Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Τελείωσαν τα ψέματα! - Ερχεται στη Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:14:00 μ.μ. | |
Τελείωσαν τα ψέματα! - Ερχεται στη Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών
Τελείωσαν τα ψέματα! Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων και τις 80 κοινοβουλευτικές ψήφους, που συγκέντρωσε η Αναθεώρηση του Συντάγματος

Αν ο αριθμός 80 επαναληφθεί και στις άλλες δύο ψηφοφορίες (που είναι και το πιθανότερο), τότε «η μπάλα θα έλθει στη δική μας μικρή περιοχή», για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρική ορολογία.

Με δεδομένο ότι ο κρίσιμος χρόνος θα είναι μάλλον ο Φεβρουάριος ή ο Μάρτιος του 2019, το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων, ξεκίνησαν ήδη την «κοινοβουλευτική αριθμητική»


Από καιρό κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως επίσης υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για την κυβέρνηση αν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν, δήλωσε προχτές ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Δεδομένη θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ την υπερψήφιση της συμφωνίας με τουλάχιστον 154 βουλευτές.

Έχουν τοποθετηθεί ήδη κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές, παλαιότερα και σήμερα, στην ομάδα των οποίων στηρίζεται η κυβέρνηση.

Χ. Θεοχάρης

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

Αμφισβητεί ότι ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία, σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μόνιμων εκλογικών κύκλων τετραετίας και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό εκτός εάν η κυβερνητική αστάθεια είναι μεγάλη και προσθέτει ότι δεν έχει κανένα «ταμπού» να συμφωνήσει στα ζητήματα που εκτιμά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, εκτιμά ότι δεν μπορεί να προκύψει προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του στις εθνικές εκλογές.

Κ. Παπακώστα

Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με αστερίσκους, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Προϋπόθεση αποτελεί, όπως είπε, να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για την γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

Σημειώνεται πως οι Πρέσπες ήδη ορίζουν πως η γλώσσα της ΠΓΔΜ – που θα λέγεται «μακεδονική» – ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα Σκόπια παραδέχονται επίσης ότι τόσο η γλώσσα όσο και άλλα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ιστορία της Ελλάδας.

Επίσης το κείμενο της συμφωνίας παραχωρεί «υπηκοότητα», όχι ακριβώς εθνότητα.

Η κ. Παπακώστα φαίνεται πως ζητά σαφέστερες διακρίσεις, αν και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει τμήμα της συμφωνίας. Σημείωσε μάλιστα πως η ερμηνευτική δήλωση θα πρέπει να υπογραφεί και από τα Σκόπια.

Η υφυπουργός, είπε πως απευθύνει την πρότασή της στον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Πού στηρίζεται η κυβέρνηση

Όσον αφορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα λάβει τις 145 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Τις θετικές ψήφους του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελενας Κουντούρα, η οποία με ανάρτηση της στο Twitter ανέφερε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, διαφοροποιούμενη έτσι από την θέση των ΑΝΕΛ κατά της συμφωνίας, του Σπύρου Δανέλλη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργο Μαυρωτά και του Σπύρου Λυκούδη από το Ποταμι και του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη. Το άθροισμα αυτών των βουλευτών που αμέσως ή εμμέσως έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών φτάνει τους 153. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και άλλες «εκπλήξεις» ακόμη και από τους ΑΝΕΛ.

«Κλειστά χαρτιά» κρατά προς ώρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αν και πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την ύστατη ώρα και ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει διαμορφωθεί. Ερώτημα παραμένει η στάση του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρνς Κουίκ. Οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ