ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Δ.Κωστούρος: Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:44:00 μ.μ. | |
Δ.Κωστούρος: Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια
Κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης θα μας βρίσκει δυναμικά απέναντι, με κύριο όπλο το πολυεπίπεδο έργο μας που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο, δημιουργώντας προοπτική και αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον.

Σε οποιοδήποτε δημοκρατικό συλλογικό όργανο, ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης επιβάλλει και τον έλεγχο της πλειοψηφίας και την κριτική των πολιτικών της, αυτό είναι σαφές και μάλιστα επιβάλλεται στις υγιείς δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή όμως η θεσμική «υποχρέωση» της κάθε αντιπολίτευσης, σε καμία περίπτωση δεν της δίνει το δικαίωμα να παραποιεί την αλήθεια και να ολισθαίνει στον επικίνδυνο δρόμο της παραπληροφόρησης. Και αυτό ακριβώς έκανε η αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Απολογισμού Χρήσης του 2017, στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Είναι εξάλλου γνωστή η εδώ και καιρό εξελισσόμενη προσπάθεια της δημοτικής αντιπολίτευσης, να θέσει θέματα οικονομικής διαχείρισης στο Δήμο Ναυπλιέων.

Δυστυχώς όμως για τους εμπνευστές αυτής της τακτικής όταν μιλάμε για οικονομικά μεγέθη, μιλάμε για αριθμούς και οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια!! Και για να γίνουμε εντελώς σαφείς, παραθέτουμε τι ακριβώς λένε οι αριθμοί, όπως αυτοί καταγράφονται στην σχετική εισήγηση των ορκωτών λογιστών:

– Το συνολικό πλεόνασμα στην χρήση 2017 παρουσιάζει αύξηση κατά το ποσόν €714.232,38 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος εξακολουθεί να παρουσιάζει μία σταθερή και ανοδική πορεία ως προς τα ετήσια πλεονάσματα του, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζεται και το κοινωνικό του πρόσωπο απέναντι στους Δημότες του.

– Οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές κατά την λήξη της χρήσης ανέρχονται στο ποσό € 446.627,23 και παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά το ποσό € 547.254,35 η σε ποσοστό 55,06%.

– Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου στις 31.12.2017 ανέρχονται στο ποσό € 1.872.728,26 και παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την περασμένη χρήση κατά το ποσό € 577.050,93.

– Τα πάγιου χαρακτήρα στοιχεία αυξήθηκαν στην χρήση του 2017 κατά το ποσόν €885.037,60 (σε σύγκριση με την περασμένη χρήση).

– Οι απαιτήσεις του Δήμου από εισπρακτέα έσοδα, ανήλθαν στις 31.12.2017 στο ποσόν € 9.308.213,83 παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση κατά το ποσόν €647.281,20.

– Τα υπό εκτέλεση έργα τα οποία στις 31.12.2017 ευρίσκοντο σε εξέλιξη παρουσιάζονται αυξημένα κατά το ποσό € 324.866,81.

– Τα συνολικά έσοδα του Δήμου στην χρήση 2017 παρουσιάζονται αυξημένα κατά το ποσόν €637.014,79.

Αυτή είναι η πραγματικότητα αναφορικά με την οικονομική διαχείριση και πορεία του Δήμου Ναυπλιέων, υπό την παρούσα Δημοτική Αρχή. Να θυμηθούμε και λίγο υπό ποιες συνθήκες επιτεύχθηκαν αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα (γιατί έχει και αυτό τεράστια αξία και σημεσία);;

– Μέσα στην χειρότερη, από πλευράς οικονομικών συνθηκών, περίοδο που βίωσε η χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Με τη χρηματοδότηση του Δήμου να είναι μειωμένη πάνω από 65%.

– Με την επιχορήγηση ΣΑΤΑ να είναι 20 έως 25 φορές μικρότερη.

– Όταν το 50% των συμπολιτών αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, άρα και τα ανταποδοτικά προς το Δήμο τέλη.

Μέσα σε αυτό περιβάλλον και υπό αυτές τις συνθήκες, παράλληλα ο Δήμος:

– Συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές Εκθέσεις Τουρισμού (Νέα Υόρκη, Μόσχα , Λονδίνο Θεσσαλονίκη, Αθήνα τιμώμενος Δήμος) προβάλλοντας και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν του τόπου μας.
– Δημιουργεί κοινωνικό δίκτυο προστασίας των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, με κοινωνικό φροντιστήριο-φαρμακείο – ιατρείο κ.α
– Διεξάγει προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους δωρεάν.
– Μοιράζει τρόφιμα δωρεάν σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
– Ξεκινάει να λειτουργεί Κ.Ε.Π. ευπαθών ομάδων.
– Δημιουργεί καινούργια αθλητικά γεγονότα που τονώνουν την τουριστική κίνηση και παράλληλα προβάλλουν διεθνώς πλέον το όνομα του.
– Υλοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις και έργα υποδομής μέχρι και στον τελευταίο οικισμό του Δήμου μας.
– Πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου πολιτιστικές του εκδηλώσεις, που έχουν ανεβάσει σε άλλο επίπεδο το Ναύπλιο και τις οποίες οι συνδημότες μας τις απολαμβάνουν εντελώς δωρεάν.
– Έχει γίνει ασπίδα αρωγός σε όλους τους Συλλόγους που λειτουργούν εντός των ορίων του, ενισχύοντας τη δράση τους ποικιλοτρόπως.

Και όλα αυτά χωρίς ο Δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο.

Και τι λέει για όλα αυτά η δημοτική αντιπολίτευση; Η απάντηση είναι η ΔΕΥΑΝ και το Ίδρυμα Μαρίας Ράδου έχουν οφειλές.

Και επειδή τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο και οι (γνωστές σε αυτούς που ασχολούνται με τα δημοτικά μας πράγματα) αλήθειες πρέπει να ακούγονται, να διευκρινίσουμε και τα εξής:

– Είναι γνωστό ότι η ΔΕΥΑΝ είναι Δημοτική Επιχείρηση, με μοναδικό έσοδο τις συνδρομές των ωφελουμένων. Παρουσιάζει λοιπόν έλλειμμα περίπου 650.000€, όταν (όπως όλοι γνωρίζουν επαναλαμβάνουμε) είναι γνωστό ότι οι οφειλές των πολιτών στην επιχείρηση ξεπερνούν τα 5.000.000€

– Το Ίδρυμα Μαρίας Ράδου (Γηροκομείο) ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Δήμος δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα οικονομικής επιχορήγησής του και τα μόνα του έσοδα είναι τα χρήματα που πληρώνουν οι ηλικιωμένοι. Τα 5 τελευταία χρόνια έχουν πληρωθεί για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 300.000€ οφειλές οι οποίες προέρχονται από προηγούμενες δεκαετίες. Από τη σύστασή του Ιδρύματος, παρουσιάζεται έλλειμμα κατά ένα μεγάλο ποσό μηνιαίως.

Και για να καταλήξουμε, θα συνιστούσαμε στη δημοτική μας αντιπολίτευση να αρχίσει να σέβεται το θεσμικό της ρόλο, σταματώντας τη συστηματική παραποίηση της αλήθειας, τακτική που καθόλου δεν την τιμά. Καλοδεχούμενη η κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις επίσης, όταν αυτές είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες και συμβάλλουν στο γενικό καλό. Κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης όμως θα μας βρίσκει δυναμικά απέναντι, με κύριο όπλο το πολυεπίπεδο έργο μας που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο, δημιουργώντας προοπτική και αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ