ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Αργολίδα: Στον παγκόσμιο χάρτη των πολυτελών κατοικιών το συγκρότημα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:44:00 μ.μ. | |
Αργολίδα: Στον παγκόσμιο χάρτη των πολυτελών κατοικιών το συγκρότημα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι
Τη διεθνή οικονομική και επιχειρηματική ελίτ φιλοδοξούν να προσελκύσουν τα επόμενα χρόνια οι εταιρείες ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών, εξοχικών αλλά και εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, εισάγοντας στην Ελλάδα μία από τις πλέον επιτυχημένες διεθνείς τάσεις, που αφορά την πώληση επώνυμων ακινήτων, δηλαδή κατοικιών οι οποίες φέρουν την επωνυμία μιας γνωστής φίρμας, όπως ένας διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος ή ένας μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος, ακόμα και μια αυτοκινητοβιομηχανία, ή οίκος μόδας.

Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, πλέον με την άνοδο του τουρισμού και την είσοδο όλο και περισσότερων ξενοδοχειακών ομίλων και εταιρειών του κλάδου της φιλοξενίας στην ελληνική αγορά, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και η τάση της ανάπτυξης και πώλησης «επώνυμων» κατοικιών, δηλαδή ακινήτων με υπογραφή, τα οποία βρίσκονται εντός ενός ξενοδοχείου ή ενός οργανωμένου τουριστικού καταλύματος και τα οποία προσφέρουν στους κατόχους τους όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο ένοικος του παρακείμενου ξενοδοχείου, αλλά και έναν μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας.

Τα επώνυμα σπίτια
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Μουλάς, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος Διεθνών Αναπτύξεων της Savills, με έδρα το Λονδίνο, στην πράξη οι επώνυμες κατοικίες προκύπτουν μέσω της συνεργασίας ανάμεσα π.χ. στην εταιρεία που κατασκευάζει τα ακίνητα και σε έναν ξενοδοχειακό όμιλο.
Ο τελευταίος χορηγεί το δικαίωμα χρήσης του ονόματός του στις πωλούμενες κατοικίες, οι οποίες απευθύνονται σε ιδιώτες. Με τη σειρά τους, οι τελευταίοι είτε επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι κατ’ αποκλειστικότητα τα εν λόγω ακίνητα, είτε έχουν και επενδυτικές βλέψεις, εκχωρώντας στο ξενοδοχείο το δικαίωμα εκμίσθωσης και διαχείρισης του ακινήτου τους. Στην Ελλάδα, οι βίλες που πωλούνται στο συγκρότημα Amanzoe, στο Πόρτο Χέλι, είναι οι πρώτες αυτού του είδους, καθώς φέρουν την επωνυμία της Aman Resorts, μιας από τις πλέον πολυτελείς ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η δε τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα αναπτύχθηκε από την Dolphin Capital και πρόσφατα πέρασε υπό τον έλεγχο της Grivalia Hospitality, του βραχίονα της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στον τομέα της φιλοξενίας.
Σταδιακά όμως προβλέπεται η ανάπτυξη περισσότερων τέτοιων κατοικιών σε σειρά προορισμών, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής. Για παράδειγμα, η ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, η οποία έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται την Costa Navarino, έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο Δενδρινό, επικεφαλής του τομέα Real Estate της εταιρείας, «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέα projects που βασίζονται στη λογική των branded residences και τα οποία θα διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια πολύ καλή απόδοση για τους ιδιοκτήτες.
Aξιοποιώντας το σύνολο των υποδομών και παροχών που βρίσκονται εντός των resorts που έχουμε αναπτύξει και που θα αναπτύξουμε στα επόμενα στάδια της επένδυσής μας, οι ιδιοκτήτες θα έχουν σημαντικά οφέλη. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές σεζόν –λόγω των γκολφ αλλά και των λοιπών πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και υποδομών– αποτελούμε σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή για έσοδα μέσω ενοικίασης των ακινήτων», σημειώνει ο κ. Δενδρινός.
Ασφαλώς, ήδη, κατά κάποιον τρόπο, η εταιρεία προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν, με τη δική της επωνυμία, καθώς τα Navarino Residences, που έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται και θα αρχίσουν να παραδίδονται στους νέους ιδιοκτήτες τους σε ένα χρόνο από σήμερα, υιοθετούν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοί τους θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις του θερέτρου και ταυτόχρονα, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να εκχωρούν τη διαχείριση, εκμίσθωση και συντήρηση των βιλών τους στην ΤΕΜΕΣ. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης περιλαμβάνονται 50 κατοικίες, με μέγεθος από 400 τ.μ. έως 1.400 τ.μ., σε οικόπεδα 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί από τα σχέδια το 50% των προς διάθεση ακινήτων.
Οι αγοραστές θέλουν ασφάλεια και ισχυρό brand name
Η ανάπτυξη επώνυμων κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί και εντός των ξενοδοχείων. Η ΤΕΜΕΣ δρομολογεί τη δημιουργία ανάλογου προϊόντος κι εντός του νέου Hilton, καθώς εξετάζεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια αυτόνομη πτέρυγα διαμερισμάτων εντός του ξενοδοχείου, που θα φέρουν πιθανώς κάποια επωνυμία (του Hilton ή άλλη) και θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Με τη σειρά τους, οι τελευταίοι είτε θα μπορούν να μένουν στα διαμερίσματα αυτά και να τα χρησιμοποιούν είτε θα μπορούν να τα παραχωρούν για εκμετάλλευση στο ξενοδοχείο, ώστε να έχουν και συγκεκριμένες αποδόσεις επί της επένδυσής τους. Εκτός από το νέο Hilton, επώνυμες κατοικίες αναμένεται να αναπτυχθούν και στην επένδυση της αμερικανικής NCH Capital στην Κασσιόπη, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή 50 πολυτελών βιλών, αλλά και στην επένδυση της Dolphin στην Τζια (One & Only).
Ασφαλώς, η ιδέα της ενσωμάτωσης επώνυμων διαμερισμάτων ή κατοικιών σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα οργανωμένο τουριστικό κατάλυμα δεν είναι καινούργια, καθώς ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από περίπου έναν αιώνα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η πραγματική απογείωση καταγράφεται στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Καθόλου τυχαία, καθώς την ίδια περίοδο ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων ή δισεκατομμυριούχων του κόσμου τετραπλασιάστηκε. Οι λεγόμενοι High Net Worth Individuals (HNWI), δηλαδή άνθρωποι με μεγάλη ιδιωτική περιουσία, αποτελούν τους βασικούς αγοραστές τέτοιων ακινήτων.
40-55 ετών
Οπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Μουλάς, πρόκειται κατά κύριο λόγο για επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων, ηλικίας 40-55 ετών, οικογενειάρχες με ένα ή δύο παιδιά και ήδη διαθέτουν τουλάχιστον άλλες δύο ή τρεις κατοικίες στο εξωτερικό, πέραν δηλαδή της μόνιμης κατοικίας τους.
«Οι άνθρωποι αυτοί ενδιαφέρονται κυρίως για την απόκτηση πρόσβασης σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και λίγοι κινούνται στην αγορά αυτή με στόχο την επένδυση, δηλαδή την εκμίσθωση των πολυτελών αυτών κατοικιών σε τρίτους. Προέρχονται δε κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και ειδικότερα χώρες όπως η Μεγ. Βρετανία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ρωσία», σημειώνει ο κ. Μουλάς. Επίσης, μια μερίδα των αγοραστών είναι διασημότητες από τον χώρο του αθλητισμού (π.χ. ποδοσφαιριστές), ηθοποιοί ή τηλεοπτικοί παρουσιαστές.
Οι άνθρωποι αυτοί έλκονται από τη δύναμη της φίρμας σε ό,τι αγοράζουν, είτε πρόκειται για οχήματα είτε για ακίνητα. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι επώνυμες κατοικίες βρίσκονται συνήθως εντός οργανωμένων τουριστικών θερέτρων, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας που αποζητούν σε κάθε διαμονή τους. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει επίσης και η πρόσβαση από και προς την πολυτελή τους βίλα, γεγονός που επίσης ενισχύει την απήχηση των τουριστικών θερέτρων, τα οποία κατά κανόνα αναπτύσσονται σε περιοχές που γειτνιάζουν με κάποιο αεροδρόμιο ή διαθέτουν μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.
Πωλούνται κατά 31% υψηλότερα σε σχέση με αντίστοιχα συμβατικά πολυτελή σπίτια
Υψηλότερα, κατά μέσον όρο 31%, μπορεί να πωληθεί μια «επώνυμη» κατοικία, συγκριτικά με μια συμβατικού τύπου ίδιων προδιαγραφών, γεγονός που εξηγεί και τη συνεχώς ανοδική τάση της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων σε διεθνές επίπεδο.
Σήμερα, με βάση σχετική έρευνα της Savills International Development Consultancy, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, υπολογίζεται ότι έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 406 συγκροτήματα παγκοσμίως, αποτελούμενα από συνολικά 55.000 επώνυμες κατοικίες. Το 74% εξ αυτών βρίσκονται σε αστικά κέντρα και όχι σε τουριστικά θέρετρα, ενώ πάνω από τις μισές (54%) βρίσκονται σε πολυώροφα κτίρια της τάξεως των 40 ορόφων κατά μέσον όρο.
Σπίτια... Αστον Μάρτιν
Μάλιστα, πλέον, ο τομέας αυτός έχει πάψει να αποτελεί προϊόν που προσφέρουν μόνο οι ξενοδοχειακές αλυσίδες, καθώς μεγάλη διείσδυση εμφανίζουν εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όπως η YOO, ακόμα και οίκοι μόδας ή αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η βρετανική Αστον Μάρτιν, που επιχειρούν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων προϊόντων τους, συνεχίζοντας βέβαια να απευθύνονται σε ένα κοινό με υψηλές απαιτήσεις πολυτέλειας και παροχών.
Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ μέχρι πρότινος ο κύριος όγκος των σχετικών ακινήτων εντοπιζόταν στις ΗΠΑ και στην Ασία (που συγκεντρώνουν πάνω από το 60% της αγοράς), πλέον αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και προς τις αγορές της Μεσογείου, όπου οι εν λόγω επενδύσεις έχουν καταστεί βιώσιμες ξανά, απόρροια της ανάκαμψης του κλάδου της αναψυχής. Μάλιστα, εκτός από τους δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, η νέα τάση αφορά την ανάπτυξη νέων κατοικιών σε αναδυόμενες αγορές, όπου παρατηρείται άνοδος του βιοτικού επιπέδου.
Παράλληλα, αναμένεται η είσοδος νέων «σημάτων» και η διεύρυνση των προσφερόμενων παροχών και υποδομών, με την έμφαση να δίνεται στην προσφορά εμπειριών.
Οπως αναφέρει η Savills, όταν μια κατοικία αποκτά το σήμα μιας φίρμας πολυτελείας, επωφελείται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εν λόγω μάρκας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η υπεραξία του ακινήτου. Ετσι, οι αγοραστές έχουν τη διασφάλιση ότι αποκτούν ένα ποιοτικό προϊόν περιορισμένης προσφοράς, άρα και αξίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μεγαλύτερες υπεραξίες σε σχέση με συμβατικές πολυτελείς κατοικίες, επιτυγχάνονται συνήθως σε αναδυόμενες αγορές, όπου η προσφορά τέτοιων ακινήτων είναι μηδαμινή και η διαφορά ποιότητας σε σχέση με το υπόλοιπο απόθεμα κατοικιών είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα, οι κατοικίες με την επωνυμία της Ritz-Carlton που αναπτύχθηκε στο υψηλότερο κτίριο της Ταϊλάνδης, το MahaNakhon στην Μπανγκόκ, πουλήθηκαν ακόμα και 80% υψηλότερα σε σχέση με άλλες κατοικίες στην ίδια περιοχή.
Στο Βελιγράδι
Αντίστοιχα, στη «γειτονιά» μας, στο Βελιγράδι της Σερβίας, τα πρώτα επώνυμα ακίνητα πωλήθηκαν πρόσφατα με τιμές έως και 90% υψηλότερες.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, μιας ακόμα αναδυόμενης αγοράς, οι επώνυμες κατοικίες ήρθαν για να μείνουν, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα σημαντικών υπεραξιών σε όσους τις κατασκευάσουν και τις πωλήσουν, αρκεί να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και ποιοτικές προδιαγραφές.
Στον αντίποδα, σε άλλες πιο ώριμες και ανεπτυγμένες αγορές, η εικόνα είναι αντίστροφη, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και το απόθεμα πολυτελών κατοικιών, επώνυμων ή μη, είναι ήδη πολύ υψηλού επιπέδου. Ετσι, στο Λονδίνο οι επώνυμες κατοικίες εξασφαλίζουν μόλις 8% υψηλότερο τίμημα έναντι των συμβατικών, ενώ στη Νέα Υόρκη, με βάση πρόσφατα στοιχεία αγοραπωλησιών, έχουν προκύψει ακόμα και περιπτώσεις όπου οι επώνυμες κατοικίες πωλήθηκαν με έκπτωση 15% σε σχέση με μια μη επώνυμη κατασκευή.
Στο Πόρτο Χέλι
40% υψηλότερο τίμημα σε σχέση με μια μη επώνυμη κατασκευή στην ίδια περιοχή, εξασφάλισαν οι κατοικίες με την επωνυμία της Aman Resorts που έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα στο συγκρότημα Amanzoe στην περιοχή του Πόρτο Χελίου στην Αργολίδα. Εύλογα κατασκευάζονται κι άλλες κατοικίες του είδους εντός του συγκροτήματος.
Στη Μεσσηνία
Αρκετά πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ έχουν διαθέσει οι αγοραστές των υπό κατασκευή Navarino Residences στο ομώνυμο τουριστικό θέρετρο της ΤΕΜΕΣ στη Μεσσηνία. Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες, που προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά και από διάφορες χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.
Ο όμιλος Τραμπ
Ενας από τους δυνατούς «παίκτες» στην αγορά των επώνυμων κατοικιών είναι και ο όμιλος Τραμπ του προέδρου των ΗΠΑ. Την επωνυμία Τραμπ φέρουν εννιά κτίρια παγκοσμίως. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό, είναι το αν οι δυνητικές υπεραξίες των εν λόγω κατοικιών υποχώρησαν ή αυξήθηκαν από την εκλογή του κ. Τραμπ και μέχρι σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ