Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018

Προσοχή: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. |
Προσοχή: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (33/2018) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που ισχύει από τη Δευτέρα 24-12-2018 μέχρι και την Πέμπτη 27-12-2018 και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (24-12-2018) επιδείνωση του καιρού από τα Βόρεια με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου το επόμενο διήμερο.


Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Κεντρική και τη Βόρεια χώρα. Στα πελάγη θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι.


Πιο αναλυτικά:

1. Την Τρίτη (25-12-2018) Χριστούγεννα 

Α. Χιονοπτώσεις αρχικά στα Ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, που γρήγορα θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μετρά) της Μακεδονίας, της Θράκης, τηςΗπείρου, της Θεσσαλίας, από το απόγευμα της Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου και από το βράδυ τα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Β. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.Γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στα Πελάγη.

Την Τέταρτη (26-12-2018)
Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ανατολικής και Νότιαςχώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400μετρά) της Ευβοίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Β. Από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης ενώ στις άλλες περιοχές θα σταματήσουν.Γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στοNότιο Αιγαίο.Δ. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

3. Στην Αττική ειδικότερα προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά από το απόγευμα της Τρίτης (25-12-2018) που κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως τηνΤέταρτη θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο(ενδεικτικό υψόμετρο 500 μετρά). Τα φαινόμενα από το βράδυ της Τέταρτης θα σταματήσουν.
4. Την Πέμπτη (27-12-18)Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Έντονα καιρικά φαινόμενα – Γενικές Οδηγίες Έντονα καιρικά φαινόμενα – Γενικές Οδηγίες
 Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

 Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

 Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

 Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τιςπαροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

 Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών,πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

 Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.Μόλις περάσει η κακοκαιρία

 Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημεςπροειδοποιήσεις ή συμβουλές.

 Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετεπιθανές ζημιές.Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

 Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

 Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικώνφαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι,βροχόπτωση κλπ.).

 Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε τηναιχμή των καιρικών φαινομένων.

 Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίεςκαι όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

 Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

 Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ταδελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως ηΤροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ. Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

 Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονωνκαιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες,αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

 Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

 Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω τηςολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας τηςπτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

 Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

 Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

 Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

► ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

 Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεταινα προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίαςσας.

 Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

 Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένεςπινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες,σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος(π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

► ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

 Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σεδευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε ναυπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

 Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Ηαπόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύγρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι
 Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τηραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ήτραυματισμούς.

 Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετεαναρτήσει.

 Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

 Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί ναπεράσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης απότην κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

 Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο)καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

 Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα πουενδέχεται να πέσουν πάνω του.

 Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτηςανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

 Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

 Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

 Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στοέδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

 Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στηνπερίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

 Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

 Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

 Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος,τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

 Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργακατασκήνωσης κλπ.).

 Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

 Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

 Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε νασηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθείκεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε ναελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με τοέδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

 Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνοόταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναιπολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

► ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματααπό χιονοπτώσεις

 Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

 Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε

. Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

 Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

 Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακούθερμοσίφωνα.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
 Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

 Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

 Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

 Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία τουραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστενα σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανάώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

 Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

 Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχοεξωτερικό ρούχο.

 Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονταιχιονοπτώσεις.

 Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο ναμετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τηδιάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους.

Ενημερώστε τουςοικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη

► ΠΑΓΕΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

 Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή ότανοδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετεαντιολισθητικές αλυσίδες.

 Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετετραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.


Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
 Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τασημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτεςυδροδότησης.

 Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησηςανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

 Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσεςμπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν τοσυντομότερο δυνατόν.

 Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, ανπρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια τουχειμώνα.

Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργείαυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε τονερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού καιιδιαίτερα το βράδυ.

 Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

 Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού(πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).

 Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα απότην κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωσηκλειστού κυκλώματος.

Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλοαντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

 Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

 Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρέςαπό φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

 Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχειδιαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε

 Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος τουσωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναισταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

 Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσειςώστε να τις απομονώσετε.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε νααπευθύνεστε στους κατά τόπους φορείς ύδρευσης .
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ