ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Συνταγματική Αναθεώρηση προβλέπει θρησκευτικά ουδέτερο κράτος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. | |
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Συνταγματική Αναθεώρηση προβλέπει θρησκευτικά ουδέτερο κράτος
Τον υποχρεωτικά πολιτικο όρκο για όλους αιρετούς και δημόσιους υπαλλήλους, περιλαμβάνει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Το άρθρο 3 του Συντάγματος στο πρώτο εδάφιο δηλαδή, θα αναφέρει ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο.

Με την πρόταση αυτή πάντως διαφώνησαν ορισμένοι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του άρθρου 3.

Ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τον προβληματισμό πως η αναφορά σε επικρατούσα θρησκεία θα ακυρώνει τη θρησκευτική ουδετερότητα και εκτιμώντας ότι το ΣτΕ θα θέσει ζήτημα. Σε αυτό του απάντησε κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι θα ειναι διατυπωμένες κατά τέτοιο τρόπο οι διατάξεις ώστε να μην υπάρχει ζήτημα.

Κατά τα άλλα η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο να επιτύχει διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την εκλογή του να αποσυνδέεται από τις εκλογές, ενώ αν αποτύχουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή για Πρόεδρο θα αποφασίζει ο λαός. Σημειώνεται ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ανετράπη και κηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές λόγω έλλειψης συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εντός των επόμενων ημερών η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος θα συγκροτήσει επιτροπή και θα ορίσει τη διάρκεια του έργου της ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις.

Ακόμα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τροποποιείται όπως είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, δηλαδή η διάταξη που αφορά μειωμένη παραγραφή γίνεται παραγραφή όπως ισχύει για όλους.

Η πρόταση για εκλογή ΠτΔ έχει η εξής:

-Αφού εξαντληθεί προβλεπόμενη διαδικασία πηγαίνουμε σε έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, μία ανά μήνα, που στοχεύουν στην εξεύρεση 180 ψήφων. Συνολικά έξι ψηφοφορίες μέσα στο εξάμηνο, κάτι που δημιουργεί πιέσεις στις ΚΟ κομμάτων για συναινέσεις, ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να αλλάζουν.
– Αυτούς τους έξι μήνες παρατείνεται θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
-Αν δεν βρεθεί λύση και εξαντληθεί το εξάμηνο – δηλαδή έξι ψηφοφορίες τότε μόνο γίνεται απευθείας εκλογή από λαό (μεταξύ των δύο προσώπων για αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας).

Η πρόταση για σχέσεις Εκκλησίας- κράτους

-Το άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν απαλείφεται αλλαά αναδιαμορφώνεται και γίνεται πιο λιτό. Παράλληλα, προστίθεται ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους.

-Θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση: Η αναγνώριση επικρατούσας θρησκεία δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών

-Υποχρεωτικός πολιτικά όρκος για όλους αιρετούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης, στις τρεις θητείες διαμορφώνεται το όριο βουλευτικής θητείας. Εξαιρούνται αρχηγοί κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ