ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Λιώνει τους πάγους στη Σιβηρία η κλιματική αλλαγή (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:37:00 μ.μ. | |
Λιώνει τους πάγους στη Σιβηρία η κλιματική αλλαγή (βίντεο)
Στην παγκόσμια πρωτεύουσα του ψύχους, την πόλη Γιακούτσκ της Σιβηρίας οι θερμοκρασίες επί τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο διατηρούνται υπό το μηδέν ενώ το χιόνι δεν λειώνει σχεδόν ποτέ. Είναι η πόλη με την μεγαλύτερη εδαφοκάλυψη από παγωμένο έδαφος.


Τα κτίρια της έχουν οικοδομηθεί λαμβάνοντάς υπόψη τη μορφολογία του εδάφους που μέχρι πρότινος θεωρείτο πως είχε μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ρωγμές και υποχωρήσεις θεμελίων όμως που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αποτελούν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει στη Σιβηρία.

Ο οικοδόμος Εντουάρ Ρομανόφ περιγράφει τι συμβαίνει: «Εδώ και δύο χρόνια, οι οικοδομές έχουν αρχίσει να παίρνουν κλίση και να βυθίζονται στο έδαφος. Αυτό το κτίριο πήρε κλίση περίπου 40 εκατοστών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πρόσοψη άρχισε να συρρικνώνεται ενώ οι υποστυλώσεις των θεμελίων αρχίζουν να καταρρέουν.»

Ο βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο Βλαντιμίρ Προκόπιεφ εξηγεί τη σημασία των αλλαγών που επιφέρει η υπερθέρμανση στην περιοχή: «Πλέον χρησιμοποιούμε υποστυλώσεις τουλάχιστον 16 μέτρων αντί 6 με 8. Είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί το γιατί η κλιματική αλλαγή έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου σε όλον τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη γινόμαστε μάρτυρες του ξηλώματος και τελικά της καταστροφής του πέρμαφροστ, του παγωμένου εδάφους.»

Την τελευταία δεκαετία η μέση θερμοκρασία στην περιοχή αυξήθηκε κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου που μελετά το παγωμένο έδαφος, το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στον κόσμο με αυτό το αντικείμενο.

Πηγή:gr.euronews.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ