ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Με επιτυχία ο διαγωνισμός της 17ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας των Φυσικών Επιστημών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:09:00 π.μ. | |

Με επιτυχία ο διαγωνισμός της 17ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας των Φυσικών Επιστημών στην Αργολίδα
Το  Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018  πραγματοποιήθηκε  στο χώρο του ΕΚΦΕ Αργολίδας  ο  τοπικός  διαγωνισμός  της 17ης  Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας των Φυσικών Επιστημών( European Union Science Olympiad ) -  EUSO 2019 .

Ο διαγωνισμός  πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις : τοπικός (σε επίπεδο νομού) , εθνικό ( για κάθε χώρα )  και  πανευρωπαϊκό .
Είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική - Χημεία - Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών που επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα
Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές  διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση  δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή  πειραματικών  μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης.
Η Ελλάδα συμμετέχει από το 2006  και έχει  κατακτήσει αργυρά μετάλλια :
-Στην 7η Ευρωπαϊκή  Ολυμπιάδα-EUSO 2009 (η ομάδα μαθητών του Κολεγίου Ψυχικού )
-Στην 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2010 (η ομάδα του Α΄ Αρσακείου  Τοσιτσείου ΓΕΛ Εκάλης )
-Στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2014 (οι ομάδες  της Σχολής Μωραΐτη και 3ου  ΓΕΛ Σερρών )
-Στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα-EUSO 2016 (η ομάδα του Κολεγίου Αθηνών)
Στη  χώρα μας  σε  επίπεδο νομού ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το αντίστοιχο   ΕΚΦΕ  και  πανελλαδικά από την ΠΑΝΕΚΦΕ . Ο  Πανευρωπαϊκός φέτος  θα γίνει στη  Αλμάδα της Πορτογαλίας, από 4 έως 11 Μαΐου 2019
Η Αργολίδα  συμμετέχει από το 2013 . Φέτος , στον τοπικό ,  συμμετείχαν τέσσερα  λύκεια  του νομού μας με αντίστοιχες τριμελείς ομάδες . Προκρίθηκε η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου για να συμμετάσχει στον Πανελλήνιο που θα πραγματοποιηθεί , στην Αθήνα , το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 .
Οι  μαθητές που εμπλέκονται στη διαδικασία της προετοιμασίας  και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη αφού  καλούνται  να αξιοποιήσουν  όχι μόνο  τις  γνώσεις τους  αλλά  και την  παρατηρητικότητα  τους  , να αναπτύξουν δεξιότητες για  να  επιλύσουν προβλήματα που μπορεί  να ανακύψουν , να συνεργασθούν (  επιμερίζοντας  αρμοδιότητες  , άλλος χειρίζεται  καλά  το μικροσκόπιο  , άλλος  κάνει καλές  γραφικές  παραστάσεις κλπ ) για  να ολοκληρώσουν την διαδικασία , μαθαίνουν  την σημαντικότητα  να διαβάζεις  με  προσοχή  και να ακολουθείς τις οδηγίες που σου  δίνονται καθότι  τα  πειράματα κατά κανόνα είναι  πρωτότυπα και σε πεδία που είναι πέρα από την ύλη που έχουν ήδη διδαχθεί .
Όλα αυτά  κάνουν τους μαθητές  που συμμετέχουν  στην διαδικασία  να  φεύγουν ενθουσιασμένοι από την ξεχωριστή αυτή  εμπειρία τους και  να συνειδητοποιούν την σημαντικότητα  της πειραματικής διαδικασίας στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
Η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αργολίδας , Κλεοπάτρα Μανουσάκη , ευχαριστεί  τους συναδέλφους  που με προθυμία θυσίασαν τον  ελεύθερο χρόνο τους για να προετοιμάσουν τις ομάδες  για τον διαγωνισμό και ιδιαιτέρως τους συναδέλφους Ελπιδοφόρου Νίκο και Σταθόγιαννη Μαρία οι οποίοι βοήθησαν σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας των θεμάτων . Συγχαίρει όλους τους μαθητές  για το πνεύμα συνεργασίας , την υπευθυνότητα που επέδειξαν κατά την διαδικασία της πειραματικής δραστηριότητας αλλά και την αγάπη τους για τις φυσικές επιστήμες που αποτέλεσε το κίνητρο για τη συμμετοχή τους .

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ