικός. Ηθελα ένα άλλο ουσιαστικό νόημα, μια πραγματική ουσία που να αποκαλύπτει το μήνυμα της χριστιανικής θρησκείας. Διαβάζοντας τι έγινε με το Σχίσμα, ήταν σαν να μίλησε μια μυστική φωνή μέσα μου, σαν να φωτίστηκαν τα πάντα και να εναρμονίστηκαν οι πλανήτες. Τότε ήταν που βρήκα απάντηση στην προσευχή μου και η μοιραία αποκάλυψη έγινε ακριβώς την ώρα που επισκέφθηκα μια ορθόδοξη εκκλησία», λέει με δέος ο ηθοποιός.

Αυτό συνέβη λίγο αργότερα, στην Αμερική, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουάσινγκτον έγινε για τον ίδιο σημείο αναφοράς: «Ηταν τρομερό το γεγονός ότι υπήρχαν παντού αγιογραφίες και εικόνες, ένα πανέμορφο και υποβλητικό μέρος που σου μετέφερε το πραγματικό νόημα του Θεού». Δεν ήταν η ίδια με τις διάφορες ορθόδοξες εκκλησίες στο Λος Αντζελες, αλλά ακριβώς με την εκκλησία που ο ηθοποιός είχε δει στο όνειρό του και πάντα φανταζόταν ότι υπάρχει στην πραγματικότητα.

Ενδεχομένως έπρεπε να επιστρέψει στον τόπο όπου μεγάλωσε, την Ουάσινγκτον, για να βρει τον ονειρεμένο τόπο που θα έμοιαζε επίσης πολύ με τους ναούς του Αγίου Ορους, αλλά και τα απέριττα εκκλησάκια που έχει την τάση να επισκέπτεται όταν έρχεται στην Ελλάδα. «Αυτή η εκκλησία ήταν για μένα το πραγματικό νόημα της ταπεινότητας και της μεγαλοσύνης», έλεγε αργότερα σε μία από τις συνεντεύξεις του, μην παραλείποντας ποτέ να αναφερθεί στις στενές σχέσεις του με την Ορθοδοξία, το νόημά της και την Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο άλλωστε στην επαφή του με τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει άριστες σχέσεις και με άλλες διασημότητες του Χόλiγουντ, έχοντας καταφέρει να κάνει διάσημη τη μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει παίξει ο Ελληνοαμερικανός πατέρας Ματθαίος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Τζάκσον όλα αυτά τα χρόνια. Εχει βαπτίσει μάλιστα όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τον γιο του, Κέιλεμπ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανείς από την οικογένεια Τζάκσον που να μην είναι αυτή τη στιγμή ορθόδοξος.

Την ανάγκη του να γίνει πάντως χριστιανός ορθόδοξος δεν την είδε με κακό μάτι ούτε ο πατέρας του, τραγουδιστής της κάντρι, ο οποίος είχε κάποτε θέσει και υποψηφιότητα για το Κογκρέσο, δίχως να εκλεγεί, ούτε και η επιχειρηματίας και ερασιτέχνης βελονίστρια μητέρα του. Παρότι μεγαλωμένος σε εύπορη και ανοιχτών αντιλήψεων οικογένεια -αν και αντίστοιχα πιστή-, ο ίδιος ο ηθοποιός είχε πάντοτε περισσότερες ανησυχίες τόσο σε θέματα θρησκείας όσο και σε διαβάσματα.

Σε όλα αυτά πάντως ήταν δίπλα του πάντα οι γονείς του, οι οποίοι δεν αντέδρασαν ούτε καν όταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Χόλιγουντ είδαν με έκπληξη τους δύο γιους τους -δηλαδή τον Τζόναθαν και τον Ρίτσαρντ- να τους ανακοινώνουν ότι θα γίνουν ηθοποιοί. Οχι μόνο δεν έφεραν αντίρρηση, αλλά φρόντισαν να τους πληρώσουν και τα μαθήματα υποκριτικής που παρακολούθησαν από πολύ μικρή ηλικία. Τα υπόλοιπα δύο αδέλφια πήραν πιο πεζές κατευθύνσεις, με τον μεγαλύτερο αδελφό να εισχωρεί στον δύσκολο τομέα της πολιτικής, δουλεύοντας μάλιστα στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, και τη μικρή αδελφή τους να γίνεται δικηγόρος. Μια κλασική, δηλαδή, αμερικανική οικογενειακή ιστορία με πολλές μεταφυσικές ατραπούς, αλλά με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο – σίγουρα δεν συναντάς κάθε μέρα χολιγουντιανούς ηθοποιούς που να χαρίζουν το Emmy τους στο Αγιον Ορος.

protothema.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ