ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

"Παλαμήδειος Άθλος": Λαμπαδηδρομία και ανάβαση στο θρυλικό κάστρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:38:00 π.μ. | |
"Παλαμήδειος Άθλος": Λαμπαδηδρομία και ανάβαση στο θρυλικό κάστρο
Το Ναύπλιο τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, το τριήμερο 23 – 25 Νοεμβρίου για την 196η επέτειο της Αλωσης του Παλαμηδίου και της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό, που γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, με διάφορες εκδηλώσεις.

Ηταν η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Ελληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Στέψη του Σταϊκόπουλου και λαμπαδηδρομία

Για άλλη μια χρονιά, ο Δήμος Ναυπλιέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις. 

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου θα γίνει στέψη του Ανδριάντα του πορθητή Στάϊκου Σταϊκόπουλου από μαθητές και μαθήτριες.

Το Σάββατο 24/11 θα γίνει Λαμπαδηδρομία στο Κάστρο του Παλαμηδίου από το άγαλμα Στάϊκου Σταϊκόπουλου. Η πορεία των Λαμπαδηδρόμων θα ξεκινήσει στις 16.30 από τις εγκαταστάσεις του «ΦΟΥΓΑΡΟΥ», και από εκεί με σημεία διαδρομής και συμβολισμού -το Στρατόπεδο και το Λιοντάρι των Βαυαρών-, θα φτάσουν στο άγαλμα του Σταϊκόπουλου, από όπου με τη δύση του ηλίου, στις 17.15, θα ξεκινήσει η άνοδος στο κάστρο του Παλαμηδίου, από την είσοδο της 25ης Μαρτίου. Οταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος φτάσει στην κορυφή του κάστρου, στις 17. 45, και θα ανάψει τον βωμό, θα σβήσουν τα φώτα του κάστρου και θα αφεθούν στον ουρανό 196 φαναράκια που συμβολίζουν την χρονολογία από την απελευθέρωση της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, από το δημαρχείο θα μεταφερθεί στο Παλαμήδι το πορτραίτο του πορθητή Στάϊκου Σταϊκόπουλου. Στις 11.30 π.μ. θα είναι η επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Ανδρέα, στο Φρούριο, στις 12.00 το μεσημέρι η επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του πορθητή Στάϊκου Σταϊκόπουλου και στις 12.45 θα ξεκινήσει ο «Παλαμήδειος Αθλος».

«Παλαμήδειος άθλος»

Ή αλλιώς, Nafplio Castle Run, που διοργανώνεται για 4η χρονιά, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Ναυπλίου.

«Φέτος, συμμετέχουν 2.000 δρομείς, εκ των οποίων οι 350 θα τρέξουν στο ‘Nafplio Castle Run', 300 στα 10 χλμ., 600 στα 3 χλμ. και 750 στο 1,5 χλμ. junior run» ενημερώνει ο γενικός διευθυντής του Nafplio Castle Run Ευάγγελος Παπαποστόλου.

Ο ίδιος επισημαίνει και την ημερίδα – δημοσιογραφική διάσκεψη, με την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/11, για το Μάρκετινγκ της πόλης του Ναυπλίου με τίτλο «Media Day – Branding The City of Nafplio»». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο «ΦΟΥΓΑΡΟ», όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί η πρόταση για το λογότυπο του Δήμου Ναυπλιέων με τίτλο: Ναύπλιο 365 μέρες τον χρόνο – ιδέα, λογική, το μήνυμα».

Στο Ανάπλι


Στο Ανάπλι, όπως συνηθίζουν να λένε το Ναύπλιο, η Παλιά Πόλη χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, ξεχωρίζει με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Χαλαρωτικές βόλτες στα δρομάκια με τις μπουκαμβίλιες, τα καταστήματα, τα όμορφα καφέ μπαρ και τις ταβέρνες.

Πέρασμα από την ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου -την Πλατεία Συντάγματος- περιτριγυρισμένη από σημαντικά κτίρια όπως, η Ενετική Αποθήκη του Στόλου (σ.σ. στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο), το Βουλευτικό (πρώην τζαμί του Αγά-πασά που στέγασε τη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας) και το πρώην Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό πια ως Τριανόν.

Είναι και η πλατεία Φιλελλήνων με το μνημείο των Γάλλων φιλελλήνων, η πλατεία Τριών Ναυάρχων με ιστορικά μνημεία (στο μέσο της πλατείας βρίσκεται το ταφικό μνημείο με τα οστά του Δημήτριου Yψηλάντη), αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια (Δημαρχείο, Κυβερνείο ή «Παλατάκι» κ.ά.) και ανδριάντες (του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Οθωνα) κ.ά.

Ο δε «Mεγάλος Δρόμος» (σημερινή οδός Bασιλέως Kωνσταντίνου) αποτελεί σημείο αναφοράς στην Παλιά Πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στην Πλατεία Συντάγματος.
Παλαμήδι

Tο φρούριο του Παλαμηδιού, διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, και οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Χτισμένο στον ομώνυμο λόφο, ύψους 216 μέτρων, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και ελέγχει τον Αργολικό κόλπο, εκτός από σπουδαίο φρούριο, αποτέλεσε και τόπο φυλακών. Tο 1833 στον προμαχώνα του Mιλτιάδη πιθανότατα, φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης, με τη δήθεν κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Στο Παλαμήδι φτάνετε είτε με αυτοκίνητο που καταλήγει στην ανατολική του πύλη, είτε με τα πόδια από τη γνωστή κλίμακα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του. H κλίμακα αυτή, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια -γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη-, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια (857) και κατασκευάστηκε την εποχή του Οθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι.

*NAFLIO CASTLE RUN, «Παλαμήδειος Αθλος» την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, αθλητικό δρομικό γεγονός, που περιλαμβάνει τον μοναδικό αγώνα στην Ελλάδα με αγωνιστική ανάβαση Κάστρου! Ο «Παλαμήδειος Αθλος» των 5 χλμ., θα ξεκινήσει στις 12.45, και αποτελείται από το πρώτο μέρος (850μ. με απότομη ανωφέρεια) με την ανάβαση στο ιστορικό κάστρο από τα 999 σκαλοπάτια και τη διάσχιση του κάστρου και στη συνέχεια, συνδυάζεται με 4,15 κατηφορικά χιλιόμετρα, μέσω της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής, μέχρι τον τερματισμό στο κέντρο του Ναυπλίου. Επίσης, θα γίνουν αγώνες σε επίπεδη και εύκολη διαδρομή των 10χλμ. (ώρα έναρξης 09.30 π.μ.), 3 χλμ. (έναρξη 10.45 π.μ.) και 1,5 χλμ. junior run (έναρξη 11.30 π.μ.). Οι απονομές θα γίνονται μεταξύ 11.00 – 13.00 (www.nafpliocastlerun.gr).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ