ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Γ. Μανιάτης: Οι δημοκρατίες πεθαίνουν από δημαγωγούς, λαϊκιστές και συνωμοσιολόγους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:31:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Οι δημοκρατίες πεθαίνουν από δημαγωγούς, λαϊκιστές και συνωμοσιολόγους
Συνέντευξή στην Εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Πολύ στην επικαιρότητα είσαι τελευταία. Τη μια καταγγέλεις την εξαγορά από την ΔΕΗ εταιρείας που ανήκε στον αντιπρόεδρο του Ζάεφ, την άλλη αποκαλύπτεις το σκάνδαλο των 600.000.000€ στην παραχώρηση του «Ελ. Βενιζέλος», την τρίτη μας λες για το Θριάσιο. Είσαι ο Σέρλοκ Χολμς του Κοινοβουλίου ή πιστεύεις ότι πράγματι θα βγει κάτι απ' αυτές τις τρεις υποθέσεις;

Και οι τρεις υποθέσεις αφορούν στο εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Υπάρχουν πράξεις και υπογραφές, που συνιστούν όχι απλά υπόνοιες, αλλά κραυγαλέες αποδείξεις βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Είναι καθήκον μου, ως εκπροσώπου των πολιτών στο εθνικό Κοινοβούλιο, να φέρω στο φως σκανδαλώδεις συμβάσεις και να αποκαλύψω αυτούς που με τις πολιτικές τους αποφάσεις έβλαψαν τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Εξαιρετικός ο Σέρλοκ Χόλμς πάντως, ειδικά όταν λέει πως όταν έχεις αποκλείσει το αδύνατο, αυτό που μένει, όσο απίθανο κι αν φαίνεται, είναι η αλήθεια. Κι εδώ βρισκόμαστε τώρα, μ’ αυτή την απίθανη κυβέρνηση που έχουμε.

Υπάρχουν περιθώρια δημοσκοπικής ανάκαμψης για το ΚΙΝ.ΑΛ; Γιατί φαίνεται πως η δυναμική που ανέπτυξε μετά τις εσωκομματικές εκλογές έχει μειωθεί σημαντικά.

Το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. κάνει τη δουλειά του κι εμείς τη δική μας. Πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, για να είναι ορατή στην κοινωνία η δική μας προοδευτική προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης. Η πρόεδρός μας μόλις ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη περιοδεία και η πορεία προς την κοινωνία συνεχίζεται. Πρέπει να ξανακερδίσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις, το κεντροαριστερό ακροατήριο μας, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εκφράσουμε την κοινή λογική και τα προβλήματα και τις αγωνίες των σημερινών μη προνομιούχων. Θέλει δουλειά η εμπιστοσύνη, αλλά είμαι αισιόδοξος πως στην κάλπη, το διψήφιο ποσοστό που θα πάρουμε, θα μας δώσει τη δύναμη να είμαστε ο ρυθμιστικός παράγοντας μετά τις εκλογές, για αλλαγή πολιτικής και πολιτική αλλαγή.
Είσαι υπέρ μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές;

Είμαι υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, με αρχές και αξίες, στη βάση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, της γεωπολιτικής μας αναβάθμισης και της στήριξης ενός ισχυρού Κράτους Πρόνοιας, για μια Ελλάδα της αξιοπιστίας, της αξιοπρέπειας και της απόκτησης και πάλι της εθνικής αυτοπεποίθησης, μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα της κυβέρνησης πρέπει να τεθεί στους Α. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι θα ερωτηθούν από μας εάν θα αποδεχθούν το προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, με βάση το οποίο οι πολίτες θα μας δώσουν την ισχυρή εντολή να είμαστε ο ρυθμιστής των εξελίξεων, ο άλλος πόλος.

Πώς εισπράττεις τις εξελίξεις γύρω από τον Παπαντωνίου;

Ο Γ. Παπαντωνίου διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ το 2007 και η δικαιοσύνη διερευνά τις ροές μαύρου χρήματος με το ν.4022/2011 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Γ. Παπανδρέου. Τα όποια φαινόμενα διαφθοράς δεν ακουμπούν τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της Δημοκρατικής Παράταξης, που έχουν δώσει την ψυχή τους για να προσφέρουν στον τόπο. Όλα στο φως. Η δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της και οι ευθύνες να αποδοθούν. Θυμίζω πάντως, ότι επί Κ. Σημίτη, η χώρα μπήκε στο ευρώ, η Κύπρος στην Ε.Ε. κι έγινε η πιο σοβαρή προσπάθεια της Μεταπολίτευσης να λυθεί το ασφαλιστικό, ώστε να μη χρεοκοπήσει η χώρα, όπως τελικά συνέβη το 2009 με ευθύνες των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή.
Θεωρείς ότι μετά και τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν όσον αφορά στην Εξεταστική για την Υγεία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή ενόψει εκλογών, όπως προανήγγειλε ο κ. Πολάκης;

Όπως θα έλεγε και ο Μάο «κατασκευάζουν χάρτινες τίγρεις». Να πουλήσουν το παραμύθι της κάθαρσης, για να κρύψουν το απόλυτο αδιέξοδο, στο οποίο εγκλώβισαν τη δημόσια υγεία. Ο Α. Τσίπρας με τον Π. Πολάκη και πολλούς άλλους όμοιούς τους, θα μετατρέψουν τη χώρα το επόμενο διάστημα σ’ ένα τεράστιο Κολοσσαίο, με ανθρωποφαγίες στην υπηρεσία του κυνικού τους στόχου, να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε τρόπο, σε βάρος ακόμη και των εθνικών συμφερόντων. Αντί ο κ. Πολάκης να ασχολείται με την προαναγγελία αποφάσεων της δικαιοσύνης, ας ασχοληθεί με τους καρκινοπαθείς, που περιμένουν για μήνες σε λίστες αναμονής για φάρμακα που δεν παρέχονται πλέον, ώστε να βγαίνουν τα κυβερνητικά υπερπλεονάσματα. Αυτό είναι εθνική ντροπή.
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος σου ως κυβερνητικό στέλεχος;

Έπρεπε να τρέξω με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Ζητώ πάντα από τους πολίτες να με κρίνουν με τον πιο αυστηρό τρόπο. Σίγουρα, σε στενά ψηφοθηρικό επίπεδο έκανα λάθος που ούτε «στρατό» έφτιαξα, ούτε «σύστημα». Καλώς ή κακώς, είμαι ένας «μοναχόλυκος» στην πολιτική. Δούλεψα για την ουσία κι όχι για την εξουσία. Το ίδιο πάντως θα έκανα και τώρα. Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια, όταν αισθάνομαι ότι το αποτέλεσμα των πράξεών μου είναι χρήσιμο για την πατρίδα και τους ανθρώπους που αγαπώ. 

Θα σε ενδιέφερε η Ευρωβουλή;

Δεν με έχει απασχολήσει κάτι τέτοιο. Πάντως θεωρώ ότι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια εξαιρετική πρόκληση για κάθε πολιτικό, πολύ περισσότερο τώρα με τις ακροδεξιές απόψεις που έχουν αρχίσει να επικρατούν και τις θύελλες αντιευρωπαϊσμού που έχουν εμφανιστεί. Η Ευρώπη, μια άλλη προοδευτική Ευρώπη, είναι το σπίτι μας. Είμαι αφοσιωμένος στους πολίτες της Αργολίδας που εκπροσωπώ, και μου αρέσει που κάθε Παρασκευή μέχρι Κυριακή συζητώ μαζί τους στις λαϊκές αγορές, τα καφενεία, τις διάφορες εκδηλώσεις.

 Το φλερτ του Ραγκούση με τον ΣΥΡΙΖΑ πώς το βλέπεις;

Ασχολούμαι με σοβαρότερα πράγματα.
 Έχεις κάποιο χόμπι για να ξεχνιέσαι;

Διάβασμα, κολύμπι, σινεμά και θέατρο.
10. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου μέχρι σήμερα στην πολιτική;
Όταν το βράδυ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, η Χρυσή Αυγή κέρδισε στην Αργολίδα την 3η έδρα από το ΠΑΣΟΚ. Συνειδητοποιήσαμε όλοι, με πρώτον εμένα, ότι η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός, έχουν εισχωρήσει βαθιά στο σώμα μιας απελπισμένης κοινωνίας. Ευτυχώς, το Σεπτέμβριο, οι Δημοκράτες πολίτες αντέδρασαν θετικά. Όμως, με αφορμή ανάλογες εξελίξεις σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουμε ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας, γιατί σήμερα οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν από λοχίες και τανκς, αλλά από το δηλητήριο της αμφισβήτησης της ίδιας της ύπαρξής τους από δημαγωγούς, λαϊκιστές και συνωμοσιολόγους.
Τι μουσική ακούς; Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

Ροκ, τζαζ, σόουλ, και φυσικά ελληνική. Από Τζιμ Μόρισον και Ντορς, έως Μάιλς Ντέιβις, Αρίθα Φράνκλιν, Στέλιο, Αργυρό, Γιώργο Μαργαρίτη. Όταν μπορώ χορεύω το «Εγώ είμαι αετός κι εσύ είσαι τα φτερά μου».
Πότε έκλαψες τελευταία φορά;

Όταν πέθανε η μάνα μου.

Πιτσιρικάς τι ήθελες να γίνεις;

Φορτηγατζής, να γυρίσω όλο τον κόσμο. Την πάτησα όμως, γιατί ήμουν καλός μαθητής στο σχολείο και οι καθηγητές με παρέσυραν να σπουδάσω.

Διδάσκεις κανονικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου είσαι καθηγητής;

Βεβαίως. Μάλιστα, μου αρέσει που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους φοιτητές μου και για τα δύο μαθήματα που διδάσκω, το «Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα» και το «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος & Ενέργειας». Οι ώρες μου στο Πανεπιστήμιο τα πρωινά της Δευτέρας, είναι το οξυγόνο μου για την υπόλοιπη εβδομάδα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ