ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

«Οι βασιλείς φεύγουν» με Τζάγκουαρ από τις Μυκήνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:02:00 μ.μ. | |
«Οι βασιλείς φεύγουν» με Τζάγκουαρ από τις Μυκήνες
Tο ημερολόγιο δείχνει 21 Ιουλίου του 1952 και το ανοιχτό αυτοκίνητο που οδηγεί ο βασιλιάς Παύλος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, έχοντας δίπλα του τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Η επίσκεψη δεν είναι εθιμοτυπική· εξάλλου, ο Παύλος ήταν γνωστός για την καλλιέργειά του, την αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα, τη φιλοσοφία και τη σοβαρή μουσική.


Επιπλέον, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 βρίσκεται σε εξέλιξη στις Μυκήνες σημαντικό αρχαιολογικό έργο. Μάλιστα, ο αρχαιολόγος Γιάννης Παπαδημητρίου έχει αναθέσει στον Νικόλαο Τομπάζη τη φωτογραφική τεκμηρίωση των ανασκαφών του 1952 και του 1953. Όταν μάλιστα η αρχαιολογική σκαπάνη άρχιζε να φέρνει στο φως το σπουδαίο μυκηναϊκό νεκροταφείο έξω από τα μυκηναϊκά τείχη, ο Τομπάζης έσπευδε στην Αθήνα σχεδόν με κομμένη ανάσα για να εμφανίσει και επέστρεφε ταχύτατα στις Μυκήνες, για να προλάβει να απαθανατίσει τα πλούσια ευρήματα.

Ο Τομπάζης είναι εκεί για να φωτογραφίσει και την αναχώρηση του βασιλικού ζεύγους με την εντυπωσιακή Jaguar XK 120 OTS Convertible (μοντέλο πιθανότατα του 1950), όπως και την υποδειγματική υπόκλιση της δεσποινίδος Λίζα Γουέις. Κόρη των αρχαιολόγων Άλαν και Έλεν Γουέις, είχε λάβει μέρος, ολοένα πιο δραστήρια, στην εργασία των Βρετανών στις Μυκήνες από το 1939. Υπηρέτησε ως διευθύντρια της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα από το 1989 έως το 1994. Ο τίτλος της λήψης στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη είναι «Οι βασιλείς φεύγουν».

Περιοδικό "Κ"
© Νικόλαος Τομπάζης/ Φωτογραφικό αρχείο μουσείου Μπενάκη
Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ