Ζωντανά 9 με 11 η εκπομπή "Μαζί"
με την Αλεξία Δρίτσα


Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018

Ο Πύργος της Πίζας... ισιώνει (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:44:00 π.μ. |
Ο Πύργος της Πίζας... ισιώνει (βίντεο)
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας γέρνει λιγότερο. Εδώ και χρόνια μηχανικοί κάνουν επανορθωτικές εργασίες που απέδωσαν ταχύτερα από το αναμενόμενο.


Η κλίση που έκανε τον Πύργο ένα από τα διασημότερα μνημεία στον κόσμο μειώθηκε κατά τέσσερα εκατοστά κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.

Ο Ρομπέρτο Τσέλα, τεχνικός διευθυντής της Opera della Primaziale Pisana εξηγεί: «Αυτό που συνέβη μοιάζει να είναι ότι ο Πύργος αντέδρασε λες και λείπει γη από την αντίθετη πλευρά του λόφου και αυτό ώθησε το κτίσμα να ισιώσει. Η Επιτροπή είχε κάνει την πρόβλεψη ότι θα υπήρχε ανάσχεση της κλίσης σε 15 χρόνια αλλά ο Πύργος ανακάμπτει και μπορούμε να πούμε ότι τώρα είναι σχεδόν σταθερός.»

Οι εργασίες για την μείωση της κλίσης ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν πια η κλίση είχε ξεπεράσει τις 5 μοίρες.

Τότε, ο φόβος για την ασφάλεια είχε οδηγήσει σε κλείσιμο του Πύργου επί πάνω από μία δεκαετία. Οι επανορθωτικές εργασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η κλίση κατά 45 εκατοστά ως το 2001.

Πλέον, ο ύψους 55,86 μ. Πύργος που άρχισε να κατασκευάζεται το 1173 είναι πιο σταθερός από ό,τι περίμενε η τεχνική ομάδα αποκατάστασης.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ