ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Καθυστερούν την απόδοση σύνταξης στους αγρότες γεννηθέντες το 1951

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:11:00 μ.μ. |
Καθυστερούν την απόδοση σύνταξης στους αγρότες γεννηθέντες το 1951
Ο Βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με την εκκρεμότητα απόδοσης σύνταξης στους αγρότες και τις αγρότισσες με έτος γέννησης το 1951.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, λόγω της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για την απόδοση από φέτος τον Ιανουάριο των συντάξεων των γεννηθέντων το 1951, όπως άλλωστε όριζε και ο Νόμος Κατρούγκαλου, το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, μεταφέροντας την ημερομηνία απόδοσης την 1η Ιουλίου, ενώ για τους συνταξιοδοτούμενους των διατάξεων του πρώην ΟΓΑ, παραπέμπει τη χορήγηση των συντάξεων από 01/01/2019.

Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κι ακόμα δεν έχει αποδοθεί ούτε μια σύνταξη στους γεννηθέντες αγρότες του 1951.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κ. Καραμανλής στο κείμενό του ζητά από την Υπουργό Εργασίας να καταθέσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτήσει για την καταβολή των συντάξεων στους γεννηθέντες αγρότες του 1951, και παράλληλα ρωτά αν υπάρχει απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας για την καταβολή επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών στους γεννηθέντες αγρότες του 1951.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Είμαστε αναγκασμένοι, για ακόμα μια φορά, να επανέλθομε στο σύνηθες πλέον θέμα της απόδοσης των συντάξεων γήρατος, με την μόνη διαφορά ότι οι πολίτες που ταλαιπωρούνται τώρα είναι οι αγρότες και οι αγρότισσες που γεννήθηκαν το 1951.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) για τη συνταξιοδότηση πλέον των αγροτών με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, θα έπρεπε πλέον από τον Ιανουάριο του 2018 να αποδίδονται οι συντάξεις στους δικαιούχους.

Δεδομένου, όμως, ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί κατάλληλα για να εφαρμόσει τον νόμο και να αρχίσει την απόδοση των συντάξεων από 01/01/2018, όπως αρχικά προβλέπονταν, η κυβέρνηση τροποποίησε την ισχύουσα νομοθεσία κι επανέφερε στην ουσία το παλιό καθεστώς χορήγησης των συντάξεων. Δηλαδή αυτό της απόδοσης σύνταξης στους δικαιούχους από 01/07/2018. Ειδικά δε για τους συνταξιοδοτούμενους των διατάξεων του πρώην ΟΓΑ, παραπέμπει τη χορήγηση των συντάξεων από 01/01/2019.

Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, βρισκόμαστε πλέον στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 και οι συντάξεις ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στους γεννηθέντες αγρότες του 1951, όπως δηλαδή ίσχυε παλαιότερα.

Ενδεικτικό της ευρύτερης έλλειψης οργάνωσης που επικρατεί αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί και δεν έχει αποσταλεί κάποια εγκύκλιος στους ανταποκριτές του ΟΓΑ, οι οποίοι κι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους συγκεκριμένους αγρότες, δεχόμενοι τις ερωτήσεις τους επί του θέματος.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Υπάρχει όντως απόφαση από το Υπουργείο σας για την καταβολή επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών στους γεννηθέντες αγρότες του 1951 (Α’ εξάμηνο 2018);

2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχετε καταρτήσει για την καταβολή των συντάξεων στους γεννηθέντες αγρότες-αγρότισσες του 1951;

3. Η καταβολή των συντάξεων προβλέπεται να γίνει τελικά με τις προηγούμενες διατάξεις του πρώην ΟΓΑ; Δηλαδή για όλους τους γεννηθέντες το 1951 η έναρξη καταβολής της σύνταξης στις 1/7/2018 (ανεξαρτήτως του μήνα γέννησης) με καταβολή εισφορών μέχρι και το 2ο εξάμηνο του 2017;

4. Για ποιο λόγο δεν έχετε προβεί στη δημοσιοποίηση των συνολικών στοιχείων, όπως του συνολικού αριθμού των αιτούντων συνταξιοδότησης, εκκρεμοτήτων αλλά και τυχόν καταβληθέντων συντάξεων;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ