Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018

Πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 14 Νοεμβρίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 π.μ. | |
Πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 14 Νοεμβρίου
Πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις ανά τη χώρα εξήγγειλε για την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Ούτε ώρα χαμένη! Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη». Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία καλεί τους γιατρούς να βγουν στους δρόμους, μη κάνοντας βήμα πίσω από την απαίτηση της αναπλήρωσης όλων των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

«Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην εργασιακή μας αξιοπρέπεια, στη ζωή με δικαιώματα, για δωρεάν Υγεία για όλον τον λαό» τονίζει η ΟΕΝΓΕ, που, «απέναντι στην κοροϊδία της "εξόδου" από τα μνημόνια και τη δήθεν "κανονικότητα", που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως επανήλθε», φέρνει «στο προσκήνιο τις δικές μας αγωνίες, τα δικά μας προβλήματα, τις δικές μας διεκδικήσεις».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν γιατί δεν συμβιβάζονται «με ένα νοσοκομείο στο οποίο, επειδή δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, ο πλαστικός χειρουργός να κάνει στις εφημερίες τον ουρολόγο και τον ορθοπεδικό ταυτόχρονα όπως στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ο ειδικευόμενος γυναικολόγος να εφημερεύει για την Ουρολογική και την ΩΡΛ Κλινική όπως στο νοσοκομείο των Σερρών, ο ειδικευόμενος της Γενικής Χειρουργικής να κάνει εφημερίες και για τη Θωρακοχειρουργική και για την Ουρολογική και την ΩΡΛ αν χρειαστεί, όπως στον Άγιο Σάββα».

Απεργούν γιατί δεν συμβιβάζονται ούτε «με το διαχρονικό πετσόκομμα των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, που μέσα σε οκτώ χρόνια,από το 2010 έως το 2018 μειώθηκαν προοδευτικά σε ποσοστό που φτάνει έως και 50%» τη στιγμή που «η κυβέρνηση να προκαλεί μιλώντας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας». Απεργούν και «ενάντια στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας σαν επιχειρήσεις που θα χτυπούν ανελέητα τα εργασιακά μας δικαιώματα και θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός, χαρατσώνοντας τους με άμεσες και έμμεσες πληρωμές».

Οι γιατροί διεκδικούν να δοθούν σε όλους - ειδικευόμενους, μόνιμους, επικουρικούς - το σύνολο των αναδρομικών και όχι μόνο ένα μέρος και να επαναφέρουν τους μισθούς τους στα επίπεδα του 2012. Ακόμα να μην απολύονται οι συνάδελφοι τους επικουρικοί και να μπαίνουν στο ταμείο της ανεργίας πολλοί απ' αυτούς με 10 χρόνια δουλειάς στην πλάτη τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά.

Την ίδια ώρα καταγγέλλουν ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα των πληρωμών των εφημεριών δεκάδων επικουρικών γιατρών. «Η κανονικότητα για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την κανονικότητα στις πληρωμές των συναδέλφων μας επικουρικών, που έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον Αύγουστο ή και ακόμα πιο πριν όπως στο Ασκληπιείο της Βούλας, στο Τζάνειο, στον Ερυθρό, στο Παίδων «Αγλαΐα» και σε πολλά άλλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα», σημειώνουν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν «να μπει τέλος στο αίσχος της ελαστικής εργασίας» και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για υψηλού επιπέδου υπηρεσίας υγείας.

Παράλληλα καταγγέλλουν ότι τους «εξαναγκάζουν με "εντέλλεσθε" να κάνουμε 10 και 15 εφημερίες το μήνα και για να τις πληρωθούμε να μας ζητάνε να γίνουμε δηλωσίες και να υπογράψουμε "opt out" όπως στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και αλλού» και ταυτόχρονα ότι «γίνονται περικοπές στην πληρωμή δεδουλευμένων ενεργών εφημεριών με την μετατροπή τους σε ετοιμότητας με το "έτσι θέλω" του Διοικητή όπως στο νοσοκομείο του Ναυπλίου».

Οι γιατροί ζητούν «ανθρώπινα ωράρια 5ήμερο-6ωρο-30ωρο -1 εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα" και απαιτούν «την κατάργηση του νόμου εκτρώματος για το ωράριο, που ψήφισαν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ και που η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει την εφαρμογή του, κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις και τη μαζική, αποφασιστική άρνηση των νοσοκομειακών γιατρών για την υπογραφή "opt out" στα νοσοκομεία που οι διοικήσεις τόλμησαν να το ζητήσουν».
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ