ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Αργολίδα: Επιφυλακτικοί οι παραγωγοί στην προοπτική δημιουργίας οικοτεχνίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:30:00 π.μ. | |
Αργολίδα: Επιφυλακτικοί οι παραγωγοί στην προοπτική δημιουργίας οικοτεχνίας
 Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι παραγωγοί της Αργολίδας απέναντι στην προοπτική της δημιουργίας οικοτεχνίας, προκειμένου να αξιοποιήσουν και με άλλους τρόπους τα προϊόντα που παράγουν. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που εγκρίθηκε δεν ξεπερνά τις 30. 

Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Δημήτρης Στιβακτάκης, «το 2016 εγκρίθηκαν στην ΠΕ Αργολίδας 17 οικοτεχνίες, το 2017 9, ενώ το 2018 και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 13. Από αυτούς, για προσωπικούς τους λόγους, έχουν ζητήσει διαγραφή από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνιτών 4 μέχρι σήμερα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφική κατανομή των οικοτεχνιών, αφού οι περισσότερες, και πιο συγκεκριμένα οι 10, έχουν έδρα την Αρχαία Επίδαυρο, ενώ 6 βρίσκονται στο Μαλανδρένι. Οι υπόλοιπες έχουν έδρες σε διάφορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας.

Συγκεντρωτικά, στον Δήμο Ναυπλιέων υπάρχουν 6 οικοτεχνίες, στον Δήμο Άργους-Μυκηνών 14, στον Δήμο Επιδαύρου 12, ενώ 3 στον Δήμο Ερμιονίδας.
Τα προϊόντα, στα οποία δραστηριοποιούνται κυρίως οι οικοτεχνίες της περιοχής, είναι μεταποιημένες ελιές, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες και, δευτερευόντως, αποξηραμένα αρωματικά φυτά και χυμοί σε συσκευασίες έως 1 λίτρου.

Προοπτικές


Η τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιονίδας, Λιάνα Οικονόμου, που είχε πάρει την πρώτη άδεια οικοτεχνίας στην περιοχή, αναφερόμενη στα προβλήματα που συνάντησε από την ημέρα που ξεκίνησε, δήλωσε: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα πολύ καλό μέτρο που, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να στηρίξει την αγροτική οικογένεια. Πρόσφατα, δόθηκε ακόμη ένα κίνητρο με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στη διάθεση των προϊόντων και από εδώ και πέρα θα μπορούν να διατίθενται σε όλη την Ελλάδα». 

Σημείωσε, ακόμα, πως «αυτό που φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το αρχικό κεφάλαιο, που απαιτείται για το ξεκίνημα μιας οικοτεχνίας και που φτάνει συνήθως τα 20.000 ευρώ. Φυσικά, όλα αυτά χρειάζονται, ώστε να μην είσαι εγκλωβισμένος επί 24ωρης βάσης στη βιοτεχνία».

Του Γιώργου Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ