ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Υπερυπολογιστής στη Μπολόνια στην υπηρεσία των καιρικών προγνώσεων (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:30:00 μ.μ. |
Υπερυπολογιστής στη Μπολόνια στην υπηρεσία των καιρικών προγνώσεων (βίντεο)
Μετεωρολόγοι και επιστήμονες από ολόκληρη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν σε ένα παλιό καπνεργοστάσιο στη Μπολόνια, όπου εγκαταστάθηκε ο νέος μετεωρολογικός υπερυπολογιστής.


Με τη βοήθειά του οι προγνώσεις θα είναι και πιο ακριβείς και θα βλέπουν πιο μακριά στο μέλλον. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων ECMWF, πρόκειται για ένα άλμα προς τα εμπρός.

«Θέλουμε πραγματικά να ωθήσουμε την επιστήμη, να ωθήσουμε την υπολογιστική ισχύ, ώστε να μπορούμε να δούμε αν αυτό το θερμό κύμα ή αν εκείνο το ψυχρό κύμα θα έρθει στην Ευρώπη στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες. Δεν θα είναι κάτι εύκολο, όμως είναι μια πρόκληση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε», λέει η γενική διευθύντρια του ECMWF Φλοράνς Ραμπιέ.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως όσο πιο έγκαιρη και πιο έγκυρη είναι η μετεωρολογική πρόγνωση τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επαρκούς προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη, όπως ένα απρόσμενο κύμα ψύχους στην Ισπανία ή μια σφοδρή καταιγίδα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τη Ραμπιέ, «το ζητούμενο είναι να σωθούν ζωές και περιουσίες. Για παράδειγμα, αν μπορέσουμε να δούμε εκ των προτέρων ένα θερμό κύμα, τόσο οι πολίτες όσο και οι αρχές μπορούν να συστήσουν κλιματιζόμενους χώρους και να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τον κόσμο».

Η εγκατάσταση στη Μπολόνια θα αποτελείται από τρεις με τέσσερις δομές που θα φιλοξενούν τον υπερυπολογιστή, συστήματα ψύξης, παροχές ρεύματος και σέρβερς.

Μιλάμε για τη συνδυαστική ισχύ πάρα πολλών φορητών υπολογιστών ή, όπως εξηγεί ο διευθυντής Πληροφορικής της ECMWF Μάρτιν Πάλκοβιτς, «εκατοντάδων χιλιάδων έως εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών. Αυτή είναι η επίδοση που πρέπει να εξομοιώσουμε, ώστε να ανταποκριθούμε σε κάτι τόσο περίπλοκο όσο μια μετεωρολογική πρόγνωση».

Η όλη εγκατάσταση κόστισε περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ.

«Όταν επενδύεις ένα ευρώ σε έναν υπερυπολογιστή, η εξοικονόμηση χρημάτων και το όφελος για την κοινωνία είναι 12 φορές η επένδυση. Είναι το ίδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία για τη χρησιμότητα αυτής της επένδυσης», επισημαίνει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της γαλλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Météo-France Ζαν-Μαρκ Λακάβ.

Μέχρι το τέλος του 2020 η Μπολόνια θα έχει γίνει το ευρωπαϊκό κέντρο για τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Μέσω της εισαγωγής του νέου υπερυπολογιστή, οι πολίτες στην Ευρώπη θα μπορούν να σχεδιάζουν την καθημερινότητά τους σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ενώ οι κυβερνήσεις θα βελτιώσουν τα συστήματα προειδοποίησης και τα μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ