ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Με κατακόκκινα Αλεξανδρινά στολίστηκε η πλατεία του Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:45:00 μ.μ. | |
Με κατακόκκινα Αλεξανδρινά στολίστηκε η πλατεία του Άργους
 Η ποϊνσέτια ή αλεξανδρινό, γνωστό και ως «αστέρι της Βηθλεέμ», είναι το χαρακτηριστικό λουλούδι με τα κόκκινα φύλλα, που συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτά τα λουλούδια διάλεξε η Δημοτική Αρχή στο Άργος για να στολίσει τα παρτέρια της κεντρικής  πλατείας, ώστε να δώσει στην πόλη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Η ποϊνσέτια

Η ομορφιά της οφείλεται στα μεγάλα πολύχρωμα και φωτεινά πέταλα που έχει, τα οποία μοιάζουν με λουλούδια, αλλά στην πραγματικότητα είναι τα ανώτερα φύλλα του φυτού, τα οποία ονομάζονται βράκτια. Τα λουλούδια είναι μικρά και κίτρινα, και αναπτύσσονται διακριτικά στο κέντρο των φύλλων.

Η κύρια λειτουργία των βράκτιων φύλλων είναι να προστατεύουν το λουλούδι από τα παράσιτα και τις σκληρές καιρικές συνθήκες. Τα βράκτια φύλλα του, συχνά αναφέρονται ως «ψεύτικα λουλούδια», γιατί στην πραγματικότητα τα άνθη του φυτού είναι τόσο μικρά που είναι δύσκολο να τα δει κανείς.
Η ονομασία

Το 1828, ο Joel Robert Poinsett (ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό και επίσης αμερικανός ιατρός και διπλωμάτης) ενώ είχε επισκεφθεί την πόλη Taxco στο Μεξικό, είδε τα κατακόκκινα φυτά και γοητευμένος από το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους, έστειλε μερικά μοσχεύματα στο Τσάρλεστον στην πατρίδα του την Νότια Καρολίνα. Έτσι άρχισε η καλλιέργεια και η εξάπλωσή του φυτού.

Το 1833, το επιστημονικό όνομα του φυτού ήταν «euphorbia pulcherrima» και του δόθηκε από τη γερμανίδα βοτανολόγο Wilenow. Το 1837 μετονομάστηκε σε «poinsettia pulcherrima» από τον William Hickling Prescot, ο οποίος ήθελε να τιμήσει τον Joel Poinsett για τα πολλά επιτεύγματά του στην κυβέρνηση και την κηπουρική.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, στο Σαν Ντιέγκο, μια οικογένεια με μεγάλη ιστορία στην κηπουρική χρησιμοποίησε την ποϊνσέτια ως φρέσκο κομμένο άνθος σε στολισμούς, Λόγω της μοναδικής της ομορφιάς, υιοθετήθηκε σύντομα ως «The Christmas Plant» το φυτό των Χριστουγέννων.

Γρήγορα διαδόθηκε με μεγάλη επιτυχία και εισήχθη στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, όπου καλλιεργείται σε πολλές ποικιλίες και θεωρείται το πιο διαδεδομένο φυτό κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο Μύθος

Υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά το Αλεξανδρινό. Ένας από αυτούς και ο πιο γνωστός αναφέρεται σε ένα φτωχό κορίτσι από το Μεξικό, την Πεπίτα, που δεν είχε καθόλου χρήματα για να αγοράσει δώρο για τον μικρό Ιησού. Βλέποντάς την με δάκρυα στα μάτια, ένας άγγελος εμφανίζεται σε αυτήν και της λέει να μαζέψει αγριόχορτα. Καθώς τα μάζευε, τα δάκρυα της έπεσαν επάνω τους και αυτά άρχισαν να ανθίζουν και να μετατρέπονται σε όμορφα αλεξανδρινά. Από εκείνη την στιγμή, τα λαμπερά κόκκινα λουλούδια ήταν γνωστά ως «Flores de Noche Buena», ή «Λουλούδια της Άγιας Νύχτας». Τα κόκκινα φύλλα του συμβολίζουν το αίμα του Χριστού και τα λευκά αντιπροσωπεύουν την αγνότητά του.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ