Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα για τα Μεταναστευτικά Πουλιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:28:00 π.μ. |
Παγκόσμια Ημέρα για τα Μεταναστευτικά Πουλιά
Η ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πτηνών και των οικοτόπων τους, σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα και σε όλα τα μέρη του κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Μεταναστευτικά Πουλιά, η οποία γιορτάζεται δύο φορές τον χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου και του Οκτωβρίου.
Η μετανάστευση των πουλιών αποτελεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο του φυσικού κόσμου, το οποίο προκαλεί θαυμασμό καθώς κάθε χρόνο περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν ανάμεσα σε διάφορους ηπείρους.
Αν και στο επίπονο αυτό ταξίδι τους συναντούν ποικίλους κινδύνους, γνωρίζουν ότι οι απώλειες αυτές είναι λιγότερες από όσες παρουσιάζονται σε ένα μόνιμο ενδιαίτημα.
Ο μεγαλύτερος δυστυχώς κίνδυνος που συναντούν είναι ο άνθρωπος, είτε έμμεσα μέσα από τις ανθρώπινες κατασκευές, είτε άμεσα από τη λαθροθηρία.
Ως μετανάστευση πτηνών ορίζεται το, μεταξύ δύο εποχικών περιόδων συντήρησης, υποκείμενο σε ετήσιο βιολογικό ρυθμό και πυροδοτούμενο από διάφορους παράγοντες, φαινόμενο του συνόλου των μετακινήσεων ορισμένων ειδών πτηνών, κυρίως εκείνων που τα εδάφη αναπαραγωγής και διαχείμασης βρίσκονται σε απομακρυσμένες, ως προς το γεωγραφικό πλάτος, οικοζώνες.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ