ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Εκδρομή των Ρεθυμνίων Αττικής στην Αρκαδία και την Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:46:00 μ.μ. |
Εκδρομή των Ρεθεμνιωτών της Αττικής στην Αρκαδία και την Αργολίδα
 To Σάββατο 03/11/2018 ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα τα μέλη επισκέφτηκαν το χωριό Καστάνιτσα- Αρκαδίας ,την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Λουκούς, το χωριό Άγιος Πέτρος Κυνουρίας και την Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή.


Με σύμμαχο τον ωραίο καιρό και την ηλιόλουστη ημέρα πάνω από σαράντα Ρεθεμνιώτες ξεκίνησαν από την πλατεία Ομονοίας και ακλουθώντας την διαδρομή μέσω Τριπόλεως , Άργους και παραθαλάσσια μέσω Κιβεριου έχοντας αρχικά τις δαντελωτές ακτές της Αργολίδας και την θάλασσα αντίκρυ από τ΄ Ανάπλι ,πρώτη στάση έγινε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Λουκούς. Επιβλητικό τοπίο η θέση της Μονής. Με το που εισέρχεσαι στην Μονή αμέσως καταλαβαίνεις ότι είσαι σε γυναικείο μοναστήρι. Πολύχρωμα λουλούδια , μυρωδιές από γιασεμί και φούλι, πεντακάθαρα παντού. Στον αύλειο χώρο τρείς μοναχές διαβάζουν ευχές ενώ η τέταρτη κάνει προσευχή φτιάχνοντας κομποσκοίνι.

Αμέσως μας άνοιξαν φιλόξενα τον Ι. Ναό , ο οποίος ακούει στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ενώ μείναμε άναυδοι από την ιστορικότητα αλλά και τις περίφημες αγιογραφίες. Χτισμένη πάνω στην έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού, αλλά και σε Ασκληπιείο . Μας φιλοξένησαν στο ωραίο αρχονταρίκι τους ,με ωραίο καλογερικό λουκούμι και καφέ ενώ ενισχύσαμε την Μονή αγοράζοντας σπιτικές μαρμελάδες και λιβάνι ζυμωτό.

Συνεχίσαμε την εκδρομή μας ανεβαίνοντας ψηλά το φιδωτό δρόμο του βουνού Πάρνωνα φτάνοντας στα 960 μέτρα υψόμετρο. Τέτοια βλάστηση, τόσο πυκνό δάσος από έλατα και καστανιές είχαμε χρόνια να συναντήσουμε. Το ανθρώπινο μάτι ήταν αδύνατο να διαπεράσει την πυκνότητα του δάσους. Ένα πραγματικό παραμύθι. Ξαφνικά μέσα στο πράσινο εμφανίζεται καμαρωτό το χωριό Καστάνιτσα, όπου η χειροποίητη επιγραφή γράφει στη τσακώνικη διάλεκτο καλώς ορίσατε. . Με το που κατεβαίνουμε από το πούλμαν μας συνεπήρε η μυρωδιά ξύλου από τζάκι. Τα σπίτια ολόασπρα , αφού φημίζεται η περιοχή για την παρασκευή ασβέστη και οι στέγες με ψαρόπλακες. Γευματίσαμε στην ταβέρνα του χωριού δοκιμάζοντας γεύσεις με βάση από κάστανο. Όπως ρεβίθια με κάστανο, χοιρινό με κάστανο, αγριογούρουνο, και τόσα άλλα. Περιπλανηθήκαμε στο χωριό , μας φίλεψαν κάστανα και λουλούδια με πολύ ευχαρίστηση οι λιγοστοί μα φιλόξενοι κάτοικοι.

Ο Λευτέρης Δρανδακης δεν σταμάτησε να αποθανατίζει διαρκώς με την φωτο-γραφική του μηχανή ενώ τον ακλουθούσε ευχάριστα κάνοντας το ίδιο και η Άννα Φιλιώτη. Οι κυρίες Παπαμαρκάκη , Μαραγκουδάκη, Λίτινα μάζεψαν άγρια κυκλά-μινα, ενώ η Βιβή Γλεντζή μαζί με το ζεύγος Θ.Νεονάκη και τη κα Μπαρμπουνη μας καθυστέρησαν ευχάριστα λόγω αγοράς κάστανων.

Αφήσαμε την ωραία Καστάνιτσα σκαρφαλώνοντας περί τα 1500 μέτρα και εν συνεχεία μετά από 20 λεπτά βγήκαμε στον αμαξωτό προς Αγ. Πέτρο Κυνουρίας. Δεν μπορεί κανείς να περιγράψει την ευχαρίστηση των οφθαλμών μας από τις εναλλαγές της φύσης , εν μέσω πηγών, πλατάνων κά. Φοβούμενοι μήπως κλείσει η Μονή επισκεφτήκαμε πρώτα το μοναστήρι της Παναγίας Μαλεβής.Αφού προσκυνήσαμε με ευλάβεια και εναποθέσαμε για μία ακόμη φορά τις ελπίδες μας στην Παναγία μας , ο πρόεδρος προσέφερε ένα πιάτο με τους Αγ. Τέσσερις Νεομάρτυρες και την Παναγία των Μυριοκεφάλων στην Καθηγουμένη καθώς και το βιβλίο Αρκάδι μπουρλοτιέρης των ψυχών. Φεύγοντας η γερόντισσα μας πρόσφερε άρτο και ατομικά μύρο με λαδάκι.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με απογευματινή επίσκεψη στο χωριό Αγ. Πέτρος Κυνουρίας για καφεδάκι. Επισκεφτήκαμε την εκκλησία του χωριού ενώ προσκυνήσαμε λείψανα του Αγ. Νείλου τοπικού Αγίου.

Επιστρέψαμε γεμάτοι από όμορφες παραστάσεις, ιστορικές και αρχαιολογικές αναζητήσεις, θρησκευτικές αγαλλιάσεις, συμπληρώνοντας για ακόμη φορά το βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου μας ως μια από τις καλύτερες πνευματικές εξορμήσεις,
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ