Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018

Κούγιας: Φαρσοκωμωδία οι κατηγορίες για το κύκλωμα χρυσού - Αποφυλάκιση ενεχυροδανειστή (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:05:00 μ.μ. |
Κούγιας: Φαρσοκωμωδία  οι κατηγορίες για το κύκλωμα χρυσού - Αποφυλάκιση ενεχυροδανειστή (βίντεο)
Εντός της ημέρας αναμένεται η απόλυση των κατηγορουμένων που κρατούνται στις φυλακές για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού -μεταξύ αυτών και ο γνωστός ενεχυροδανειστής- μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη υπόθεση που φαίνεται ότι αποτέλεσε προχειροκατασκευή των διωκτικών αρχών.


Τις ραγδαίες εξελίξεις πυροδότηση η βεβαίωση των αρμόδιων αρχών ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δικογραφία δεν υπάρχει.

Συμφωνά με τους δικηγόρους των κατηγορούμενων που είχαν κριθήκαν προφυλακιστέοι, η ανακρίτρια έχει ήδη προχωρήσει σε ανάκληση της προσωρινής τους κράτησης. Όπως αναφέρουν, αναμένουν και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα προκείμενου εντός της ημέρας να ολοκληρωθεί η αποφυλάκιση.

Η εξέλιξη της υπόθεσης πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά ξεκίνησε όταν συνήγορος κατηγορουμένου, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έθεσε το θέμα του αν υπάρχει βεβαίωση στη δικογραφία από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το νόμο ότι οφείλονται δασμοί για την εξαγωγή, νόμιμη η παράνομη, στην Τουρκία.

Εισαγγελέας και ανακριτής απευθύνθηκαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, και η Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανέλαβε να απαντήσει, δίδοντας την απάντηση ότι στις εξαγωγές χρυσού δεν πληρώνονται δασμοί όταν οι εξαγωγές γίνονται στην Τουρκία.

Μετά ταύτα, ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του, και οι ανακριτικές αρχές θα αποφανθούν εντός της ημέρας.

Η παράλειψη της βεβαίωσης στη δικογραφία για τη λαθρεμπορία έχει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της υπόθεσης καθώς συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα σοβαρά αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ανακριτικές αρχές αναμένεται να προβούν σε απόλυση των κατηγορουμένων που κρατούνται, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης μελετά το θέμα μήπως και καταστεί δυνατόν να σωθεί κάτι από την υπόθεση που διαθέτει εκ των πραγμάτων, σοβαρές ενδείξεις παράνομης δράσης, αλλά η δικογραφία χτίστηκε με "τα πόδια".

Το θέμα με τη δικογραφία της λαθρεμπορίας χρυσού που βασίστηκε σε μάρτυρα, αντί για έγγραφο που απαιτεί ο νόμος, θέτει μείζονα θέματα νομιμότητας τόσο για τις αστυνομικές όσο και για τις δικαστικές αρχές που χειρίστηκαν το θέμα ενώ θίγονται θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου, την εμπιστοσύνη των πολιτών στις διωκτικές αρχές και το σοβαρότερο. Οδηγούν σε ατιμωρησία εκείνους, όπως τους μετέχοντες στο συγκεκριμένο κύκλωμα, με τα λάθη και τις τραγικές παραλείψεις των διωκτικών αρχών.

Κούγιας: «Φαρσοκωμωδία»


«Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία προς τιμήν της, μάς ανακοινώσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις. Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι» τόνισε ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Αλέξης Κούγιας.

«Αυτό είναι μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως δικαιοσύνη θα στραφεί σε βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία» πρόσθεσε.

Οι ανακριτικές Αρχές έχουν ήδη κινήσει χωρίς εντολή εισαγγελέα τις διαδικασίες για αποφυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή, δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Κούγιας, σημειώνοντας πως αυτό καταδεικνύει έμπρακτα πως δεν υφίσταται κατηγορία σε βάρος του.

Ο κ. Κούγιας επιβεβαίωσε από την πλευρά του το ρεπορτάζ ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν προβλέπουν επιβολή δασμών στις εξαγωγές σκραπ χρυσού προς την γειτονική χώρα, και συνεπώς δεν έχει τελεστεί λαθρεμπόριο.

Συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων

«Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα» σχολίασε από πλευράς του ο Δημήτρης Κακόγιαννος.

«Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλίκων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη» τόνισε ο Επαμεινώνδας Παπαδέας.

«Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφαλείας... Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ… Κλείνουμε με την εξής φράση: Ο μη γένοιτο επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό» σημείωσαν ο Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας.

Πηγή:skai.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ