ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι «Φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων Αργολίδας»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:29:00 π.μ. |
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι «Φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων Αργολίδας»
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν πριν από λίγες ημέρες πτυχιούχοι αρχαιοφύλακες προκειμένου, όπως λένε, να αποτρέψουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο ΥΠΠΟ.

Με αίτησή τους οι σύλλογοι «Φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων Αργολίδας» και «Διπλωματούχων και τελειόφοιτων ΙΕΚ Πύργου ειδικότητας φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» και η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση Αρχαιοφυλάκων ζητούν από το ΣτΕ την ακύρωση δύο υπουργικών αποφάσεων της τέως υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, με τις οποίες το Δημόσιο παραιτείται από τη διαδικασία των ένδικων μέσων και ανοίγει τον δρόμο για προσλήψεις πρώην συμβασιούχων που εργάζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ως αρχαιοφύλακες με ασφαλιστικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτούντες καταφέρονται εναντίον δύο υπουργικών αποφάσεων που έχουν την υπογραφή της κ. Κονιόρδου και εκδόθηκαν τον περασμένο Μάιο και σε κάθε άλλη συναφή πράξη και υποστηρίζουν ότι είναι συνταγματικά άκυρες.

Οι αποφάσεις, που διαθέτει η «Καθημερινή», αφορούν συγκεκριμένες ομάδες συμβασιούχων που εργάστηκαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ως αρχαιοφύλακες στο υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι την τακτοποίηση των «συναδέλφων με ένδικα μέσα» διεκδικούσε με κάθε τρόπο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ έπειτα από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου 4440/2016 του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Στο άρθρο 47 δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Πολιτισμού να αποφασίσει την παραίτηση του Δημοσίου από την άσκηση ένδικων μέσων κατά αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή εργαζομένων σε υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Το υπουργείο έκανε πίσω σε περίπου 400 υποθέσεις ένδικων μέσων, από τις οποίες τουλάχιστον 200 αφορούν αρχαιοφύλακες.

Στην πλειονότητά τους, όπως λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων και πρόεδρος του συλλόγου Ηλείας, Θοδωρής Αρέστης, πρόκειται για πρώην συμβασιούχους που φτάνουν έως την εποχή των stage και τακτοποιούνται με αδιαφανή κριτήρια. «Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο πρόσληψης που γίνεται χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ», σημειώνει ο κ. Αρέστης, ο οποίος εργάζεται ως εποχικός αρχαιοφύλακας επί 11 χρόνια.

Στην αίτηση ακύρωσης, που επίσης έχει στα χέρια της η «Κ», οι αιτούντες τονίζουν ότι μονιμοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου «άτομα μη επαρκώς καταρτισμένα με μόνο κριτήριο την παραμονή τους στην υπηρεσία με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις», ενώ οι ίδιοι, όπως τονίζουν, είναι διπλωματούχοι ΙΕΚ με ειδικότητα αρχαιοφύλακα που έχουν λάβει την απαραίτητη κρατική πιστοποίηση με εξετάσεις. Οι πιστοποιημένοι αρχαιοφύλακες είναι περίπου 1.300 πανελλαδικά, στους οποίους όμως ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι πτυχιούχοι αρχαιοφύλακες απασχολούνται σε εποχικές θέσεις εργασίας του ΥΠΠΟ κατά τη θερινή περίοδο, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς καθώς κάθε χρόνο προστίθενται νέοι απόφοιτοι από τα ΙΕΚ με την ειδικότητα «Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων». Το παράδοξο είναι ότι την ίδια ώρα που άνοιγε ο δρόμος των «ένδικων μέσων» έτρεχε και προκήρυξη για την πρόσληψη 200 αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ και αναμένονται τα αποτελέσματά της.

Οι πιστοποιημένοι αρχαιοφύλακες έχουν ενημερώσει τη νυν ηγεσία του ΥΠΠΟ και τα συναρμόδια υπουργεία με εξώδικα σημειώματα και επιστολές. Μέχρι σήμερα οι πρώην συμβασιούχοι των «ένδικων μέσων» έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους και είναι εν αναμονή της έκδοσης των σχετικών ΦΕΚ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ